A Titanic elsüllyedése a 20. század egyik leghíresebb katasztrófája volt, a szerencsétlenségről azóta több film is készült, és összességében elmondható, hogy kitartó érdeklődés övezi az óceánjáró történetét és utolsó napjának eseményeit. Azt is tudjuk például, hogy azon a bizonyos végzetes utolsó napon mi került az első osztályon a vendégek elé, hiszen a Titanic ebéd- és vacsoramenüje előkerült, és igen jó ismertetője a kor magas gasztronómiájának. Érdekes korkép tárul elénk, ha végigböngésszük ezt a 11, néha kissé furcsa fogást.
Ebéd
Csirke à la Maryland
Az egyik amerikai államról kapta a nevét ez a fogás, ami érthető is, hiszen panírozott csirke szerepel benne, amit gazdag gravy-mártással öntenek nyakon. Furcsa módon ezt a fogást gyakran banánszeletekkel egészítették ki.
Cock-a-Leekie leves
A tartalmas skót leves többek között póréhagymát (innen a névben a „leek” szó), csirkét (a „cock” angolul kakast jelent) és rizst tartalmazott.
Tojás à l'Argenteuil
Az elegáns francia név mögött igazából nem más rejlik, mint egy nagyon krémes rántotta, amit zsenge spárga gazdagít.
Sózott ökörnyelv
Ez a különlegesség az ebéd büféasztalának egyik fogása volt.
Héjában sült burgonya
Egy meglepően egyszerű, hétköznapi köret is megjelent az ebédlőasztalon: a hajó utasai utolsó napjukon sült krumplit is falatoztak.
Vacsora
Posírozott lazac musselin-mártással és uborkával
Az utolsó vacsora egyik fogása a lazac volt, ami mellé a natúr tejszínnel gazdagított hollandi mártás (musselin) és szeletelt uborka került.
Sült galamb kerti zsázsával
A vacsora egyik főfogása – egész pontosan a hetedik fogás – fiatal sült galamb volt, aminek egy izgalmas kísérőköretét a kerti zsázsa adta.
Consommé Olga
Egy nagyon dekadens vacsorafogás: tisztított marhahúsleves, amit portói borral főztek össze, majd tálaláskor tokhalvelővel került a tányérra.
Foie Gras paté
A hízott libamájból készült krém (vagy paté) a vacsora utolsó előtti, kilencedik fogása volt. Ez akkor is, de napjainkban is abszolút luxusételnek számított.
Őszibarack Chartreuse-zselében
A Chartreuse egy zöld színű, édeskés desszertlikőr, az ebből készült zselében szolgálták fel az őszibarackot, a tízfogásos vacsora egyik desszertjét.
Waldorf-puding
Egy másik nyalánkság a Waldorf-puding volt, ami egy gőzölt sütemény dióval és almával.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: 20th Century Fox/Getty Images
Még több gasztronómiai érdekesség: