Tojásallergia: konyha tojásmentesen

A kisgyermekkorban kialakuló tojásallergiát sokan kinövik, de vannak, akiknek életük végéig tojásmentes diétán kell élniük. Íme egy-két ötlet a tojás helyettesítésére!

Hamarosan itt a húsvét, az ünnepi készülődéshez sok tojásra van szükségünk, hiszen tojást festünk és az ünnepi menünek is szerves része. Előfordulhat azonban, hogy tojásallergia miatt a tojást és a felhasználásával készült ételeket ki kell zárni az ünnepi étrendből.

Mit kell tudni a tojásallergiáról?

  • A tojásallergia megjelenése elsősorban a kisgyermekkorra jellemző, azt a betegek nagy része 4-16 éves korára kinövi. Felnőttkorban előfordulása ritkább, de vannak, akiknek életük végéig el kell hagyniuk a tojást étrendjükből. Érdekesség, hogy az is előfordulhat, hogy valaki először a madarakra lesz allergiás, és a tojásallergia azt csak később követi. Ez a madár-tojás szindróma.
  • A leggyakoribb allergén fehérjék általában a tojásfehérjében vannak, de előfordul allergiás reakció a tojássárgájára is. Van, hogy a beteg a tojásfehérjére és a -sárgájára egyaránt érzékeny. Bár a tojásfehérje és -sárgája szemmel láthatóan jól különválasztható, tojásallergia esetében mind a tojásfehérjének, mind pedig a sárgájának fogyasztása kerülendő, mivel még a legkörültekintőbb szétválasztás ellenére is előfordulhat keresztszennyeződés.
  • A tojásallergia tünetei más ételallergiához hasonlóan rendkívül változatosak. Az allergia megállapítása orvosi feladat. Diagnosztizált tojásérzékenység esetében sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, sőt más szárnyasok tojása sem fogyasztható.

Citrompite 3. - gyors, tojásmentes

Még mindig nincs vége a citrompite tesztelésének, hátha egyszer sikerül az autentikus, ámde tojásmentes verziót megalkotni. Korábban a sült krémes verziót mutattam be, most egy puding ...

Joghurtos mini palacsinta

Amerikai palacsinta joghurtos változatban, de csak majdnem a klasszikus, mert juharszirup helyett most lekvárral. A receptet még a Blikk Nők Konyha áprilisi számában találtam, elég sokszor ...

Hogyan készíthetjük el tojás nélkül megszokott ételeinket?

A tojástól mentes étrenddel kapcsolatosan fontos tudni, hogy számos élelmiszer tartalmazhat alapanyagként vagy adalékanyagként tojást. Az élelmiszerek összetevőinek listáját minden esetben ellenőrizni kell, mert a termékfejlesztések miatt az összetevők folyamatosan változnak.

Ételkészítéshez a tojás helyettesítésére léteznek tojáshelyettesítő porok. A tojáshelyettesítő por vízzel történő összekeverése után a keverék a szokásos módon használható fel sütéshez és főzéshez. Ha szükséges, sáfránnyal, kurkumával, vagy párolt, reszelt sárgarépával lehet sárgára színezni.

Egy-egy adag étel elkészítése esetében a tojás helyettesítése speciális tojáshelyettesítő por nélkül is lehetséges. A tojás használatának az eredeti receptben betöltött szerepétől függően, különböző megoldások léteznek:

Vagdaltak, húsgombócok készítéséhez a tojás helyett paradicsompüré, burgonyakeményítő, tört burgonya vagy teljes kiőrlésű búzaliszt használható. Érdemes a vagdaltpogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

Cukkinis-gombás fasírt

A zöldségszállítmánnyal ma darált marhahús is érkezett. Jannak persze a szerintem unalmas, klasszikus kis húsgolyókat kellett sütnöm, de a felnőtteknek (és főleg magamnak... :) valami ...

Zöldséges húsgolyók a sütőből

Eredetileg szilveszterre terveztem a zöldséges húsgolyók készítését, de mivel akkor nem került rájuk sor, most sütöttem meg őket. Igazából havonta egyszer biztosan asztalra kerül ...

Kelkáposztalevélbe göngyölt fasírt

Már régóta ismert recept a családban. A fasírt készítést néha ezzel variálom. Azért szeretjük, mert a hús nem szárad ki, szaftosabb marad ezzel az eljárással. No, meg az íze sem az a ...

Sütemények készítése során, ha a tojás elsősorban kötőanyag, akkor helyettesíthető gyümölcsök alkalmazásával. 1 tojás helyett lehet pl. a tésztába keverni 4 evőkanál

  • összetört banánt,
  • szilva-, sárgabarack- vagy almapürét,
  • esetleg sütőtököt.

Ha a tojás a tészta habos, könnyű állagát biztosítja, akkor helyette használható:

  • 2 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj és 2 teáskanál sütőpor keveréke, vagy
  • 1 evőkanál lenmag töret és 3 evőkanál víz keveréke.

Ha egy sütemény tésztájának fő összetevője a tojás vagyis háromnál több szükséges egy sütési (tepsi) mennyiség elkészítéséhez, akkor a tészta tojás nélkül valószínűleg nem fog sikerülni. A magas tojástartalmú receptek helyett tehát érdemes kevesebb tojást igénylő süteményfélék elkészítése mellett dönteni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...