A konyhában állsz, és épp nekiállnál sütni, amikor rájössz, hogy hiányzik egy fontos összetevő: a tojás. De mielőtt feladnád a vállalkozásod, kukkants be még egyszer a hűtőbe, hátha van abból az alapanyagból, amivel helyettesíteni tudod a tojást vagy tojásfehérjét: ez nem más, mint a joghurt!
Az ember nem is gondolná, hogy a joghurt milyen sokoldalú tud lenni. Persze, tojásrántottát ne akarj vele készíteni, de sütésnél nyugodtan tudod helyettesíteni vele a tojást és a tojásfehérjét, csak a helyes mértéket kell ismerned. Nem is húzzuk nagyon a dolgot, a mágikus arány, amit ilyenkor alkalmaznod kell:
minden egyes tojást vagy tojásfehérjét, amit előír a recept, helyettesíts negyed csésze natúr joghurttal. Se többel, se kevesebbel.
Miért működik a joghurt a tojás dublőreként?
Először is meg kell érteni, hogy a tojás milyen szerepet tölt be a sütés folyamatában. A tojás kötőanyagként működik, hogy a nedves és száraz összetevőket együtt tartsa a tésztában. A tojás emellett segít megemelni a süteményeket, ha felverik. Végül a tojás, mint nedves összetevő, nedvességet is ad a süteményeknek, kenyereknek és egyéb péktermékeknek. A joghurt a tojás helyett kötőanyagként és nedvességhordozóként működik. Savasságának köszönhetően pedig a sütőport is ki tudja váltani a sütemények megemelésében.
Nem csak a süteményekben működik
A sütésen kívül a joghurtot máskor is bevetheted, ha hasonló problémával szembesülsz (vagy szeretnél egy kicsit kísérletezgetni). Például, ha reggel jössz rá, hogy nincs tojásod otthon, de a család palacsintát követel reggelire, akkor egyszerűen cseréld le a joghurtra. Vagy a fehérjék (pl. húsok) pácolásához használj tojás helyett joghurtot. A joghurt nedvességet ad, a savassága pedig segít megpuhítani a fehérjét. Ha valamilyen ételt szeretnél ’összetapasztani’ a tojással, a joghurt akkor is jó szolgálatot tehet neked.
Mi a helyzet a görög joghurttal?
Eddig alapvetően a natúr joghurtról beszéltünk, de nem érdemes megfeledkezni a görög joghurtról sem. Más joghurtfajtákhoz képest ennek magasabb a fehérjetartalma, a tojás pedig, mint tudjuk, sok fehérjét tartalmaz, így talán még alkalmasabb is a helyettesítésére a görög joghurt, mint egyszerű társa.
Tehát, pánikra semmi ok, ha tojásra lenne szükséged, de nincs kéznél, csak mérj ki negyed csésze natúr (görög) joghurtot minden egyes tojás után, amit használnod kellene.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több gasztrotipp: