Így főzz fényűző Valentin-napi vacsorát kevés pénzből

A Valentin-napi romantikus vacsora kifejezetten az az alkalom az évben, amikor az ember szívesen választ különlegesebb, esetenként drágább alapanyagokat is, hogy elkápráztassa a párját. De nem feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlni a fényűző menüért.

Mikor már egy alapbevásárlásnál is a szívroham kerülgeti az embert, nem feltétlenül tud vagy szeretne nagyobb összeget kiadni egy különlegesebb összetevőket tartalmazó romantikus vacsorára. A jó hír az, hogy még mindig van több olyan nagyszerű alapanyag, amelynek nem szállt el annyira az ára, mint például a tengeri herkentyűknek, amelyek alapból sem voltak olcsók, mégis elegáns és különleges finomságokat tudunk belőlük készíteni egy jeles alkalomra, mint amilyen a Valentin-napi vacsora is.

Halat és vadat

A hal és a többi tengeri finomság sosem volt olcsó alapanyag, de például harcsafélékből, pisztrángból, néha lazacból is találhatunk a nagyobb boltokban fagyasztott változatban igen jó árú darabokat. Mivel egy két fős vacsorához nem is kell nagy mennyiség, hiszen a halak íze igen intenzív, sokféle zöldséggel, körettel, mártással, salátával lehet kiegészíteni, párezer forintból meg is van a főétel legfontosabb eleme két személyre.

Szürkeharcsa en papillote

Ha hal, akkor a szürkeharcsa az egyik nagy kedvencünk. Fantasztikusan finom fehér húsa van, ami nem is kíván más ízesítést a só-bors pároson kívül. És persze tálaláskor egy ...

Ugyanígy egyre több áruházláncnál lehet előre csomagolt, és kisebb porciókra osztott vadhúst is kapni, amelyek hazai vadgazdaságból származó, különlegesen jó minőségű húst kínálnak, érdemes marhahús helyett kipróbálni például a szarvast, az ára sokszor sokkal kedvezőbb, mint az általában külföldről érkező marhának.

Sertésszűz – felér a bélszínnel?

Egy jól elkészített sertésszűz legalább annyira ízletes és finom tud lenni, mintha drága bélszínt készítenénk – érdemes valamilyen különleges mártást kínálni hozzá, vagy épp színes borsos kéregben körbesütni, a krumplipüré és a rizottó is remek kísérője ennek a finom és laktató húsfélének, amelyből szintén nem kell nagyobb darabot vásárolni, egy kisebb darab nagyjából ezer forintba kerül és két ember teljesen jól lakik vele.

A tökéletes szűzérme

A tökéletesen omlós és szaftos szűzérméhez nincs szükség sok hozzávalóra, viszont néhány szabályt érdemes figyelembe venni az elkészítésénél. Ehhez adunk most néhány tippet és ...

Zöldfűszeres szűzérme

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk valami különlegeset, akkor érdemes ezt a szűzérme-receptet elmenteni!:) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Pürék és társaik

A nemesebb húsfélék mellé érdemes laktató és különleges köreteket kínálni. A legtöbb hirtelen sütött húshoz remekül illik a krumplipüré, amit ha nincs kedvünk rengeteg csillagászati árú vajjal elkészíteni, akkor készíthetjük más zöldségekkel kiegészítve is, például zellerrel, amelynek nagyon intenzív íze van, főleg, ha nem főzve tesszük a tört krumplihoz, hanem sütőben sütjük puhára.

Joghurtos sütőtökpüré köret

Nem akartam mindig az unalmas krumplipürét tálalni, így kerestem egy receptet sütőtökhöz, amit minden formában szeretünk. Érdemes a sütőtököt megmosva és darabokra vágva héjastul ...

Csőben sült zelleres krumpli

Jamie O. készítésében tetszett meg ez a csőben sült krumpli változat. A zellertől, zsályától és parmezántól igazán finom köret 6 főnek elegendő, salátával főételként pedig kb. ...

Sült zöldségek

Mindig jó köretmegoldások, mert a belül puha, kívül megpirult darabok kellő kontrasztot, érdemes játszani a színekkel is, a répa, a cékla és a krumpli nagyszerű kombináció például.

arra viszont figyeljünk, hogy a céklának kétszer-háromszor is több idő kell míg puhára sül, mint a répa, a krumplinak pedig még ennél is kevesebb időre van szüksége a sütőben.

Emiatt ne egyszerre tegyük be őket, hanem először a céklát kezdjük el sütni, majd amikor már félig megpuhult, adjuk hozzá a répát, végül pedig, amikor a répa is félig puha, kerüljön be melléjük a krumpli is.

Batáta, krumpli, magok és mangó

Az édesburgonya mára már nemcsak megszokott, jól ismert finomsága a téli zöldségkínálatnak, így az ára sincs már annyira az egekben, mint régen. Próbáljuk ki a klasszikus sajttal vagy épp baconnal töltött krumplit most a batátával is: az alufóliába csomagolt édeskrumplit süssük puhára az ízesítő finomságokkal, viszont figyeljünk arra, hogy a hagyományos burgonyához képest feleannyi idő alatt elkészül.

Végül a romantikus vacsoránkat jó, ha egy különlegesebb zöldsalátával koronázzuk meg, ehhez nem kell más, csak egy-két marék pirított magféle és valamilyen karakteres gyümölcs, ami jól párosítható a rukkolával vagy madársalátával például. Ilyen például a mangó, amiből két személyre elég ha egyetlen darabot veszünk, és még annak is csak a felét használjuk el (apró kockákra vágva) a salátába. A másik fele pedig mehet a desszertünkbe. Desszertnek tökéletes egy egyszerű rétegezett pohárkrém például joghurttal és gyümölcsökkel, vagy valamilyen pudingféle, de a pofonegyszerű brownie is szuper megoldás, amiből készíthetünk mini adagot is, a klasszikus receptekben a mennyiséget negyedelve.

A tésztát nem szükséges ilyenkor tepsiben megsütni, egy kicsi szufléformába is betölthetjük, mellé pedig a mangókockák fanyarsága tökéletes harmóniába hozza a csokis süti édességét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom okosság:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...