Jön a húsvét, amikor is a legtöbb háztartásban megsokszorozódik az elfogyasztott tojások száma: főzzük, töltjük, aprítjuk, krémesítjük, a lényeg, hogy az (újjá)születés és az élet szimbóluma a tavaszi, ünnepi asztalra kerüljön! Na de ahhoz, hogy főtten eszegethessük, meg is kell főzni, és utána bizony meg is kell pucolni a tojást, ez pedig nem feltétlen problémamentes művelet: van, hogy simán, zökkenő nélkül sikerül, máskor meg csak apró szilánkokban, idegbaj közepette tudjuk abszolválni a tojáspucolást.
Na de min múlik a dolog sikere?!
Lássuk a legjobb tojáspucoló tippeket - döntsön mindenki tapasztalata és belátása szerint, minek hisz!
1.) A friss tojás héja nehezebben jön le
Első lépésként, főleg, ha több főtt tojást pucolnál, érdemes tudnod, hogy a friss tojás főzés után nehezebben, míg a picit régebbi, öregebb tojás könnyebben pucolható.
Frissességi teszt:
Tedd egy pohár vízbe az egész tojást: ha lesüllyed, a tojás friss, ha lebeg, akkor régebbi, ha feljön a felszínre, túl régi, és jobb, ha kidobod.
2.) Ecet, só, hideg víz?
Praktikák mindig akadnak: van, aki szerint a főzővízbe egy teáskanál sót kell rakni, van, aki ecetet önt a vízbe, és persze léteznek sokan olyanok is, akik szerint tojást főzni csakis hideg vízben elkezdve lehet, hogy ne repedjen meg. De persze mindegyik tipp ellenkezőjét is hallottuk már...
3.) A konszenzus: főzés után hideg víz!
Amiben gyakorlatilag minden oldal, tanács és tipp egyetért:
a tojást azonnal jéghideg víz alá kell dugni főzés után (ami sima keménytojás esetében forrástól számítva kb. 10 perc), és ha lehet, 10-15 percig áztatni a hűs vízben, hogy biztosan könnyedén le tudjuk hámozni a héjat.
4.) Víz, pohár, rázás
Fura technikák is léteznek természetesen: ha a kezeidben (és a tojásokban) sem bízol, a főtt tojásokat héjastul rakd egy ételhordóba pici víz kíséretében, zárd rá a tetőt, és alaposan rázd össze. A héj (elvileg) leválik majd a tojásokról!
+ tipp: ugyanez egy darab üvegpohárral, némi vízzel és egy tojással is működhet.
Van, aki pedig üres (!) üvegpohárba teszi a főtt, héjas tojást, erőteljesen megrázza, és már hámozza is, ezt nézzétek:
Kanalas módszer
Végezetül pedig a kanalas trükk is beválhat: törd meg a főtt tojás fenekét, a pici résen dugdj be egy kanalat, és forgasd el a tojás és a héj között, ezzel elválasztva őket egymástól. Itt megnézheted!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több trükk és tipp erre: