Bár egy vegán nem éli meg lemondásként, hogy nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket, ez mégsem jelenti azt, hogy ne vágyhatna a húsos, a tejes vagy tojásos ételek aromájára, ízeire. Ha nem korlátozásként, hanem lehetőségként tekintünk a vegánságra, hamar rájöhetünk, hogy mennyi növényi eredetű hozzávaló, kiegészítő, fűszer van, amely remekül hozza a tradicionális ízeket, de mellé vegán is.
A húsvét jellemzően az az ünnep, amikor füstölt, mély ízű sonka, a különféle tojásos ételek viszik a prímet, ha pedig valaki nem tudja vagy szeretné enni ezeket az ételeket, könnyen csak a saláták és zöldséges kiegészítők soránál találhatja magát egy konzervatívabb hétvégi családi ünnepségen. Kis tervezéssel, kísérletezéssel a tojásos ízek vegán módon is nagyszerűen előcsalogathatók, ezekhez adunk most néhány tippet.
Rántotta tojáshelyettesítővel...lehetséges!
Bár nem a klasszikus, húsvéti reggeli része, de egy vegán kolbásszal, fűszeres gombával összesütött, friss zöldségekkel kínált vegán rántotta például egy olyan fogás lehet, ami tökéletesen kiegészítheti egy konzervatívabb húsvéti családi esemény kínálatát. A rántotta készülhet csicseriborsólisztből, sárgaborsólisztből és tofuból is, és ha egy kevés fekete sót is teszünk hozzá, a tojás jellegzetes, kénes illatát és aromáját is hozzáadjuk az ételhez.
Tojáskrém
A vegán tojáskrém ízéért és állagáért egyrészt egy jól kiválasztott növényi összetevő felel: ez lehet a túrót is tökéletesen imitálni tudó köles vagy a szintén semleges ízű, de összetörve remek tojásos állagot adó tofu. A további fontos hozzávalók a fűszerek és zöldséges kiegészítők lesznek: a kurkuma a csodálatos sárga színért, a már említett fekete só a sajátos aromáért, a snidling és mustár pedig a pikáns ízt adják – ezeket a hagyományos tojáskrémhez is gyakran használjuk, ne hagyjuk ki a vegán változatból sem.
Tojássaláta
A majonézes, krémes tojássaláta sokak számára a húsvéti sonka mellett a másik kötelező elem a húsvéti asztalon, és bár azt gondolnánk, hogy ezt aztán vegán módon elkészíteni tényleg kihívás, azt kell mondanunk, hogy ez súlyos tévedés.
Ahogy a tojáskrém remekül működik vegán majonézzel, a már említett fűszerekkel és tofuval, úgy a tofu a „tojássalátában” is jól tudja helyettesíteni a keménytojást.
Ebben a salátában ugyanis a tojás sárgája gyakorlatilag a krém része szokott lenni, így aztán a kémény, natúr tofut vékony csíkokra vagy épp apró kockákra vágva gyakorlatilag ki is válthatjuk a fehérjét. A fűszerezést tekintve nem nagyon kell változtatnunk az eredeti recepten, ki-ki készítse saját ízlésének megfelelően, az eredmény alig tér el majd a hagyományos, tojással készülő változattól.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több gasztrocikk itt: