Most 7 bevált tippet adunk arra, hogyan kápráztasd el családodat vagy barátaidat egy kerti grillezés vagy benti sütögetés alkalmával:
- A faszenes kerti grillsütők mellett az elektromos grillek is hódítanak, hiszen télen-nyáron használhatóak és nagyon praktikusak. Az elektromos grillsütő vagy grillserpenyő könnyen tisztítható, bármikor kéznél van és könnyebb rajta egyenletesen sütni. Kezdőknek egyenesen ajánlott!
- A vörös húsokat a porhanyós végeredmény érdekében pácolni kell. A pácot olívaolajból, fűszerekből és valamilyen savas elemből készítsd. Ez utóbbi lehet citromlé, bor, bármilyen ecet, de akár joghurt is. Ez a savas összetevő segít majd abban, hogy a rostok felpuhuljanak, és a végeredmény omlósabb legyen.
- Bármennyire csábító, pácoláskor ne használj háromnál több fűszert egyszerre, hiszen fontos, hogy a készre sült finomságok a köretekkel és szószokkal is jól harmonizáljanak. Pácoláskor sose sózz, mert a só kiszívja a húsból a nedvességet, és oda a porhanyósság!
- Gyakori tapasztalat, hogy grillezéskor a húsmentes fogások fogynak el leghamarabb, ezért érdemes erre előre felkészülnöd! Nagyon sok zöldség közül választhatsz, amik szeretik a grillet: gomba, cukkini, kaliforniai paprika, lilahagyma, padlizsán, édeskömény. Ha nem szeretnéd az egész napot a konyhában tölteni, ezeket kockázd vagy szeletelt fel előre, így a sütéskor már nem lesz vele gondod.
- Egyre népszerűbb húsmentes fogás a grillsajt is. Grillezéshez kemény sajtokat vagy kifejezetten grillsajtként árult sajtokat használhatsz. Minél magasabb a sajt zsírtartalma, annál magasabb hőfokon kell sütni. Mikor elkezded grillezni a sajtokat, kb. 20-30 másodpercig hagyd sülni, hogy a kéreg kialakulhasson. Ez megakadályozza egyes sajtok szétfolyását és emellett finom is.
- A kevésbé markáns ízű grillsajtokat sütés előtt érdemes bepácolni vagy fűszerezni. A Tihany Grill Camembert mellé csomagolt fűszerkeverék segítségével igazán izgalmas, tüzes és krémes ízélményt varázsolhatsz.
- A krémesebb állagú sajtok mellé jól illenek a különböző kompótok, lekvárok és chutneyk. A bükkfával füstölt kérgű, füstös ízvilágú, rugalmasan lágy Karaván Grill sajthoz viszont savanyúság is illik, remek választás lehet például a friss kovászos uborka.
A grillezés nagyon jó csapatmunka, családi időtöltés és hétvégi program: használjátok ki egész évben! Jó étvágyat mindenkinek!