A tojás önmagában nem elég: 3 príma házi hajpakolás, amitől gyönyörű lesz a sörényed

A tojás kétségtelenül az egyik legegészségesebb és legtöbb tápanyagot tartalmazó állati eredetű alapanyag, kiváltképp a sárgája bír számos pozitív élettani hatással. De mi történik akkor, ha a nyers tojás a hajra kerül?

A tojás az egyik legegészségesebb étel, számos vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot, valamint egészséges zsírokat és fehérjéket tartalmaz, felhasználására pedig végtelen lehetőségünk van a rántottától kezdve a főtt tojáson át egészen a tojásos főételekig és persze a desszertekig.

De mi történik akkor, ha a tojást a hajunkra kenjük? A tojássárgáját évek óta az egyik legjobb házi hajápolási módszernek tartják, azt viszont sokan nem tudják, valójában milyen hatással van ez a fajta hajpakolás a fejre.

A Healthline írása szerint a tojássárgáját a törékeny tincsek erősítésére, a hajhullás megelőzésére és a haj gyorsabb növekedésére is egyaránt lehet alkalmazni, ezen hatások fokozására azonban még van pár természetes kiegészítő, amit ajánlott használni.

Minél jobban táplálod a tested, annál jobban fog kinézni a hajad, éppen ezért fontos, hogy ne csak külsőnket, de szervezetünket is megfelelően, egészséges ételekkel tápláljuk, a tojás, a rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás, valamint a megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A tojássárgája A- és E-vitamint, biotint és folsavat is tartalmaz, olyan fontos tápanyagokat, amelyek a haj növekedésével kapcsolatosak. A tojássárgája hidratálóként is használható, mert erősíti a hajszálakat, valamint magas a D-vitamin-tartalma is, mely a hajhagymák regenerálásában segít.

A házi tojáspakolás kikeverése egyszerűbb, mint gondolnád, ráadásul olyan hétköznapi összetevőkből is elkészíthető, amelyekkel szinte biztos, hogy rendelkezel otthon. Alappakolásnak tökéletes, ha egy olívaolajból és tojássárgájából álló maszkot kensz a fejbőrre és a hajvégekre, és körülbelül egy órán át rajta hagyod, ennyi idő alatt az olajos-tojásos massza bőven ki tudja fejteni jótékony hatásait a hajadon. Ha teheted, egy kevés aloe verát is adhatsz a tojásos-olajos elegyhez, így még erősebb és fényesebb lesz majd a hajad.

Banán, méz, tej, olíva

A tojásos hajpakolást még jó pár módon fel tudod turbózni: használj egy pépesített banánt, 3 evőkanál mézet, egy egész tojást, az egészet pedig spékeld meg 3 evőkanálnyi tejjel és 5 evőkanálnyi olívaolajjal is! Keverd össze az alapanyagokat, kend fel a hajra, majd hagyd legalább egy órát állni rajta. Ez a maszk táplálja a sérült hajat - főleg a hajvégeket, valamint fehérjetartalmának köszönhetően táplálja is a sörényt. Míg a banán és a méz hidratáló hatású, addig az olívaolaj és a tej segít a haj megerősítésében, és fényesebbé teszi a hajszálakat.

Citromlé, túró

Meglepő, de hajunk és fejbőrünk táplálásában, valamint a hajhullás megelőzésében a túró és a citrom is nagy segítségünkre lehet. Míg a citromlé segít megtisztítani a fejbőrt, addig a tojás és a túró együtt erősíti a gyenge hajat, megakadályozza a hajhullást és a korpásodást is. Pont erre lenne szükséged? Akkor keverj el egy egész tojást 3-4 kanál túróval és egy evőkanál facsart citrom levével. Ezt a pakolást is legalább egy óráig hagyd állni a hajon, ezt követően pedig egy alapos samponos-balzsamos mosással távolítsd el a maszkot a hajadról.


Tudj meg még többet a tojásról!

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...