Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Tényleg aggódnunk kell, ha világosabb a tojássárgája az átlagosnál? Most kiderül, pontosan honnan tudhatjuk, megromlott-e a tojás.

Fontos kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, vajon a világos sárgája arra utal-e, hogy a tojás már megromlott. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszát a hatóság közösségi oldalán osztották meg.

A világos sárgájú tojás is biztonsággal fogyasztható, ha a szaga nem árulkodik arról, hogy megromlott volna. A tojássárgája színe ugyanis nem a tojás frissességére utal, hanem a tyúk táplálékától függ

– hívta fel a figyelmet a főállatorvos. Mint írta, a „sápadtabb”, világos tojássárgája azt jelzi, hogy a baromfit búzával etették. Míg ha kukoricát kap a tyúk, akkor ragyogó sárga, szinte narancssárga lesz a tojássárgája.

Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Így teszteld jó-e a tojásod

Ha nem vagy biztos abban, hogy jó-e még a tojás, végezd el a merítéses tesztet, melynek lényege, hogy a tojást felhasználás előtt bele kell tenni egy mély, vízzel teli edénybe: ha a tojás lesüllyed a víz aljára, akkor még friss, tehát biztonsággal fogyasztható. Ha lebeg a vízben a tojás, akkor már régi, de még megehetjük, ha minden egyéb kritériumnak megfelel: Ha úszik a víz tetején, akkor dobjuk ki.

Lényeges még, hogy mindig külön tálba törjük fel a tojásokat, amikor felhasználjuk. Így meg tudjuk szagolni, továbbá jól szemügyre tudjuk venni a kinézetét. Ha szaga van, akkor mindenképpen dobjuk ki. Szintén intő jel, ha a tojásfehérje rózsaszínes, esetleg szivárványosan fénylik.

Hogyan tároljuk?

Általában a tojásokat 3-5 hétig tárolhatjuk. A legtöbbször az a dátum szerepel a dobozon, ameddig biztosan friss marad hűtés nélkül is, de ha hűtőbe tesszük őket, akkor akár tovább is fogyaszthatjuk.

Forrásunk volt.


Még több tojás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...