A tojást a húsvéti periódusban sokféle célból fogyasztjuk: hímes tojásként a locsolók kapják, de a húsvéti reggelinek is klasszikus hozzávalója a sonka mellett. A tojások a kereszténység előtt a termékenységet és az új életet jelképezték, a húsvéti tradíciók között pedig Jézus sírját, amelyből végül feltámadt. A sírban eltemették, de végül új életre – ahogyan a tojásból is új élet születhet, itt a párhuzam.
Lássuk a legfőbb tojásételeket, melyek közül választhatunk, sőt, ha nem bírunk magunkkal, mind az asztalra kerülhet!
1.) TOJÁSKRÉM
Aki szereti a tojást, annak egy selymes, tunkolni való tojáskrém a non plus ultra. A lényeg, hogy rengeteg tojást főzz hozzá alapnak, mert seperc alatt elfogy. Menjen bele majonéz, így a legfinomabb, de tehetsz hozzá mustárt, tejfölt, sajtkrémet, zöldfűszereket, újhagymát és szezonális medvehagymát is dögivel!
2.) KASZINÓ- és TÖLTÖTT TOJÁS
A kaszinó- vagy töltött tojás a retró hidegtálak elmaradhatatlan szereplője, és egyszerűen megunhatatlan, ezért kerül szinten minden magyar család asztalára a nagyobb ünnepekkor. Töltsd meg a főtt és félbe vágott tojást a sárgájával, melyet érdemes kis mustárral, borssal, zöldűszerekkel, akár paprikával ízletes masszává kutyulni. A duci tojások pedig természetesen sűrű, majonézes salátaágyra csücsüljenek!
Ha pedig a legegyszerűbb megoldást választod, ami a megpakolt tojásokat illeti, csak vágd ketté a főtt delikvenseket hosszában, és mehet a töltögetés! Megannyi lehetőséged van, mi mutatunk pár extrát céklával, curryvel, sőt, rántva is:
4.) TOJÁSSALÁTA
Aki szereti a kicsit rusztikusabb dolgokat, a szinte homogén tojáskrém helyett készítsen salátát – szeretjük, ha ebben nagyobb darabokban marad a főtt tojás, és kerülnek bele plusz jóságok is, így például kapribogyó, uborka, kaliforniai paprika, hagyma, sonka, akár sajtkockák is.
5.) EXTRA TOJÁSÉTELEK
Ha inkább elrugaszkodnál a tojásnosztalgiától, akkor ajánljuk, hogy vegyél éles kanyart Keletre, és készíts paradicsomos-korianderes kínai tojást, de a skótok rántott verziója is remek, amely a húsevők kedvence lehet. Sőt, az elegáns buggyantott tojást is variálhatod!
+ 1 TIPP:
Végezetül jöjjön a hamisítatlan, a menza- és gyerekkedvenc, önmagában, körettel és főzelékkel, na meg gusztusos majonézes salátákkal, hidegtálakkal is párosítható Stefánia -vagdalt...töltsd meg azt a fasírtrudat!