Ez egy amerikai típusú, klasszikus almáspite-recept, ami hagyományos módon készül, omlós vajas tésztával és gazdag töltelékkel, friss almából. Bátran próbáljátok ki az év bármely szakában, nem fogjátok megbánni. Nálunk az utolsó morzsáig elfogyott.
Tészta
A hideg vajat felkockázzuk, és a liszttel, a cukorral és egy csipet sóval alaposan elmorzsoljuk. Akkor jó, amikor nedveshomok-szerű az állaga. Hozzáadjuk a tejfölt és a jéghideg vizet.
Gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon!
Formázzunk belőle egy lapos kis cipót, csomagoljuk fóliába, és tegyük be pihenni a hűtőbe legalább 30-40 percre. Ezalatt készítsük el az almatölteléket.
Töltelék
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és citromos, hideg vízfürdőbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. Majd egyesével eltávolítjuk a magházukat, és felnegyedeljük őket, a negyedeket pedig vékony szeletekre vágjuk. Halmozzuk egy keverőtálba a szeleteket. Reszeljünk hozzá egy citromhéját, és adjunk hozzá a levéből is. Szórjuk meg barna cukorral, fahéjjal, keményítővel és vaníliás cukorral. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni picit.
A tésztát osszuk két kisebb részre, az egyik lesz az alja, a másik pedig a rácsozás a tetejére. A tészta egyik felét nyújtsuk kb. 0,5-1 centi vastagságúra, és a sodrófa segítségével helyezzük az előzőleg kivajazott, kilisztezett piteformába. Nem baj, ha túllóg a tészta a piteforma peremén, majd sütés előtt levágjuk. Óvatosan egyengessük bele a tésztát, nyomkodjuk oda az oldalához is.
Szórjuk meg a tésztát búzadarával, majd halmozzuk bele az almás keveréket.
Tipp: a levet, amit az alma engedett, ne tegyük bele, mert eláztatja a tésztát!
Nyújtsuk ki a másik adag tésztát, és vágjuk csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét. Ha marad tésztacsíkunk, fedjük be vele a tészta peremét. A felesleges tésztát egy éles késsel vágjuk le körben, a piteforma pereme mentén. Végül felvert tojássárgájával kenjük le az egészet. Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük aranybarnára 50-60 perc alatt.
Miután megsült, hagyjuk kihűlni, ezután tudjuk szépen szeletelni. Porcukrozzuk gazdagon, és tálaljuk vaníliafagylalttal.
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!