Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Régóta tartja magát az a mítosz, hogy a tojássárgája egészségtelen – bár nagy mennyiségben kétségtelenül így van, és az is igaz, hogy a tojásfehérje nagyon jót tesz a szervezetnek, azért nem ennyire fekete-fehér a kérdés.

Az kétségkívül igaz, hogy a tojásfehérje nagyon egészséges, nagyjából tökéletes fehérjeforrás: egy csészényiben mintegy 26 gramm fehérje található, ami nagyon szép arány, mindehez pedig csak 126 kalóriát viszünk be a tojásfehérjével. Ebből adódóan az egészséges étrend szerves része kellene, hogy legyen (hacsak nem vegán valaki), hiszen a fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag a szervezet számára. Ha nem vittél be egy nap megfelelő mennyiségű fehérjét, és úgy érzed, még kiegészítenéd a napi étrendet egy kicsivel, a tojásfehérjénél keresve sem találsz jobb alternatívát.

Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a fehérjén kívül a tojásfehérje nem sok minden más értékes tápanyagot tartalmaz, a többi része ugyanis csupán víz – annak ellenére tehát, hogy teljes értékű fehérjéről beszélünk, sem zsír, sem szénhidrát nincs benne jelentős mennyiségben, de a makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok sem dúskálnak benne. Éppen ezért jobban teszed, ha a sárgáját is fogyasztod.

A tojássárgája ugyanis 5 gramm zsírt tartalmaz átlagosan, és 211 milligramm koleszterint, ami elsőre soknak tűnhet, de egyáltalán nem az – hacsak nem fogyasztunk belőle soka egy nap. A sárgájában ugyanis olyan elengedhetetlen mikrotápanyagok is találhatók, mint a lutein és zeaxantin, amelyek a szem egészségéhez elengedhetetlen karotinoidok, kolin, ami a memória javításában fontos, és folát, amelyről ismert, hogy csökkenti a magzatok idegproblémáit. A tojássárgájában ezen kívül bőven van B-12 vitamin, riboflavin és zsírban oldódó A-, D- és K-vitamin is.

Fokhagymás zöldséges frittata

A világ egyik legegyszerűbb fogása, úgy variáljuk, ahogy kedvünk és hűtőnk tartalma engedi! Amennyire könnyű, annyira látványos is elkészültekor, így biztosan mindenkit levesz a ...

Aszalt paradicsomos-feta salsás omlett

A blogom olvasói egy FB-os szavazáson ezt a receptet kérték. Így hát veletek is megosztom. Vasárnaponként általában valamilyen brunch vagy ahhoz hasonló reggelire elkészíthető ...

Nem nehéz igazságot tenni a tojásfogyasztás terén: hacsak nem valamilyen speciális diétát követsz, és már csak a fehérje hiányzik az étrendedből, akkor nem érdemes csak a tojásfehérjére hagyatkozni tojásevés közben. A sárgájában is rengeteg a jó mikrotápanyag, és – hacsak nem eszel meg belőle minden nap nagyobb mennyiséget, a koleszterin-tartalma még az egészségedre sem lesz káros hatással.


Még több tojás:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...