Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbben a sütőből kivéve, még jó melegen szeretjük elmajszolni a kekszeket. Ennek ellenére előfordul, hogy néhány keksz nem éri meg, hogy még puhán megegyék, és kiszárad. De lehet, hogy a bolti kekszről feledkeztél meg annyira, hogy már nincs kedved megenni... így vagy úgy, de a száraz kekszet nem nagy élvezet rágcsálni. Azért ne siess annyira a kukába dobni a kemény sütiket!
Hoztunk 9 tippet, hogyan hasznosítsd újra a kiszáradt kekszeket:
Keverd pitetésztába a ropogós textúráért
Ki mondta, hogy a pite tésztája csak sima lehet? A morzsolt kekszdarabok szépen elkeverednek a pitetésztával, és új élményt nyújtanak evés közben. Száraz Graham-keksz vagy csokoládés ostya? Mindkettőt belekeverheted a pitéd tésztájába a ropogós textúráért, ráadásul a habos vagy krémes töltelékkel különösen jól működnek.
Dekorálj vele tortát
Miután az amerikai Milk Bar desszertlánc bemutatta híres születésnapi tortáját, amit morzsolt keksszel díszített, igazi trend lett a megoldásból, amivel még a kiszáradt kekszeket is meg lehet menteni. A cukros kekszek jól működnek egy klasszikus vaníliás tortán, a megmaradt csokis keksszel pedig akár egy gyerekkori kedvencet is feldobhatsz. Mogyoróvajas kekszmorzsa egy csokoládétortán? Köszönjük, jöhet!
Készíts házi kekszkrémet
Te is imádod a Biscoff krémet? Akár te is elkészítheted magadnak otthon. Ezeknek az üvegbe zárt cukorbombáknak az alapja legtöbbször a fűszeres holland speculoos keksz. Nem gond, ha nem pont ezt használod, ha van megszikkadt gyömbéres vagy fűszeres süteményed, akkor házilag is el tudod készíteni a kekszkrémet.
Cake pops
A cake popok könnyen elkészíthető desszertfalatok, amik tökéletesek gyerekzsúrokra, ahol sok kis szájat kell megetetned. Keverd a megmaradt kekszet morzsolva a tésztához, vagy használd a csokibevonatba szórva az extra ropogósságért.
Trüffelbe vele
Gyorsan megvan, mégis nagy hatást érhetsz el a trüffellel, amiből akár egy nagyobb adagot is bekészíthetsz, mivel a fagyasztóban is lehet tárolni. Karácsonyi gasztroajándéknak sem utolsó. Keverd az összemorzsolt kekszet a trüffeles keverékbe, vagy finomra aprítva használd az édesség bevonásához.
A pont az i-re
Néha csak egy kis textúra kell ahhoz, hogy egy egyszerű snack vagy sütemény igazán ütős legyen. Tedd a régi sütiket egy műanyag zacskóba, ragadj meg egy sodrófát vagy húsklopfolót, és engedd szabadjára a belső agressziód. Nemcsak nyugodtabb leszel utána, de a sütid is új szintre emeled, ha megszórod a kapott morzsával.
Vidámabbá teszi a reggelit
Ha a reggeli joghurtodra vagy zabkásádra kekszmorzsát szórsz, olyan, mintha desszerttel indítanád a napod.
Édesítsd vele a fagyid
Egy gombóc vaníliafagylalt? Finom. Egy gombóc vaníliafagylalt csokis kekszmorzsákkal a tetején? Még jobb. Akár a házi fagylaltodba is belekeverheted a kiszáradt kekszet.
Turmix
Fagylalttal - vagy fagyasztott banánnal, ha valami egészségesebbre vágysz - és némi tejjel összekeverve egy gazdag, édes sütiturmixot kapsz.
Süsd meg újra
Egy friss adag granolát készülsz betolni a sütőbe? Tökéletes, morzsold rá a száraz sütidet, hogy még jobb legyen! Éppen kekszet sütsz? Keverd bele a száraz kekszdarabkákat, és süsd meg újra! Almás crumble? Mehet a tetejére még egy kis keksz!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai praktikát olvashatsz itt: