Tisztítsd meg a lefolyódat szódabikarbónával!

Kerüld el a vegyszerekkel teli lefolyótisztítókat, és hárítsd el a dugulást néhány olcsó konyhai alapanyag segítségével!

Rengeteg vegyszer vesz minket körül, és nemcsak az elfogyasztott ételekkel vihetjük be ezeket a szervezetünkbe, hanem az otthonunk tisztán tartására használt takarítószerekkel is. Elsőre talán nem is jutna eszünkbe, de bizony a lefolyótisztítók tartalmazzák a legerősebb vegyi anyagokat, amelyek ráadásul a használatuk révén egyenesen a vízrendszerbe kerülnek. Legközelebb, ha dugulással van dolgod, próbáld ki az alábbi módszert, amivel olcsón és kizárólag természetes anyagokat felhasználva szüntetheted meg a problémát!

Hogyan tudod vegyszermentesen feloldani a dugulást az otthoni lefolyóidban? Az alábbiakkal készülj fel a küldetésre:

  • 2x1,5 liter forró víz
  • fél bögre szódabikarbóna
  • fél bögre ecet vagy egy negyed bögre citromsav egy bögre vízben feloldva

Először önts 1,5 liter forró vizet a lefolyóba. Ezután jöhet a szódabikarbóna, próbáld meg úgy beleszórni, hogy ne akadjon fent a lefolyó felső részén, hanem a csőbe jusson. Hagyd 1-2 percig a lefolyóban, majd következhet az ecet vagy a vízben feloldott citromsav. Akárcsak a WC-tisztító tabletták esetébe, itt is számíts arra, hogy pezsegni fog a keverék. Engedd, hogy működésbe lépjen a szódabikarbóna és az ecet, és legalább 15-20 percig hagyd, hogy végezzék a munkájukat. Ha eltelt a kellő idő, öntsd a második másfél liter forró vizet a lefolyóba.

via GIPHY

Amennyiben úgy látod, hogy nem szűnt meg teljesen a dugulás, ismételd meg a folyamatot, míg minden akadály elhárul a víz útjából. Ha időről-időre végigcsinálod ezt az eljárást – és miért ne tennéd, hiszen olcsó, és se a környezetet, se a saját egészségedet nem károsítod vele -, és ilyen módon folyamatosan karbantartod a lefolyót, akkor már biztosan nem lesz szükség többszöri ismétlésre, és ritkábban kell ezzel a problémával foglalkoznod.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...