Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Régóta tartja magát az a mítosz, hogy a tojássárgája egészségtelen – bár nagy mennyiségben kétségtelenül így van, és az is igaz, hogy a tojásfehérje nagyon jót tesz a szervezetnek, azért nem ennyire fekete-fehér a kérdés.

Az kétségkívül igaz, hogy a tojásfehérje nagyon egészséges, nagyjából tökéletes fehérjeforrás: egy csészényiben mintegy 26 gramm fehérje található, ami nagyon szép arány, mindehez pedig csak 126 kalóriát viszünk be a tojásfehérjével. Ebből adódóan az egészséges étrend szerves része kellene, hogy legyen (hacsak nem vegán valaki), hiszen a fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag a szervezet számára. Ha nem vittél be egy nap megfelelő mennyiségű fehérjét, és úgy érzed, még kiegészítenéd a napi étrendet egy kicsivel, a tojásfehérjénél keresve sem találsz jobb alternatívát.

Kiderült, tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a fehérjén kívül a tojásfehérje nem sok minden más értékes tápanyagot tartalmaz, a többi része ugyanis csupán víz – annak ellenére tehát, hogy teljes értékű fehérjéről beszélünk, sem zsír, sem szénhidrát nincs benne jelentős mennyiségben, de a makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok sem dúskálnak benne. Éppen ezért jobban teszed, ha a sárgáját is fogyasztod.

A tojássárgája ugyanis 5 gramm zsírt tartalmaz átlagosan, és 211 milligramm koleszterint, ami elsőre soknak tűnhet, de egyáltalán nem az – hacsak nem fogyasztunk belőle soka egy nap. A sárgájában ugyanis olyan elengedhetetlen mikrotápanyagok is találhatók, mint a lutein és zeaxantin, amelyek a szem egészségéhez elengedhetetlen karotinoidok, kolin, ami a memória javításában fontos, és folát, amelyről ismert, hogy csökkenti a magzatok idegproblémáit. A tojássárgájában ezen kívül bőven van B-12 vitamin, riboflavin és zsírban oldódó A-, D- és K-vitamin is.

Fokhagymás zöldséges frittata

A világ egyik legegyszerűbb fogása, úgy variáljuk, ahogy kedvünk és hűtőnk tartalma engedi! Amennyire könnyű, annyira látványos is elkészültekor, így biztosan mindenkit levesz a ...

Aszalt paradicsomos-feta salsás omlett

A blogom olvasói egy FB-os szavazáson ezt a receptet kérték. Így hát veletek is megosztom. Vasárnaponként általában valamilyen brunch vagy ahhoz hasonló reggelire elkészíthető ...

Nem nehéz igazságot tenni a tojásfogyasztás terén: hacsak nem valamilyen speciális diétát követsz, és már csak a fehérje hiányzik az étrendedből, akkor nem érdemes csak a tojásfehérjére hagyatkozni tojásevés közben. A sárgájában is rengeteg a jó mikrotápanyag, és – hacsak nem eszel meg belőle minden nap nagyobb mennyiséget, a koleszterin-tartalma még az egészségedre sem lesz káros hatással.


Még több tojás:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...