Van néhány jó okunk rá, miért ne hagyj fel a tojásevéssel

Nem véletlen, hogy a tojás annyi kultúrában számít alapélelmiszernek: könnyen beszerezhető, olcsó, és nagyon egészséges. A sárgája kapott némi rossz marketinget a koleszterintartalma miatt, de valójában többet veszítesz, ha elhagyod, mint amennyit nyersz – mutatjuk is, miért!

Kevésbé lesznek laktatók az étkezéseid

A tojás tele van fehérjével, ami részben felelős azért, hogy egy-egy étkezés után érezd a telítettséget. Ha kevés fehérjét viszel be az étkezéseiddel, előbb érkezhet meg az éhség a nap folyamán, és előfordulhat, hogy emiatt túleszed magad.

A tojás tele van fehérjével

Magasabb kalóriatartalmú reggeliket ehetsz

Bár a tojás laktató, relatív alacsony a kalóriatartalma, így tökéletes, ha nem akarod túlenni magadat már a nap első étkezésénél. Ha valaki nem eszik tojást reggelire, jellemzően magasabb kalóriatartalmú megoldásokat választ, ráadásul nagyobb az esélye, hogy „üres kalóriákat” eszel majd, amelyek olyan magas kalóriatartalmú ételeket jelentenek, amelyeknek tápanyagtartalma mégis alacsony.

Sok ásványi anyagtól és vitamintól esel el

A tojássárgája A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaz, ezen kívül a szíved egészségéhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat is. Persze ezeket más forrásból is be tudod vinni, de nagyon hasznos, ha olyan alapélelmiszereket is eszel, amelyek egyszerre tartalmaznak a leghasznosabb vitaminokból és ásványi anyagokból is néhányat.

Izmokat veszíthetsz

Nemcsak a fehérjetartalma miatt fontos a tojás fogyasztása: úgynevezett leucint is tartalmaz, ami az izomszintézishez nagyon fontos, és ahogyan öregszünk, egyre kevesebb van belőle a szervezetünkben. Ez nemcsak a rendszeresen sportolóknak fontos, hanem az átlagembereknek is, hiszen a megfelelő izommennyiség nagyon sok testi funkciót támogat, többek között az immunrendszert is.

Nem segít annyit a szíven az elhagyás, mint gondolnánk

A legtöbben a tojássárgájában található zsírok miatt nem fogyasztják a tojást, pedig sokat nem javít a magas koleszterinszinten. A koleszterinünk szintje ugyanis csak 20 százalékban múlik azon, hogy mit eszünk, a másik 80 százalékot a májunk gyártja. Ez azt jelenti, hogy bár az életmódbeli változtatások javíthatnak a koleszterinszinteden, a genetikád ugyanakkora, ha nem nagyobb szerepet játszik benne – így pedig tényleg nincs értelme kihagyni a tojásevést.


Még több ok, amiért érdemes tojást enni:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...