Így ehetsz vegánként is „tojásos" fogásokat

Lehet elsőre azt gondolnánk, a húsvét az aztán tényleg nem vegánbarát ünnep, hisz sem a húsvéti sonka, sem a tojás nem illeszthető be a vegán életmódba, több olyan hozzávaló is van, amivel a tojásos ízeket nemcsak megidézhetjük, hanem nagyszerűen helyettesíthetjük is.

Bár egy vegán nem éli meg lemondásként, hogy nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket, ez mégsem jelenti azt, hogy ne vágyhatna a húsos, a tejes vagy tojásos ételek aromájára, ízeire. Ha nem korlátozásként, hanem lehetőségként tekintünk a vegánságra, hamar rájöhetünk, hogy mennyi növényi eredetű hozzávaló, kiegészítő, fűszer van, amely remekül hozza a tradicionális ízeket, de mellé vegán is.

A húsvét jellemzően az az ünnep, amikor füstölt, mély ízű sonka, a különféle tojásos ételek viszik a prímet, ha pedig valaki nem tudja vagy szeretné enni ezeket az ételeket, könnyen csak a saláták és zöldséges kiegészítők soránál találhatja magát egy konzervatívabb hétvégi családi ünnepségen. Kis tervezéssel, kísérletezéssel a tojásos ízek vegán módon is nagyszerűen előcsalogathatók, ezekhez adunk most néhány tippet.

Rántotta tojáshelyettesítővel...lehetséges!

Bár nem a klasszikus, húsvéti reggeli része, de egy vegán kolbásszal, fűszeres gombával összesütött, friss zöldségekkel kínált vegán rántotta például egy olyan fogás lehet, ami tökéletesen kiegészítheti egy konzervatívabb húsvéti családi esemény kínálatát. A rántotta készülhet csicseriborsólisztből, sárgaborsólisztből és tofuból is, és ha egy kevés fekete sót is teszünk hozzá, a tojás jellegzetes, kénes illatát és aromáját is hozzáadjuk az ételhez.

Tojáskrém

A vegán tojáskrém ízéért és állagáért egyrészt egy jól kiválasztott növényi összetevő felel: ez lehet a túrót is tökéletesen imitálni tudó köles vagy a szintén semleges ízű, de összetörve remek tojásos állagot adó tofu. A további fontos hozzávalók a fűszerek és zöldséges kiegészítők lesznek: a kurkuma a csodálatos sárga színért, a már említett fekete só a sajátos aromáért, a snidling és mustár pedig a pikáns ízt adják – ezeket a hagyományos tojáskrémhez is gyakran használjuk, ne hagyjuk ki a vegán változatból sem.

Tofurántotta

A tofurántotta a hagyományos tojásrántotta vegán alternatívája, ennek megfelelően pedig egyszerűen elkészíthető, igazán ízletes és magas a fehérjetartalma. Alig 15 perc alatt ...

Tojássaláta

A majonézes, krémes tojássaláta sokak számára a húsvéti sonka mellett a másik kötelező elem a húsvéti asztalon, és bár azt gondolnánk, hogy ezt aztán vegán módon elkészíteni tényleg kihívás, azt kell mondanunk, hogy ez súlyos tévedés.

Ahogy a tojáskrém remekül működik vegán majonézzel, a már említett fűszerekkel és tofuval, úgy a tofu a „tojássalátában” is jól tudja helyettesíteni a keménytojást.

Ebben a salátában ugyanis a tojás sárgája gyakorlatilag a krém része szokott lenni, így aztán a kémény, natúr tofut vékony csíkokra vagy épp apró kockákra vágva gyakorlatilag ki is válthatjuk a fehérjét. A fűszerezést tekintve nem nagyon kell változtatnunk az eredeti recepten, ki-ki készítse saját ízlésének megfelelően, az eredmény alig tér el majd a hagyományos, tojással készülő változattól.

Vegán majonéz, azaz veganéz

A veganéz, talán nem nehéz kitalálni, a majonéz vegán ikertestvére. Amiben bár nincs tojássárgája, de ízben és állagban megkülönböztethetetlen a valóditól. Az egészben a legjobb, ...

Tofusonka

Tofurajongók figyelem, íme a húsmentes húsvét sztárja: a mázas, sült tofusonka! Egy szelet kaláccsal és némi friss, sózott zöldséggel tökéletes húsvéti reggeli lesz belőle, de ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...