A legjobb tojáspucoló tippek a húsvéti főtt tojáshoz

Vannak olyan konyhai műveletek, melyek gyerekjátéknak tűnnek, és rendszeresen végezzük őket, mégis kifognak rajtunk néhanapján. Nos, egy szimpla főtt tojás megpucolása is ilyen. Lássunk pár módszert, amit kipróbálhatsz!

Jön a húsvét, amikor is a legtöbb háztartásban megsokszorozódik az elfogyasztott tojások száma: főzzük, töltjük, aprítjuk, krémesítjük, a lényeg, hogy az (újjá)születés és az élet szimbóluma a tavaszi, ünnepi asztalra kerüljön! Na de ahhoz, hogy főtten eszegethessük, meg is kell főzni, és utána bizony meg is kell pucolni a tojást, ez pedig nem feltétlen problémamentes művelet: van, hogy simán, zökkenő nélkül sikerül, máskor meg csak apró szilánkokban, idegbaj közepette tudjuk abszolválni a tojáspucolást.

Na de min múlik a dolog sikere?!

Rántott-töltött tojás

A következő recept bizony nem elírás és nem is rántotta.  Ez egy roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető előétel. A húsvéti asztalon remekül fog mutatni, színes és mutatós kis ...

Lássuk a legjobb tojáspucoló tippeket - döntsön mindenki tapasztalata és belátása szerint, minek hisz!

1.) A friss tojás héja nehezebben jön le

Első lépésként, főleg, ha több főtt tojást pucolnál, érdemes tudnod, hogy a friss tojás főzés után nehezebben, míg a picit régebbi, öregebb tojás könnyebben pucolható.

Frissességi teszt:

Tedd egy pohár vízbe az egész tojást: ha lesüllyed, a tojás friss, ha lebeg, akkor régebbi, ha feljön a felszínre, túl régi, és jobb, ha kidobod.

2.) Ecet, só, hideg víz?

Praktikák mindig akadnak: van, aki szerint a főzővízbe egy teáskanál sót kell rakni, van, aki ecetet önt a vízbe, és persze léteznek sokan olyanok is, akik szerint tojást főzni csakis hideg vízben elkezdve lehet, hogy ne repedjen meg. De persze mindegyik tipp ellenkezőjét is hallottuk már...

A kanalas módszer is működhet!

3.) A konszenzus: főzés után hideg víz!

Amiben gyakorlatilag minden oldal, tanács és tipp egyetért:

a tojást azonnal jéghideg víz alá kell dugni főzés után (ami sima keménytojás esetében forrástól számítva kb. 10 perc), és ha lehet, 10-15 percig áztatni a hűs vízben, hogy biztosan könnyedén le tudjuk hámozni a héjat.

4.) Víz, pohár, rázás

Fura technikák is léteznek természetesen: ha a kezeidben (és a tojásokban) sem bízol, a főtt tojásokat héjastul rakd egy ételhordóba pici víz kíséretében, zárd rá a tetőt, és alaposan rázd össze. A héj (elvileg) leválik majd a tojásokról!

+ tipp: ugyanez egy darab üvegpohárral, némi vízzel és egy tojással is működhet.

Van, aki pedig üres (!) üvegpohárba teszi a főtt, héjas tojást, erőteljesen megrázza, és már hámozza is, ezt nézzétek:

Kanalas módszer

Végezetül pedig a kanalas trükk is beválhat: törd meg a főtt tojás fenekét, a pici résen dugdj be egy kanalat, és forgasd el a tojás és a héj között, ezzel elválasztva őket egymástól. Itt megnézheted!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több trükk és tipp erre:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...