Anyáinktól/Nagyanyáinktól egy egyszerűnek tűnő, ugyanakkor picit rizikós tojásszétválasztási technikát lestünk el: a tojást kettétörjük, a sárgáját pedig egyik oldalról a másikra való átöntögetéssel próbáljuk szétválasztani a fehérjétől. Hiába a praktikus megoldás, ha a tojás nem úgy törik ketté, vagy ahogy óvatlanul öntögetjük egyik „kehelyből” a másikba, a fehérjébe belekerül egy kis sárgája is.
Legtöbbünk egész életében „rosszul" választotta szét a tojást, sokan ugyanis szobahőmérsékleten törjük fel, pedig ha a hűtőből vesszük ki az alapanyagot, úgy megy a törés, mint a karikacsapás!
Hidegben a tojásfehérje és a sárgája jobban megtartja az alakját. A hideg tojást törd fel, tartalmát helyezd a tiszta markodba, és engedd, hogy a fehérje egy, a kezed alatt lévő tálba csurogjon.
Ha olyan süteményt készítesz (például piskótát), amelynél muszáj, hogy a tojás szobahőmérsékletű legyen, hagyd a pulton egy 15 percig a már szétválasztott fehérjét és sárgáját, nyugalom, ennyi idő alatt nem fog megromlani.
Ha nem szeretnéd összekoszolni a kezed, még mindig van egy könnyű és praktikus megoldás, mellyel több, az interneten terjedő videóban találkozhattál már. Csak törd fel a tojást, öntsd egy tálba, majd egy tiszta és üres vizes flakonnal szippantsd fel a sárgáját.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: