A legjobb tojáspucoló tippek a húsvéti főtt tojáshoz

Vannak olyan konyhai műveletek, melyek gyerekjátéknak tűnnek, és rendszeresen végezzük őket, mégis kifognak rajtunk néhanapján. Nos, egy szimpla főtt tojás megpucolása is ilyen. Lássunk pár módszert, amit kipróbálhatsz!

Jön a húsvét, amikor is a legtöbb háztartásban megsokszorozódik az elfogyasztott tojások száma: főzzük, töltjük, aprítjuk, krémesítjük, a lényeg, hogy az (újjá)születés és az élet szimbóluma a tavaszi, ünnepi asztalra kerüljön! Na de ahhoz, hogy főtten eszegethessük, meg is kell főzni, és utána bizony meg is kell pucolni a tojást, ez pedig nem feltétlen problémamentes művelet: van, hogy simán, zökkenő nélkül sikerül, máskor meg csak apró szilánkokban, idegbaj közepette tudjuk abszolválni a tojáspucolást.

Na de min múlik a dolog sikere?!

Lássuk a legjobb tojáspucoló tippeket - döntsön mindenki tapasztalata és belátása szerint, minek hisz!

1.) A friss tojás héja nehezebben jön le

Első lépésként, főleg, ha több főtt tojást pucolnál, érdemes tudnod, hogy a friss tojás főzés után nehezebben, míg a picit régebbi, öregebb tojás könnyebben pucolható.

Frissességi teszt:

Tedd egy pohár vízbe az egész tojást: ha lesüllyed, a tojás friss, ha lebeg, akkor régebbi, ha feljön a felszínre, túl régi, és jobb, ha kidobod.

2.) Ecet, só, hideg víz?

Praktikák mindig akadnak: van, aki szerint a főzővízbe egy teáskanál sót kell rakni, van, aki ecetet önt a vízbe, és persze léteznek sokan olyanok is, akik szerint tojást főzni csakis hideg vízben elkezdve lehet, hogy ne repedjen meg. De persze mindegyik tipp ellenkezőjét is hallottuk már...

A kanalas módszer is működhet!

3.) A konszenzus: főzés után hideg víz!

Amiben gyakorlatilag minden oldal, tanács és tipp egyetért:

a tojást azonnal jéghideg víz alá kell dugni főzés után (ami sima keménytojás esetében forrástól számítva kb. 10 perc), és ha lehet, 10-15 percig áztatni a hűs vízben, hogy biztosan könnyedén le tudjuk hámozni a héjat.

4.) Víz, pohár, rázás

Fura technikák is léteznek természetesen: ha a kezeidben (és a tojásokban) sem bízol, a főtt tojásokat héjastul rakd egy ételhordóba pici víz kíséretében, zárd rá a tetőt, és alaposan rázd össze. A héj (elvileg) leválik majd a tojásokról!

+ tipp: ugyanez egy darab üvegpohárral, némi vízzel és egy tojással is működhet.

Van, aki pedig üres (!) üvegpohárba teszi a főtt, héjas tojást, erőteljesen megrázza, és már hámozza is, ezt nézzétek:

Kanalas módszer

Végezetül pedig a kanalas trükk is beválhat: törd meg a főtt tojás fenekét, a pici résen dugdj be egy kanalat, és forgasd el a tojás és a héj között, ezzel elválasztva őket egymástól. Itt megnézheted!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több trükk és tipp erre:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...