11 furcsa fogás, amit a Titanic utasai utoljára ettek

A Titanic a világ egyik leghíresebb hajója, az elsüllyedt óceánjáróról rengeteg legenda és valós tény kering a köztudatban és az interneten. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: a hajó utasai igen jókat ettek a katasztrófa napján.

A Titanic elsüllyedése a 20. század egyik leghíresebb katasztrófája volt, a szerencsétlenségről azóta több film is készült, és összességében elmondható, hogy kitartó érdeklődés övezi az óceánjáró történetét és utolsó napjának eseményeit. Azt is tudjuk például, hogy azon a bizonyos végzetes utolsó napon mi került az első osztályon a vendégek elé, hiszen a Titanic ebéd- és vacsoramenüje előkerült, és igen jó ismertetője a kor magas gasztronómiájának. Érdekes korkép tárul elénk, ha végigböngésszük ezt a 11, néha kissé furcsa fogást.

11 furcsa fogás, amit a Titanic utasai utoljára ettek / Fotó: 20th Century Fox/Getty Images

Ebéd

Csirke à la Maryland

Az egyik amerikai államról kapta a nevét ez a fogás, ami érthető is, hiszen panírozott csirke szerepel benne, amit gazdag gravy-mártással öntenek nyakon. Furcsa módon ezt a fogást gyakran banánszeletekkel egészítették ki.

Cock-a-Leekie leves

A tartalmas skót leves többek között póréhagymát (innen a névben a „leek” szó), csirkét (a „cock” angolul kakast jelent) és rizst tartalmazott.

Tojás à l'Argenteuil

Az elegáns francia név mögött igazából nem más rejlik, mint egy nagyon krémes rántotta, amit zsenge spárga gazdagít.

Spárgás-serrano sonkás frittata

Ami a franciáknak az omlett, az az olaszoknak a frittata. Megjelenésre a francia elegánsabb és letisztultabb, míg az olasz jóval rusztikusabb, így az alapanyagokat is bátrabban variálhatjuk. ...

Ír póréhagymaleves

Szent Patrik nap alkalmából elhatároztam, hogy egy egész ír menüt megfőzök. Így is tettem. Nem igen szoktam póréhagymát használni, ezért igazi meglepetés volt, hogy ez az egyszerű ...

Sózott ökörnyelv

Ez a különlegesség az ebéd büféasztalának egyik fogása volt.

Héjában sült burgonya

Egy meglepően egyszerű, hétköznapi köret is megjelent az ebédlőasztalon: a hajó utasai utolsó napjukon sült krumplit is falatoztak.

Vacsora

Posírozott lazac musselin-mártással és uborkával

Az utolsó vacsora egyik fogása a lazac volt, ami mellé a natúr tejszínnel gazdagított hollandi mártás (musselin) és szeletelt uborka került.

Sült galamb kerti zsázsával

A vacsora egyik főfogása – egész pontosan a hetedik fogás – fiatal sült galamb volt, aminek egy izgalmas kísérőköretét a kerti zsázsa adta.

Consommé Olga

Egy nagyon dekadens vacsorafogás: tisztított marhahúsleves, amit portói borral főztek össze, majd tálaláskor tokhalvelővel került a tányérra.

Foie Gras paté

A hízott libamájból készült krém (vagy paté) a vacsora utolsó előtti, kilencedik fogása volt. Ez akkor is, de napjainkban is abszolút luxusételnek számított.

Őszibarack Chartreuse-zselében

A Chartreuse egy zöld színű, édeskés desszertlikőr, az ebből készült zselében szolgálták fel az őszibarackot, a tízfogásos vacsora egyik desszertjét.

Waldorf-puding

Egy másik nyalánkság a Waldorf-puding volt, ami egy gőzölt sütemény dióval és almával.

Libamáj terrine

Libamáj terrine, igazi ajándék! Tudom, hogy drága, de ez az, amit mindenképpen érdemes kigazdálkodni a kosztpénzből. Nem kell sok máj hozzá. Ha kevesebb kerül a tányérra, hiányérzetet ...

Waldorf pudding

A desszert, amely homályba merült a Titanic-kal együtt… A Waldorf pudding nevű desszert, 1912.április 14.én lett felszolgálva vacsorakor, a Titanic első osztályán utazó vendégeinek. A ...

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: 20th Century Fox/Getty Images


Még több gasztronómiai érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...