„Szereti a túrót?" - szoktam kérdezni a hozzám forduló páciensektől. A legtöbben erre a kérdésre kicsit bizonytalanul néznek rám, hogy végül is igen, bár magában nem szokták enni. Igaz, nem is kell! Viszont érdemes mindenféle egyéb formában fogyasztani a sikeres, kiegyensúlyozott fogyókúra egyik legszuperebb egészséges alapanyagát, a túrót.
Mindent a tehéntúróról
A rögös tehéntúró jellegzetes magyar termék, a külföldön élő honfitársaink rendszeresen a hiányáról számolnak be. A túrót készíthetik tehén-, kecske- illetve juhtejből is, a legelterjedtebb típus itthon a tehéntúró.
Tápanyagtartalmát tekintve egyik legelőnyösebb tulajdonsága magas teljes értékű fehérjetartalma (16 g/100 g). Ez az, ami miatt érdemes rendszeresen szerepeltetni mind a kiegyensúlyozott, mind a fogyókúrás étrendben. Emellett tartalmaz természetesen tejzsírt (félzsíros túró esetén ~7 g/100 g), némi szénhidrátot (laktóz formájában ~3-4 g/100 g). Kalóriatartalma zsírtartalmának függvényében ~100-150 kcal/100 g között mozog. Kiváló kalciumforrás, magas B1-, B2-vitamintartalmú.
Lássuk, milyen formában illeszthetjük be testtömegcsökkentő étrendünkbe!
Sós túrókrémek
Alapvetőek a sós túrókrémek. Gondolhatunk itt egy kőrözöttes ízvilágra, egy snidlinges vagy kapros, zöldfűszeres krémre is - a variációknak tényleg csak a fantázia szab határt. Kalóriaszegényebb túrókrémeket kapunk, ha tejföl (vaj) helyett görög vagy natúr joghurttal krémesítjük.
Fogyaszthatjuk ezeket hideg étkezéseink szendvicseinek részeként, de akár uzsonnára sok-sok(-sok) friss zöldséggel.
Édesen szép az élet
Fogyókúra idején az egyik legnagyobb kihívás az édességekről való lemondás kérdése. Persze igazából nem kell lemondani ekkor sem teljes mértékben az édességekről, csak tudni kell helyesen összeállítani kedvenceinket. Erre tökéletesen alkalmasak az édes túrókrémek, amelyeket kalóriaszegényebb verziókban szintén görög- vagy natúr joghurttal keverjünk ki, és édesítsünk energiát nem adó édesítőszerekkel (pl. eritrit). Így natúr is mehetnek, de még klasszabb, hogy ezek az ételek alkalmasak a - szintén korlátozásra szoruló - gyümölcsfogyasztás megfelelő megoldására is, hiszen a túró fehérjetartalma lassítani fogja majd a gyümölcsök, aszalt gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidráttartalmát. Így tehát egy gyümölcsös-joghurtos-eritrites túrókrém tökéletes lelkiismeretfurdalás-mentes desszert vagy uzsonna lehet, színesíti, változatossá teszi étrendünket. Őszi-téli időszakban használjunk natúr fagyasztott gyümölcsöket!
Rakd a levesbe!
Itt a Nosalty-n leltem rá pár éve erre az eperleves receptre, aminek a levesbetétje, egy mandulás túrógombóc, teljesen lenyűgözött. Ugyanezt el lehet természetesen készíteni cukor nélkül, zöldségkrémlevesek betétjeként is. Ugye, milyen egyszerűen megnövelhetjük leveseink fehérjetartalmát?
Tésztába vele!
Palacsintatésztába, nokedlibe a massza részeként tehetünk túrót. Ez akkor különösen jó megoldás, ha nem szeretnénk növelni az adagnagyságot, viszont a fehérjetartalmat igen. Ugyanannyi nokedlit eszünk, csak kevesebb szénhidráttal és több fehérjével.
Persze nem csak tésztáBA, hanem tésztáRA is mehet a túró. Akármilyen furcsán is hangzik egy túróstészta is beleférhet a fogyókúrás étrendbe - maximum csak a megszokott túró-tejföl-tészta(-szalonna) arányokon kell változtatni. A nagy adag tészta, 2 evőkanálnyi túró helyett legyen kis adag tészta, 5 evőkanálnyi túróval, zsírszegény tejföllel vagy görög joghurttal és kevés, jól kisütött vékony bacon kockával. És ha a kedvencünk a ricottás-spenótos cannelloni - ennek is bátran nekiállhatunk, csak tartsunk mértéket az adagnagyságnál és felejtsük el a besamel-mártást!
Gombóccal kerek az élet
Meg kell említenünk hagyományos konyhánk egyik alapételét, a túrógombócot. Jó hír, hogy nem kell lemondanunk róla, viszont kereshetünk olyan receptváltozatokat, amelyek kedvezőbbek az egészségünkre nézve. Használhatunk az alapmasszába teljes kiőrlésű darát, vagy ennek egy részét lecserélhetjük zabpehelyre vagy gabonakorpára is. A gombócra tett öntet lehet édesítős görög vagy natúr joghurt és/vagy gyümölcsszósz.
Tortacsodák túróból
Bizony, ne lepődjetek meg. Az egyik legjobb tortaválasztás fogyókúra idején a túrótorta. Készítsük édesítőszerrel, ízesítsük, színesítsük gyümölcsökkel és maximum egy vékony tésztaréteg legyen az alapja, de ez akár el is hagyható. De egy valamire figyeljünk: ne együk meg az egész tortát egy ültő helyünkben - álljunk meg egy szelet után!
Idd meg!
Sokan nem is tudják, hogy milyen finomak a túrós turmixok. Folyadékként fogyasztjuk, semmi macera nincs az összeállításuknál (kell persze egy botmixer vagy egy turmixgép), és újabb adag fehérjét csempészhetünk az étrendünkbe anélkül, hogy megint ennünk kellene. Adjunk mellé gyümölcsöt, joghurtot vagy csak vizet, zabpelyhet vagy zabkorpát!
Olvasd el dietetikusunk más cikkeit is: