Van néhány jó okunk rá, miért ne hagyj fel a tojásevéssel

Nem véletlen, hogy a tojás annyi kultúrában számít alapélelmiszernek: könnyen beszerezhető, olcsó, és nagyon egészséges. A sárgája kapott némi rossz marketinget a koleszterintartalma miatt, de valójában többet veszítesz, ha elhagyod, mint amennyit nyersz – mutatjuk is, miért!

Kevésbé lesznek laktatók az étkezéseid

A tojás tele van fehérjével, ami részben felelős azért, hogy egy-egy étkezés után érezd a telítettséget. Ha kevés fehérjét viszel be az étkezéseiddel, előbb érkezhet meg az éhség a nap folyamán, és előfordulhat, hogy emiatt túleszed magad.

A tojás tele van fehérjével

Magasabb kalóriatartalmú reggeliket ehetsz

Bár a tojás laktató, relatív alacsony a kalóriatartalma, így tökéletes, ha nem akarod túlenni magadat már a nap első étkezésénél. Ha valaki nem eszik tojást reggelire, jellemzően magasabb kalóriatartalmú megoldásokat választ, ráadásul nagyobb az esélye, hogy „üres kalóriákat” eszel majd, amelyek olyan magas kalóriatartalmú ételeket jelentenek, amelyeknek tápanyagtartalma mégis alacsony.

Sok ásványi anyagtól és vitamintól esel el

A tojássárgája A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaz, ezen kívül a szíved egészségéhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat is. Persze ezeket más forrásból is be tudod vinni, de nagyon hasznos, ha olyan alapélelmiszereket is eszel, amelyek egyszerre tartalmaznak a leghasznosabb vitaminokból és ásványi anyagokból is néhányat.

Izmokat veszíthetsz

Nemcsak a fehérjetartalma miatt fontos a tojás fogyasztása: úgynevezett leucint is tartalmaz, ami az izomszintézishez nagyon fontos, és ahogyan öregszünk, egyre kevesebb van belőle a szervezetünkben. Ez nemcsak a rendszeresen sportolóknak fontos, hanem az átlagembereknek is, hiszen a megfelelő izommennyiség nagyon sok testi funkciót támogat, többek között az immunrendszert is.

Nem segít annyit a szíven az elhagyás, mint gondolnánk

A legtöbben a tojássárgájában található zsírok miatt nem fogyasztják a tojást, pedig sokat nem javít a magas koleszterinszinten. A koleszterinünk szintje ugyanis csak 20 százalékban múlik azon, hogy mit eszünk, a másik 80 százalékot a májunk gyártja. Ez azt jelenti, hogy bár az életmódbeli változtatások javíthatnak a koleszterinszinteden, a genetikád ugyanakkora, ha nem nagyobb szerepet játszik benne – így pedig tényleg nincs értelme kihagyni a tojásevést.


Még több ok, amiért érdemes tojást enni:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...