Ecettel vagy anélkül, merőkanálban vagy simán a (gyöngyöző vagy forrásban levő?) vízbe ütve, nem mozgatva vagy óvatosan, körkörösen kevergetve? Megannyi kérdés felmerülhet, ha az ember a tökéletes buggyantott tojást óhajtja kivitelezni, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy ha unod a vízben fehér foszlányokra bomló tojásokat és a sikertelenséget, segítünk!
Készítettünk egy hibátlanul tökéletes buggyantott tojást avokádós pirítóson, ahogy azt kell.
Hogy mire is lesz szükséged? Mutatjuk is:
- egy tojásra (vagy ahányat szeretnél)
- ~ 3 liter vízre egy lábosban
- vannak, akik egy csepp ecetet is tesznek a vízbe (mi most kihagytuk)
- egy merőkanálra vagy egy nagyon apró lyukú szűrőre
- na meg a szendvics hozzávalóira (pirítós, avokádó, zöldségek)
Elkészítés:
Keressünk friss tojást, mi a házi, szabad tartásút ajánljuk, az a legfinomabb és a legegészségesebb! Egy nagyobb, mély edényben forraljunk fel 2,5-3 liter vizet. (Van aki tesz a vízbe ecetet, ekkor posírozott tojásnak hívjuk a benne elkészült fogást, de mi most semmit sem használunk.)
A forrásban lévő, csak finoman gyöngyöző vízbe merítsük bele a merőkanalat vagy a szűrőt. Ebbe üssük bele a tojást.
Óvatosan mozgassuk körkörösen a kanalat, hogy összezárjon a fehérje, majd hagyjuk úgy másfél-két percig főni, vagy ameddig még látjuk a sárgáját, de a fehérje már ténylegesen fehérré válik.
Ekkor emeljük ki a vízből. Aki biztosra szeretne menni, azonnal jeges vízbe is teheti. Papírtörlőn szárogassuk le róla a vizet, a kiálló fehérjedarabokat vágjuk le konyhai ollóval. Helyezzük a buggyantott tojást egy szépen megdíszített szendvicsre, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá chilipelyhet ízlés szerint, és fogyasszuk egészséggel!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Fotók: Simon Gábor /Nosalty
Ha még több tojásos tartalomra vágysz: