Húsvét táján minden tele van tojással: a boltok, a kirakatok, a kertünk, az asztalunk. Fatojás lóg a barkáról, piros tojás üldögél a szalmában, csokitojás rejtőzik a kamrában és a hagyományos tyúktojás mindenféle és fajta formája kerül elénk, a tányérra. Nem kell túlmagyarázni, hogy mi történhet a tojással húsvétkor, és ennek a cikknek nem is ez a célja. Csupán gondolatvezetőként szolgál, és újra előhozza azokat az ételeket, amelyekről talán egy kicsit elfeledkeztünk.
Töltsük húsba
Erre a két szóra talán egyesek szeme előtt felsejlik az ikonikus Stefánia-vagdalt. Ez a – sokakban kellemetlen érzéseket keltő – fasírt egy igen egyértelmű módot mutat arra, hogyan töltsünk tojást húsba.
Persze ennél mehetünk sokkal messzebb is: hiszen lássuk be, nem annyira ünnepi a fasírtba gyömöszölt főtt tojás.
A tojást inkább felkockázva, apróra vágva keverjük össze a számunkra szimpatikus hústöltelékkel (lehet gombás, zsemlés, nagyon-nagyon zöldfűszeres), így kerüljön a combba, dagadóba, vagy amibe csak szeretnénk.
Savanyítsuk
A tojásnak kifejezetten jól áll a savanykás íz (persze csak abban az esetben, ha mi adtuk neki, és nem akkor, ha saját magától jutott erre a pontra), épp ezért talán kicsit érthetetlen is, hogy miért nem savanyítjuk többször.
Gondoljuk az ecetes krumplisalátában úszkáló tojásszeletekre, érezzük a szánkban a hozzá passzoló kellemesen fanyar ízt. Ezt elérhetjük, ha a keményre főzött, megpucolt tojásokat, ecetes pácban érleljük a hűtőben. Csupán pár nap kell hozzá, hogy átvegye a pác friss aromáját. Ezek után a tojást tehetjük szendvicsbe, salátába a szokásos módokon.
Rántsuk ki
Mi, magyarok úgyis szeretünk mindent kirántani, miért ne ránthatnánk ki hát a főtt tojást. Ehhez az elkészítési módszerhez inkább a lágy sárgájú, mintsem a keményre főzött tojás az előnyös. Igazán különleges eleme lesz a húsvéti asztalnak, és könnyebb, mint gondolnánk.
Főzzük levesbe
Technikailag a tojáslevesről lesz szó ebben a bekezdésben, bár nem a hóvégi pénztárcakímélő főzéssel összekötött verziójáról, hanem néhány elegánsabb, tojással gazdagított, krémes ételről.
Például ott van a jól ismert verzió: a forró húslevesben óvatosan elkevert tojássárgája, amitől enyhén sűrű, selymes állagot kap a lé. Ezen túl pedig még sok más, tojással bolondított fogás is található, ezek közül szemezgethetünk itt lent.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Készüljünk együtt a húsvéti ünnepre: