Így főzz fényűző Valentin-napi vacsorát kevés pénzből

A Valentin-napi romantikus vacsora kifejezetten az az alkalom az évben, amikor az ember szívesen választ különlegesebb, esetenként drágább alapanyagokat is, hogy elkápráztassa a párját. De nem feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlni a fényűző menüért.

Mikor már egy alapbevásárlásnál is a szívroham kerülgeti az embert, nem feltétlenül tud vagy szeretne nagyobb összeget kiadni egy különlegesebb összetevőket tartalmazó romantikus vacsorára. A jó hír az, hogy még mindig van több olyan nagyszerű alapanyag, amelynek nem szállt el annyira az ára, mint például a tengeri herkentyűknek, amelyek alapból sem voltak olcsók, mégis elegáns és különleges finomságokat tudunk belőlük készíteni egy jeles alkalomra, mint amilyen a Valentin-napi vacsora is.

Halat és vadat

A hal és a többi tengeri finomság sosem volt olcsó alapanyag, de például harcsafélékből, pisztrángból, néha lazacból is találhatunk a nagyobb boltokban fagyasztott változatban igen jó árú darabokat. Mivel egy két fős vacsorához nem is kell nagy mennyiség, hiszen a halak íze igen intenzív, sokféle zöldséggel, körettel, mártással, salátával lehet kiegészíteni, párezer forintból meg is van a főétel legfontosabb eleme két személyre.

Ugyanígy egyre több áruházláncnál lehet előre csomagolt, és kisebb porciókra osztott vadhúst is kapni, amelyek hazai vadgazdaságból származó, különlegesen jó minőségű húst kínálnak, érdemes marhahús helyett kipróbálni például a szarvast, az ára sokszor sokkal kedvezőbb, mint az általában külföldről érkező marhának.

Sertésszűz – felér a bélszínnel?

Egy jól elkészített sertésszűz legalább annyira ízletes és finom tud lenni, mintha drága bélszínt készítenénk – érdemes valamilyen különleges mártást kínálni hozzá, vagy épp színes borsos kéregben körbesütni, a krumplipüré és a rizottó is remek kísérője ennek a finom és laktató húsfélének, amelyből szintén nem kell nagyobb darabot vásárolni, egy kisebb darab nagyjából ezer forintba kerül és két ember teljesen jól lakik vele.

Pürék és társaik

A nemesebb húsfélék mellé érdemes laktató és különleges köreteket kínálni. A legtöbb hirtelen sütött húshoz remekül illik a krumplipüré, amit ha nincs kedvünk rengeteg csillagászati árú vajjal elkészíteni, akkor készíthetjük más zöldségekkel kiegészítve is, például zellerrel, amelynek nagyon intenzív íze van, főleg, ha nem főzve tesszük a tört krumplihoz, hanem sütőben sütjük puhára.

Sült zöldségek

Mindig jó köretmegoldások, mert a belül puha, kívül megpirult darabok kellő kontrasztot, érdemes játszani a színekkel is, a répa, a cékla és a krumpli nagyszerű kombináció például.

arra viszont figyeljünk, hogy a céklának kétszer-háromszor is több idő kell míg puhára sül, mint a répa, a krumplinak pedig még ennél is kevesebb időre van szüksége a sütőben.

Emiatt ne egyszerre tegyük be őket, hanem először a céklát kezdjük el sütni, majd amikor már félig megpuhult, adjuk hozzá a répát, végül pedig, amikor a répa is félig puha, kerüljön be melléjük a krumpli is.

Batáta, krumpli, magok és mangó

Az édesburgonya mára már nemcsak megszokott, jól ismert finomsága a téli zöldségkínálatnak, így az ára sincs már annyira az egekben, mint régen. Próbáljuk ki a klasszikus sajttal vagy épp baconnal töltött krumplit most a batátával is: az alufóliába csomagolt édeskrumplit süssük puhára az ízesítő finomságokkal, viszont figyeljünk arra, hogy a hagyományos burgonyához képest feleannyi idő alatt elkészül.

Végül a romantikus vacsoránkat jó, ha egy különlegesebb zöldsalátával koronázzuk meg, ehhez nem kell más, csak egy-két marék pirított magféle és valamilyen karakteres gyümölcs, ami jól párosítható a rukkolával vagy madársalátával például. Ilyen például a mangó, amiből két személyre elég ha egyetlen darabot veszünk, és még annak is csak a felét használjuk el (apró kockákra vágva) a salátába. A másik fele pedig mehet a desszertünkbe. Desszertnek tökéletes egy egyszerű rétegezett pohárkrém például joghurttal és gyümölcsökkel, vagy valamilyen pudingféle, de a pofonegyszerű brownie is szuper megoldás, amiből készíthetünk mini adagot is, a klasszikus receptekben a mennyiséget negyedelve.

A tésztát nem szükséges ilyenkor tepsiben megsütni, egy kicsi szufléformába is betölthetjük, mellé pedig a mangókockák fanyarsága tökéletes harmóniába hozza a csokis süti édességét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom okosság:

Címlapról ajánljuk

További cikkek