Sorra vesszük a kötelező elemeket, és díszítési ötleteket is adunk, hogy igazán mutatós és változatos legyen a húsvéti asztal főszereplője.
Ami nem hiányozhat a tálról:
Tojás, valamilyen formában: töltve, krémként, salátaként vagy akár márványosan.
Sonkatekercsek.
Húsok: töltve, aszpikosan vagy húskoszorúként.
Extraként sárga túró és házi készítésű tormakrém is kerülhet a tálra.
Díszíts!
A cél, hogy visszaköszönjenek a tavasz színei a tálcán: ami zöld, piros és sárga, jöhet mind!
A petrezselyem, snidling és a zöldhagyma kötelező díszítőelem: utóbbinak nemcsak a fehér részét tehetjük a húsok, tojások mellé, hanem a zöld szárát is, ilyen formában.
Hónapos retket – akár karikákra vágva, akár cikcakkosra farigcsálva – mindenképpen tegyünk a tálra.
A medvehagyma nemcsak az üde színről gondoskodik, hanem remek kísérője is a tál összetevőinek.
Légy kreatív, figurázz!
A mókázás kedvéért, főleg, ahol gyerekek is ülnek majd az asztal körül, érdemes néhány vidám szereplővel feldobni a tál hangulatát: választhatunk, hogy csibék, kiskacsák, katicák, gombák vagy nyuszik kerüljenek húsok közé, vagy akár mindegyik.
3, 2, 1: időzítési tippek
A hidegtál alkotóelemeit célszerű 1-2 nappal előre külön-külön elkészíteni.
Ügyeljünk az összetevők megfelelő tárolására, különösen a tojásos, majonézes készítmények esetében.
Csak közvetlenül a szervírozás előtt állítsuk össze a tálat, és díszítsük, különben összekeveredhetnek a szereplők.