Így ehetsz vegánként is „tojásos" fogásokat

Lehet elsőre azt gondolnánk, a húsvét az aztán tényleg nem vegánbarát ünnep, hisz sem a húsvéti sonka, sem a tojás nem illeszthető be a vegán életmódba, több olyan hozzávaló is van, amivel a tojásos ízeket nemcsak megidézhetjük, hanem nagyszerűen helyettesíthetjük is.

Bár egy vegán nem éli meg lemondásként, hogy nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket, ez mégsem jelenti azt, hogy ne vágyhatna a húsos, a tejes vagy tojásos ételek aromájára, ízeire. Ha nem korlátozásként, hanem lehetőségként tekintünk a vegánságra, hamar rájöhetünk, hogy mennyi növényi eredetű hozzávaló, kiegészítő, fűszer van, amely remekül hozza a tradicionális ízeket, de mellé vegán is.

A húsvét jellemzően az az ünnep, amikor füstölt, mély ízű sonka, a különféle tojásos ételek viszik a prímet, ha pedig valaki nem tudja vagy szeretné enni ezeket az ételeket, könnyen csak a saláták és zöldséges kiegészítők soránál találhatja magát egy konzervatívabb hétvégi családi ünnepségen. Kis tervezéssel, kísérletezéssel a tojásos ízek vegán módon is nagyszerűen előcsalogathatók, ezekhez adunk most néhány tippet.

Rántotta tojáshelyettesítővel...lehetséges!

Bár nem a klasszikus, húsvéti reggeli része, de egy vegán kolbásszal, fűszeres gombával összesütött, friss zöldségekkel kínált vegán rántotta például egy olyan fogás lehet, ami tökéletesen kiegészítheti egy konzervatívabb húsvéti családi esemény kínálatát. A rántotta készülhet csicseriborsólisztből, sárgaborsólisztből és tofuból is, és ha egy kevés fekete sót is teszünk hozzá, a tojás jellegzetes, kénes illatát és aromáját is hozzáadjuk az ételhez.

Tojáskrém

A vegán tojáskrém ízéért és állagáért egyrészt egy jól kiválasztott növényi összetevő felel: ez lehet a túrót is tökéletesen imitálni tudó köles vagy a szintén semleges ízű, de összetörve remek tojásos állagot adó tofu. A további fontos hozzávalók a fűszerek és zöldséges kiegészítők lesznek: a kurkuma a csodálatos sárga színért, a már említett fekete só a sajátos aromáért, a snidling és mustár pedig a pikáns ízt adják – ezeket a hagyományos tojáskrémhez is gyakran használjuk, ne hagyjuk ki a vegán változatból sem.

Tofurántotta

A tofurántotta a hagyományos tojásrántotta vegán alternatívája, ennek megfelelően pedig egyszerűen elkészíthető, igazán ízletes és magas a fehérjetartalma. Alig 15 perc alatt ...

Tojássaláta

A majonézes, krémes tojássaláta sokak számára a húsvéti sonka mellett a másik kötelező elem a húsvéti asztalon, és bár azt gondolnánk, hogy ezt aztán vegán módon elkészíteni tényleg kihívás, azt kell mondanunk, hogy ez súlyos tévedés.

Ahogy a tojáskrém remekül működik vegán majonézzel, a már említett fűszerekkel és tofuval, úgy a tofu a „tojássalátában” is jól tudja helyettesíteni a keménytojást.

Ebben a salátában ugyanis a tojás sárgája gyakorlatilag a krém része szokott lenni, így aztán a kémény, natúr tofut vékony csíkokra vagy épp apró kockákra vágva gyakorlatilag ki is válthatjuk a fehérjét. A fűszerezést tekintve nem nagyon kell változtatnunk az eredeti recepten, ki-ki készítse saját ízlésének megfelelően, az eredmény alig tér el majd a hagyományos, tojással készülő változattól.

Vegán majonéz, azaz veganéz

A veganéz, talán nem nehéz kitalálni, a majonéz vegán ikertestvére. Amiben bár nincs tojássárgája, de ízben és állagban megkülönböztethetetlen a valóditól. Az egészben a legjobb, ...

Tofusonka

Tofurajongók figyelem, íme a húsmentes húsvét sztárja: a mázas, sült tofusonka! Egy szelet kaláccsal és némi friss, sózott zöldséggel tökéletes húsvéti reggeli lesz belőle, de ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...