A titokzatos FODMAP-ok

Rendszeresen fáj a hasad? Puffadsz? Irritábilisbél-szindrómád van? Lehet, hogy félre kell tenni az összes eddigi diétádat, és több figyelmet szentelni a FODMAP-oknak!

A FODMAP angol mozaikszó (Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols) bizonyos rövid szénláncú szénhidrátokra, fermentálható oligo-, di-, monoszacharidokra és a cukoralkoholokra utal. Ez így elsőre persze rettentő tudományosan és ijesztően hangzik, mégis menjünk bele egy kicsit a részleteibe, mert lehet, hogy a hozzá kapcsolódó étrend a sokakat érintő, irritábilisbél-szindróma néven ismert tünetegyüttesre nyújthat megoldást.

Az irritábilisbél-szindróma

Az irritábilisbél-szindróma (IBS) a lakosság több mint 10%-át érinti, a betegek többsége fiatal, 35 év alatti nő. A betegség emésztőrendszeri tünetekkel jár, kellemetlen hasfeszülés, fokozott gázképződés, haspuffadás, hasfájás, hasmenés vagy éppen ellenkezőleg, székrekedés jellemzi. A betegség pontos oka nem ismert, kialakulásában valószínűleg szerepet játszik a stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások is. Mivel az IBS tünetei számos más betegség tünetei is lehetnek, az öndiagnózis helyett minden esetben orvoshoz, gasztroenterológushoz kell fordulni kivizsgálás céljából.

Az IBS kezelése összetett, eredményességét ausztrál kutatók szerint az alacsony FODMAP-tartalmú étrend is segítheti.

Mozzarellás-pesztós csirkesaláta

Anno valahonnan rendeltem egy hasonló salátát. Nagy kedvencem lett, így szomorúan vettem tudomásul, amikor új étlapra áttérve megszüntették :( Így aztán csináltam valami hasonlót... ...

Zelleres paradicsomsaláta

Ezt a zelleres paradicsomsalátát az olaszországi nyaralásunk alkalmával a szálloda éttermében ettük, minden reggel:). Pofonegyszerű, és isteni finom. Két tanulságot szűrtem le: az ...

Milyen élelmiszerekben találhatóak ezek a furcsa nevű vegyületek?

Normál étrendünk széles körben tartalmaz ilyen szénhidrátokat, közéjük tartoznak például a hagymafélék, a hüvelyesek, a káposztafélék, a csicsóka, az édeskömény, egyes gabonafélék (ezek az élelmiszerek fruktán/galaktán nevű oligoszacharoidokat tartalmaznak), a (diszacharidok közé tartozó) tejcukrot - laktózt -, a (monoszacharidok közé tartozó) gyümölcscukrot - fruktózt -, cukoralkoholokat (pl. szorbitol, laktitol, izomalt, xilitol, mannitol, maltitol stb.) tartalmazó élelmiszerek.

Nagy mennyiségben történő fogyasztásuk az erre érzékenyeknél kellemetlen hasi panaszokat okozhat, mert

  • a vékonybélből nem mindig szívódnak fel teljes mértékben,
  • lebontásukat a vastagbélben található bélbaktériumok végzik, amely gázképződéssel és így puffadással jár,
  • vizet tartanak vissza a belekben, ezért hasmenést okozhatnak.

Az, hogy mely FODMAP-csoportok okoznak leginkább panaszt valakinél, és így melyek fogyasztását kell csökkenteni, vagy melyeket kell elhagyni az étrendből, a hagyományos és az egyéni táplálkozási szokásokból egyaránt adódhat. Az étrend személyre szabott kell, hogy legyen, hiszen minden eset különböző, fontos az egészségi állapot, az egyéni tűrőképesség ismerete. Például diagnosztizált laktózérzékenység esetén ajánlott a laktózmentes élelmiszerek fogyasztása, fruktózérzékenység esetében pedig kerüljük a magas fruktóztartalmú izocukrot tartalmazó élelmiszerek, valamint a gyümölcslevek, -konzervek, -sűrítmények, a méz, az aszalt gyümölcsök fogyasztását. A cukoralkoholokról ismert, hogy napi 30-50 g feletti mennyiségben gyakran hasmenést okoznak, így a hasi panaszok enyhítése érdekében érdemes más édesítőszert választani helyettük.

Fontos a kellően változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás. Amellett, hogy kerülendőek a biztosan panaszt okozó ételek, illetve azok panaszt okozó mennyisége, nem szabad túlságosan szigorú étrendet követni. A túlzott megszorításokkal táplálkozásunk egyhangúvá válhat, ami hiánybetegségek kialakulásához vezethet, ezért a megfelelő étrend összeállításához mindig kérjük szakember segítségét.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...