11 furcsa fogás, amit a Titanic utasai utoljára ettek

A Titanic a világ egyik leghíresebb hajója, az elsüllyedt óceánjáróról rengeteg legenda és valós tény kering a köztudatban és az interneten. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: a hajó utasai igen jókat ettek a katasztrófa napján.

A Titanic elsüllyedése a 20. század egyik leghíresebb katasztrófája volt, a szerencsétlenségről azóta több film is készült, és összességében elmondható, hogy kitartó érdeklődés övezi az óceánjáró történetét és utolsó napjának eseményeit. Azt is tudjuk például, hogy azon a bizonyos végzetes utolsó napon mi került az első osztályon a vendégek elé, hiszen a Titanic ebéd- és vacsoramenüje előkerült, és igen jó ismertetője a kor magas gasztronómiájának. Érdekes korkép tárul elénk, ha végigböngésszük ezt a 11, néha kissé furcsa fogást.

11 furcsa fogás, amit a Titanic utasai utoljára ettek / Fotó: 20th Century Fox/Getty Images

Ebéd

Csirke à la Maryland

Az egyik amerikai államról kapta a nevét ez a fogás, ami érthető is, hiszen panírozott csirke szerepel benne, amit gazdag gravy-mártással öntenek nyakon. Furcsa módon ezt a fogást gyakran banánszeletekkel egészítették ki.

Cock-a-Leekie leves

A tartalmas skót leves többek között póréhagymát (innen a névben a „leek” szó), csirkét (a „cock” angolul kakast jelent) és rizst tartalmazott.

Tojás à l'Argenteuil

Az elegáns francia név mögött igazából nem más rejlik, mint egy nagyon krémes rántotta, amit zsenge spárga gazdagít.

Sózott ökörnyelv

Ez a különlegesség az ebéd büféasztalának egyik fogása volt.

Héjában sült burgonya

Egy meglepően egyszerű, hétköznapi köret is megjelent az ebédlőasztalon: a hajó utasai utolsó napjukon sült krumplit is falatoztak.

Vacsora

Posírozott lazac musselin-mártással és uborkával

Az utolsó vacsora egyik fogása a lazac volt, ami mellé a natúr tejszínnel gazdagított hollandi mártás (musselin) és szeletelt uborka került.

Sült galamb kerti zsázsával

A vacsora egyik főfogása – egész pontosan a hetedik fogás – fiatal sült galamb volt, aminek egy izgalmas kísérőköretét a kerti zsázsa adta.

Consommé Olga

Egy nagyon dekadens vacsorafogás: tisztított marhahúsleves, amit portói borral főztek össze, majd tálaláskor tokhalvelővel került a tányérra.

Foie Gras paté

A hízott libamájból készült krém (vagy paté) a vacsora utolsó előtti, kilencedik fogása volt. Ez akkor is, de napjainkban is abszolút luxusételnek számított.

Őszibarack Chartreuse-zselében

A Chartreuse egy zöld színű, édeskés desszertlikőr, az ebből készült zselében szolgálták fel az őszibarackot, a tízfogásos vacsora egyik desszertjét.

Waldorf-puding

Egy másik nyalánkság a Waldorf-puding volt, ami egy gőzölt sütemény dióval és almával.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: 20th Century Fox/Getty Images


Még több gasztronómiai érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...