Van néhány jó okunk rá, miért ne hagyj fel a tojásevéssel

Nem véletlen, hogy a tojás annyi kultúrában számít alapélelmiszernek: könnyen beszerezhető, olcsó, és nagyon egészséges. A sárgája kapott némi rossz marketinget a koleszterintartalma miatt, de valójában többet veszítesz, ha elhagyod, mint amennyit nyersz – mutatjuk is, miért!

Kevésbé lesznek laktatók az étkezéseid

A tojás tele van fehérjével, ami részben felelős azért, hogy egy-egy étkezés után érezd a telítettséget. Ha kevés fehérjét viszel be az étkezéseiddel, előbb érkezhet meg az éhség a nap folyamán, és előfordulhat, hogy emiatt túleszed magad.

A tojás tele van fehérjével

Magasabb kalóriatartalmú reggeliket ehetsz

Bár a tojás laktató, relatív alacsony a kalóriatartalma, így tökéletes, ha nem akarod túlenni magadat már a nap első étkezésénél. Ha valaki nem eszik tojást reggelire, jellemzően magasabb kalóriatartalmú megoldásokat választ, ráadásul nagyobb az esélye, hogy „üres kalóriákat” eszel majd, amelyek olyan magas kalóriatartalmú ételeket jelentenek, amelyeknek tápanyagtartalma mégis alacsony.

Sok ásványi anyagtól és vitamintól esel el

A tojássárgája A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaz, ezen kívül a szíved egészségéhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat is. Persze ezeket más forrásból is be tudod vinni, de nagyon hasznos, ha olyan alapélelmiszereket is eszel, amelyek egyszerre tartalmaznak a leghasznosabb vitaminokból és ásványi anyagokból is néhányat.

Izmokat veszíthetsz

Nemcsak a fehérjetartalma miatt fontos a tojás fogyasztása: úgynevezett leucint is tartalmaz, ami az izomszintézishez nagyon fontos, és ahogyan öregszünk, egyre kevesebb van belőle a szervezetünkben. Ez nemcsak a rendszeresen sportolóknak fontos, hanem az átlagembereknek is, hiszen a megfelelő izommennyiség nagyon sok testi funkciót támogat, többek között az immunrendszert is.

Nem segít annyit a szíven az elhagyás, mint gondolnánk

A legtöbben a tojássárgájában található zsírok miatt nem fogyasztják a tojást, pedig sokat nem javít a magas koleszterinszinten. A koleszterinünk szintje ugyanis csak 20 százalékban múlik azon, hogy mit eszünk, a másik 80 százalékot a májunk gyártja. Ez azt jelenti, hogy bár az életmódbeli változtatások javíthatnak a koleszterinszinteden, a genetikád ugyanakkora, ha nem nagyobb szerepet játszik benne – így pedig tényleg nincs értelme kihagyni a tojásevést.


Még több ok, amiért érdemes tojást enni:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...