Nyár elején alig várjuk, hogy belevághassunk az első zöldesfehér héjú tökbe, és megfőzhessük a szezon első főzelékét. Aztán, ahogy telnek-múlnak a hetek, hónapok, kissé belefásulunk a nagy tökölésbe, megunjuk az újra és újra asztalra kerülő fogásokat. Bár ennek egyáltalán nem szegény zöldség az oka, szóval ne őt okoljuk, inkább azt a kreatív űrt, amit nem töltünk ki a teljes nyár során – ugyanis oly’ sok minden más is készülhet a tökből, mint főzelék, az alábbi felsorolás például ezt célozza szemléltetni.
Nézd meg galériánkban a főzeléken túlmutató tökös recepteket!
Ezt készítsd a szerény tökből, ha unod már a főzeléket
Töksaláta
Nyersen vagy főve, reszelve vagy kockázva is kerülhet a hámozott-belezett tök egy kellemesen hűsítő, friss, nyári salátába. Kiváló körete lehet grillhúsoknak, kolbászoknak, halszeleteknek, de akár előételként, mártogatós gyanánt is tálalhatjuk. Joghurtosan vagy tejfölösen készítsük, sok-sok kaporral, kedvünk szerinti fűszerezéssel. Egy kiváló recept ITT lapul!
Tökleves
A leghűsítőbb krémleves alapja lehet kedvenc zöldségünk: készítsük a főzelék ízeivel, joghurttal, citromlével és –héjjal, kellően kaprosan. Sőt, akár egy kis kovászosuborka-levet is csempészhetünk bele, hogy még izgalmasabb legyen. Receptért IDE kell kattintani!
Töltött tök
Csakúgy, mint kisebb és zöldebb rokonát, a cukkinit, bizony a főzőtököt is kivájhatjuk és megtölthetjük. A héját sütésnél hagyjuk rajta, még akkor is, ha nem ehető: jobban összetartja, nem engedi majd szétesni az egyre puhuló zöldséget. Töltelékként bevethetünk darált húst, rizst, hüvelyeseket, amit csak szeretnénk, és még sajtot is piríthatunk a tetejére. Az alaprecept ITT található, ezt alakítsuk kedvünkre.
Töklecsó
A lecsó olyannyira egyszerű és szerény étek, hogy nem sűrűn akarjuk túlbonyolítani. Pedig egy sor másik, ugyanúgy szezonálisan kapható zöldség landolhat a paradicsommal és paprikával együtt az üstben: például a cukkini vagy a tök is. Számítsunk ízben hasonló, de sokkal tartalmasabb lecsóra, a recept ITT található.
Rakott tök
Ne maradjon ki a rakottzöldség-élmény sem: úsztassuk a hajszálvékony tökszalagokat krémes besamelben, majd szórjuk meg az egészet nagy szemű pankóval, és mehet is az ízes csodafogás a sütőbe. A külseje ropogós lesz, míg az aranybarna felszín alatt omlósra puhulnak a zöldségek a selymes szószban. Ha bejött az ajánló, receptért kattints IDE!
Tökös rétes
A desszertfront sem ússza meg említés nélkül, ugyanis a tök rétesbe is kerülhet. Ez is azon rétesek egyike, amelyik az édes-sós vonalon lavírozik, mindegy, hogy magában vagy túróval kenjük a leheletvékony lapok közé. A klasszikus tökös-túrós receptjét ITT találod!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a nyári tartalmak is csak rád várnak: