Zöldségből készítettünk már sütit nem egyszer. Közülük a répás húsvéti finomságok a legismertebbek, a kókuszos-ananászos répatorta egyenesen feledhetetlen. Most egy másik narancssárga, mézédes gyökér lesz a segítségünkre abban, hogy ne kelljen gondolkodnunk rajta, veszünk-e még egyet a tányérról a tobozdesszertek közül vagy sem.
Édesburgonya
Krém- és ragulevesbe, pürébe, currybe, sütve és töltve nagyon szeretjük és használjuk kis hazánkban az édesburgonyát. Sütibe viszont inkább csak a japánok teszik. Ezért amikor aztán megláttam ezt a receptet, nem gondoltam, hogy az összetevők között találom majd. Klasszul lehet sütni, főzni, akár a mikróba tenni, mindegyik módszerrel megpuhíthatjuk, hogy aztán villával összetörve krémesítse, édesítse a tobozsütit.
Massza
A süti alapját képező masszát, ha tehetjük, mindenképpen robotgépben dolgozzuk össze, így teljesen egyneművé tudjuk keverni. Más ételekben jól néz ki, ha néhol látunk narancsos pettyeket: itt nem feltétlenül erre vágyunk. A színét a magas minőségű kakaó adja majd. Ahogy az édesburgonya és a kakaó együttműködnek, abból lesz az igazi brownie-s íz! Ehhez még egy alternatív liszt segíthet hozzá.
Test
Első gondolatomban a toboz testét a kókuszgolyó alapja adta volna ki, és aki azt nagyon szereti, úgy is el tudja készíteni ezt a desszertet. Keksz, vagyis az összetartó helyett a mi tobozsütinkben az előbb említett golyókra hajazva kókuszliszt került, de ehelyett még tehetünk bele mandulalisztet, vagy nagyon apró zabpelyhet például.
Hozzáadottcukor-mentes
Kevés agavesziruppal édesítettem pluszban, de használhatunk még mézet és akár kókuszcukrot hozzá. Minden az édesburgonya ízétől függ, mert lehet, hogy magában is megadja már a kellő édességet a masszának.
Alternatívák
Sima- és laktózmentes vajjal, növényi vajalternatívával is keverhetjük a tésztát, kinek mik a preferenciái. Ez azonban mindenképpen szükséges hozzá, nem csak ízben, de a könnyebb fogyaszthatóság, emészthetőség érdekében is. Sőt, a hűtőben ettől szilárdul meg, áll össze klasszul majd a tobozsütink.
Mandula, mint tobozlevél
Kipróbáltam, de bármilyen egyszerűnek is tűnik, hogy bolti mandulapelyhekkel díszítsük a tobozformájú sütitesteket, nem működik. Főleg, ha még meg is pirítjuk. Eszméletlenül törnek. Az egész blansírozott mandula pedig túl nagy, ráharapni sem biztos, hogy tud vagy szeretne mindenki. A jó megoldás, ha éles késsel, persze óvatosan, felezzük ezeket, így pirítjuk kissé, és ezekkel díszítünk.
Csokimáz
Egy tábla csoki nem elég, másfél vagy két táblát olvasszunk egy széles és magas pohárban, hogy jó mélyen belemárthassuk a tobozokat. Ehhez használjunk evőpálcát, az egyiket nyomjuk a süti aljába, a másikkal pedig segítsük a pohárból való kiemelését, mert a sok-sok csoki olyan nehézzé teheti, hogy lecsúszik, belefejel a csokiba és onnan kiemelni már nem lesz könnyű. Menő étcsokit használjunk, mert ennek is fontos szerepe van az ízek összességében. A csokimártogatóhoz keverjünk egy-két kanál kókuszolajat vagy napraforgóolajat, ezzel lágyítjuk, így könnyebben bele tudjuk mártani a sütit, és kicsit fényesebb lesz a bevonat általa.
Plusz íz és dísz
Persze, ebbe a sütibe is kerülhet rum, de nem szükséges, főleg, ha gyermekek is esznek majd belőle. Kókuszból ellenben sosem elég, az elkészült sütitobozokra szórjunk kókuszreszeléket, amivel teljesen úgy néznek ki, mintha behavaztuk volna őket. Legyen szép ünnepetek kókuszos tobozsütivel!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Sütés nélküli brownie-toboz – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: