Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Tényleg aggódnunk kell, ha világosabb a tojássárgája az átlagosnál? Most kiderül, pontosan honnan tudhatjuk, megromlott-e a tojás.

Fontos kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, vajon a világos sárgája arra utal-e, hogy a tojás már megromlott. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszát a hatóság közösségi oldalán osztották meg.

A világos sárgájú tojás is biztonsággal fogyasztható, ha a szaga nem árulkodik arról, hogy megromlott volna. A tojássárgája színe ugyanis nem a tojás frissességére utal, hanem a tyúk táplálékától függ

– hívta fel a figyelmet a főállatorvos. Mint írta, a „sápadtabb”, világos tojássárgája azt jelzi, hogy a baromfit búzával etették. Míg ha kukoricát kap a tyúk, akkor ragyogó sárga, szinte narancssárga lesz a tojássárgája.

Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Így teszteld jó-e a tojásod

Ha nem vagy biztos abban, hogy jó-e még a tojás, végezd el a merítéses tesztet, melynek lényege, hogy a tojást felhasználás előtt bele kell tenni egy mély, vízzel teli edénybe: ha a tojás lesüllyed a víz aljára, akkor még friss, tehát biztonsággal fogyasztható. Ha lebeg a vízben a tojás, akkor már régi, de még megehetjük, ha minden egyéb kritériumnak megfelel: Ha úszik a víz tetején, akkor dobjuk ki.

Lényeges még, hogy mindig külön tálba törjük fel a tojásokat, amikor felhasználjuk. Így meg tudjuk szagolni, továbbá jól szemügyre tudjuk venni a kinézetét. Ha szaga van, akkor mindenképpen dobjuk ki. Szintén intő jel, ha a tojásfehérje rózsaszínes, esetleg szivárványosan fénylik.

Hogyan tároljuk?

Általában a tojásokat 3-5 hétig tárolhatjuk. A legtöbbször az a dátum szerepel a dobozon, ameddig biztosan friss marad hűtés nélkül is, de ha hűtőbe tesszük őket, akkor akár tovább is fogyaszthatjuk.

Forrásunk volt.


Még több tojás:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...