Mutatunk néhány szuper megoldást a tojás helyettesítésére, ha esetleg üresen találnád a tojástartót, vagy tojásérzékeny, esetleg vegán személynek készítenél süteményt. A tojás helyettesítése egy kis átgondolást igényel, ugyanis nem mindegy, milyen funkciója van a tojásnak az adott ételben, ezért tényleg érdemes úgy nekiállni, hogy előre kimatekoljuk a tojást helyettesítő mennyiséget.
A tojáshelyettesítőkért katt a galériára!
1. Almapüré
Egy negyed pohár almapüré is kiváló tojáshelyettesítő: ad egy kis édes ízt, és pektintartalma miatt van egyfajta összetartó ereje. Mivel sűrűbb, mint a tojás, ezért megváltoztathatja a sütemény állagát, ezért érdemes egy kis sütőporral kiegészíteni az összetevők sorát, ha a recept nem írná.
2. Banánpüré
Egy közepes méretű, összezúzott banán megfeleltethető egy M-es méretű tojásnak. Azt viszont érdemes tudni, hogy a banán magas keményítő- és cukortartalma miatt édeskésebb íz lesz a végeredmény. Pozitív hozadéka a banánnal való sütésnek, hogy gyönyörű aranybarna kérget ad a készülő süteménynek. Ha biztosra akarsz menni, akkor banánkenyérben, brownie-ban, muffinban nyugodtan bevetheted a banánt tojás helyett, de még palacsintában is működőképes.
3. Aquafaba
Ismeretlennek tűnhet első ránézésre, de szinte biztos, hogy te is találkoztál már ezzel a „melléktermékkel”. Ugyanis ez nem más, mint a csicseriborsó-konzervben lévő folyadék. Íze és illata semleges, ezért egy darab tojás kiváltásához nyugodtan használj ebből 3 evőkanálnyit. Mivel úgy funkcionál, mint a tojásfehérje, ezért könnyű habbá verni. Megcukrozva vagy fahéjjal meghintve jól áll a reggeli kávénak is.
4. Lenmag
Az őrölt lenmagból egy evőkanálnyi vízzel összekeverve egy ismert tojáspótló megoldás. Húsz perc elteltével a tojás nyálkás, vegán változatát kapjuk, és ezt bátran használhatjuk olyan süteményekben, amikbe nem kell sok tojást tenni, ezért például egy palacsintatésztában kiválóan megállja a helyét.
6. Selyemtofu
Ha még nem hallottál volna a selyemtofuról, akkor ez a te napod. A tofut különböző módokon állítják elő, és ez a lágyabb, kevésbé gumis változata a tofunak szuper alternatíva a tojás kiváltására. Ha például vegán majonézt készítenél, nyugodtan vesd be a selyemtofut tojás helyett!
7. Szódabikarbóna és fehérecet
A szódabikarbóna és fehérecet egyvelegét is csak olyan sütésnél érdemes bevetni, aminek receptje nem ír többet 2 darab tojásnál, mert az ecetes íz erősen érvényesülne. Az arány 1:1, és egy evőkanál mennyiséget nyugodtan használhatunk. Palacsinta, gyors kenyérsütés is kivitelezhető ezzel a megoldással.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: