6+1 tipp, hogy illeszd a túrót a fogyókúrás étrendedbe

A fogyókúrás étrend egyik pillére a megfelelő fehérjefogyasztás. Ennek kitűnő alapanyaga a túró, ami rendkívül változatosan, sósan és édesen is elkészíthető.

Szereti a túrót?" - szoktam kérdezni a hozzám forduló páciensektől. A legtöbben erre a kérdésre kicsit bizonytalanul néznek rám, hogy végül is igen, bár magában nem szokták enni. Igaz, nem is kell! Viszont érdemes mindenféle egyéb formában fogyasztani a sikeres, kiegyensúlyozott fogyókúra egyik legszuperebb egészséges alapanyagát, a túrót.

Mindent a tehéntúróról

A rögös tehéntúró jellegzetes magyar termék, a külföldön élő honfitársaink rendszeresen a hiányáról számolnak be. A túrót készíthetik tehén-, kecske- illetve juhtejből is, a legelterjedtebb típus itthon a tehéntúró.

Tápanyagtartalmát tekintve egyik legelőnyösebb tulajdonsága magas teljes értékű fehérjetartalma (16 g/100 g). Ez az, ami miatt érdemes rendszeresen szerepeltetni mind a kiegyensúlyozott, mind a fogyókúrás étrendben. Emellett tartalmaz természetesen tejzsírt (félzsíros túró esetén ~7 g/100 g), némi szénhidrátot (laktóz formájában ~3-4 g/100 g). Kalóriatartalma zsírtartalmának függvényében ~100-150 kcal/100 g között mozog. Kiváló kalciumforrás, magas B1-, B2-vitamintartalmú.

Lássuk, milyen formában illeszthetjük be testtömegcsökkentő étrendünkbe!

Sós túrókrémek

Alapvetőek a sós túrókrémek. Gondolhatunk itt egy kőrözöttes ízvilágra, egy snidlinges vagy kapros, zöldfűszeres krémre is - a variációknak tényleg csak a fantázia szab határt. Kalóriaszegényebb túrókrémeket kapunk, ha tejföl (vaj) helyett görög vagy natúr joghurttal krémesítjük.

Fogyaszthatjuk ezeket hideg étkezéseink szendvicseinek részeként, de akár uzsonnára sok-sok(-sok) friss zöldséggel.

Édesen szép az élet

Fogyókúra idején az egyik legnagyobb kihívás az édességekről való lemondás kérdése. Persze igazából nem kell lemondani ekkor sem teljes mértékben az édességekről, csak tudni kell helyesen összeállítani kedvenceinket. Erre tökéletesen alkalmasak az édes túrókrémek, amelyeket kalóriaszegényebb verziókban szintén görög- vagy natúr joghurttal keverjünk ki, és édesítsünk energiát nem adó édesítőszerekkel (pl. eritrit). Így natúr is mehetnek, de még klasszabb, hogy ezek az ételek alkalmasak a - szintén korlátozásra szoruló - gyümölcsfogyasztás megfelelő megoldására is, hiszen a túró fehérjetartalma lassítani fogja majd a gyümölcsök, aszalt gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidráttartalmát. Így tehát egy gyümölcsös-joghurtos-eritrites túrókrém tökéletes lelkiismeretfurdalás-mentes desszert vagy uzsonna lehet, színesíti, változatossá teszi étrendünket. Őszi-téli időszakban használjunk natúr fagyasztott gyümölcsöket!

Kajszibarackos mascarponés túrókrém

Nyáron nincs is frissítőbb és könnyebb étel, mint egy hűsítő túrókrém. Sok fajtája ismert: van kézműves, gyümölcsös, édes és savanyú is. Megvásárolhatjuk a boltban, a piacon, ...

Rakd a levesbe!

Itt a Nosalty-n leltem rá pár éve erre az eperleves receptre, aminek a levesbetétje, egy mandulás túrógombóc, teljesen lenyűgözött. Ugyanezt el lehet természetesen készíteni cukor nélkül, zöldségkrémlevesek betétjeként is. Ugye, milyen egyszerűen megnövelhetjük leveseink fehérjetartalmát?

Tésztába vele!

Palacsintatésztába, nokedlibe a massza részeként tehetünk túrót. Ez akkor különösen jó megoldás, ha nem szeretnénk növelni az adagnagyságot, viszont a fehérjetartalmat igen. Ugyanannyi nokedlit eszünk, csak kevesebb szénhidráttal és több fehérjével.

Persze nem csak tésztáBA, hanem tésztáRA is mehet a túró. Akármilyen furcsán is hangzik egy túróstészta is beleférhet a fogyókúrás étrendbe - maximum csak a megszokott túró-tejföl-tészta(-szalonna) arányokon kell változtatni. A nagy adag tészta, 2 evőkanálnyi túró helyett legyen kis adag tészta, 5 evőkanálnyi túróval, zsírszegény tejföllel vagy görög joghurttal és kevés, jól kisütött vékony bacon kockával. És ha a kedvencünk a ricottás-spenótos cannelloni - ennek is bátran nekiállhatunk, csak tartsunk mértéket az adagnagyságnál és felejtsük el a besamel-mártást!

Ricottás-spenótos cannelloni

A cannellonival, annak ellenére, hogy kicsit macerás otthon elkészíteni, érdemes foglalkozni, mert az olasz tésztaételeket egy új szintre emeli. Ráadásul ez a húsmentes verzió annyira ...

Túrószuflé gyümölcsöntettel

A szuflénak egyetlen titka van, méghozzá az, hogy a tojásfehérjét nem szabad kőkemény habbá verni, akkor jó, ha még picit folyós. Ettől fog szépen megemelkedni.

Gombóccal kerek az élet

Meg kell említenünk hagyományos konyhánk egyik alapételét, a túrógombócot. Jó hír, hogy nem kell lemondanunk róla, viszont kereshetünk olyan receptváltozatokat, amelyek kedvezőbbek az egészségünkre nézve. Használhatunk az alapmasszába teljes kiőrlésű darát, vagy ennek egy részét lecserélhetjük zabpehelyre vagy gabonakorpára is. A gombócra tett öntet lehet édesítős görög vagy natúr joghurt és/vagy gyümölcsszósz.

Mentes túrógombóc

A túrógombóc is egy olyan fogás, ami nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul szinte tökéletesen elkészíthető laktóz-, glutén- és cukormentes változatban is.

Tortacsodák túróból

Bizony, ne lepődjetek meg. Az egyik legjobb tortaválasztás fogyókúra idején a túrótorta. Készítsük édesítőszerrel, ízesítsük, színesítsük gyümölcsökkel és maximum egy vékony tésztaréteg legyen az alapja, de ez akár el is hagyható. De egy valamire figyeljünk: ne együk meg az egész tortát egy ültő helyünkben - álljunk meg egy szelet után!

Diétás epres túrótorta

Egy nagyon finom, könnyű desszert, amit lelkiismeret furdalás nélkül ehetünk. :) Egyszerű és gyors az elkészítése is, nem kell sütni. Nagy sikere volt a családom és a barátaim ...

Idd meg!

Sokan nem is tudják, hogy milyen finomak a túrós turmixok. Folyadékként fogyasztjuk, semmi macera nincs az összeállításuknál (kell persze egy botmixer vagy egy turmixgép), és újabb adag fehérjét csempészhetünk az étrendünkbe anélkül, hogy megint ennünk kellene. Adjunk mellé gyümölcsöt, joghurtot vagy csak vizet, zabpelyhet vagy zabkorpát!

Eperturmix

Most, hogy itt az eperszezon, ez egy kiváló reggeli ital, vagy akár desszert.


Olvasd el dietetikusunk más cikkeit is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...