Több, mint 11 oka lehet annak, hogy fáj a fejed

Nem, az időjárásnak valószínűleg nincs köze ahhoz, hogy fáj a fejünk, de az biztos, hogy nem szabad rá legyintenünk, hanem érdemes kinyomozni, miért van.

"Ó, csak a fejem fáj, nem vagyok beteg, semmi bajom, biztos csak front van..." - mondjuk gyakran, de a valóság valószínűleg sokkal összetettebb ennél. Valójában máig sem tudja egyetlen orvos vagy tudós sem, mi okozza ezt a kellemetlen érzést, amely annyira sokunkkal fordul elő, méghozzá igen gyakran.

Fejfájás vagy migrén?

Sokféle fejfájás létezik, nem mindegy felül, két oldalról vagy egyes pontokon érezzük, ezek mind különböző jellegű jelenségek. A kevésbé gyakori jelenség a primer fejfájás, mikor a fájdalom maga a probléma. Ám a legtöbbünknél a fejfájás szekunder jelenség, tehát valami más okozza, nem az a fő baj. Ez egyszerűvé, mégis bonyolulttá teszi a helyzetet, hiszen a legtöbbször csak találgathatunk a kiváltó okkal kapcsolatban, amit több száz okozó kiválthat.

A primer fejfájások

A primer fejfájások leggyakrabban úgynevezett migrének, amelyek jellemzően féloldalasak, lüktetőek és fény- és hangérzékeléssel járnak együtt. Ezek sokkal súlyosabbak annál, hogy enyhe kellemetlenségként fogjuk fel, általában képtelenné tesznek rá, hogy tovább végezzük a a napi teendőinket. A másik az ún. tenziós fejfájás, mikor úgy érezzük, hogy valamilyen abroncs veszi körül a fejünket, és a tarkónk körül is fáj. A legritkább a cluster felfájás, mikor csak egy-egy pontra és a nap bizonyos óráira szorítkozik a fájdalom.

A lélekben az ok

A Pszicho For You blog cikke szerint rosszul tesszük, ha legyintünk a rendszeresen visszatérő, komoly fejfájásra, ami jelentős mértékben ronthat a teljesítőképességünkön és az életminőségünkön is. Ha nem sikerül megtalálni a kiváltó okokat, a pszichológus szakértő szerint érdemes alaposan utánajárni, mi okozhatja a problémát, és ha így nem találunk semmit, lelki segítséget igénybe venni, mert nagyon valószínű, hogy ott rejtőzik a baj forrása.

A lehetséges okok

De ha van a fejfájásnak oka, mi lehet az? A Prevention összeszedte a leggyakoribb lehetséges kiváltó tényezőket, amelyekre a hajlam biztosan öröklődő, tehát ha fejfájós anyukánk és nagymamánk van, nagy rá az esély, hogy mi is azok leszünk.

  • Túl nagy stressz ér minket.
  • Olyan tevékenységet végeztünk, ami miatt sokáig kellett merev pozícióban tartani a fejünket.
  • Túlságosan hidegben aludtunk.
  • Kényelmetlen pózban aludtunk
  • Alkoholt ittunk.
  • Túl sok koffein vittünk be, vagy éppen koffeinelvonással küzdünk.
  • Influenza, nátha vagy más fertőzés kapott el minket.
  • Valamilyen fogászati problémánk van.
  • Megerőltettük a szemünket.
  • Túl sokat dohányoztunk.
  • Nagyon kimerültünk, vagy megerőltettük magunkat.

Fejfájásnapló

Sokan javasolják, hogy rendszeresen előforduló fejfájás esetén vezessünk naplót róla, mikor, milyen körülmények között jelentkezik, így ráláthatunk az okokra. Ha például rendszeresen a reggeli kávé után fájdul meg, lehet, hogy a koffeinnel van bajunk.

Segítség

Mi segíthet azon a nyilvánvaló eszközön túl, hogy bekapunk egy fájdalomcsillapítót? Sokaknak éppen egy kávétól lesz jobb vagy attól, ha sok vizet isznak, másnak csak a pihenés segít. Ki lehet még próbálni a különböző nyak- és vállmasszázsokat, mindez pedig kombinálható egy kis mentaolajjal. Ha azonban tényleg az életünkre tör a rendszeres fejfájás, érdemes kivizsgáltatni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...