Tilos saját dobozba kérni az elviteles ebédet? - kiderült, mi az igazság

Kérheted-e az ebédedet saját éthordóba az étteremben? Sok helyen nem adnak így ki ételt, pedig nem tilos.

Az egyszer használatos ételes dobozok és kávés poharak okozta szemétmennyiség csökkentésére születnek törvényjavaslatok, városok keresik a megoldást, de egyénileg is meg kell tennünk mindent, amit csak tudunk. De mi van akkor, ha hiába állunk oda a kifőzdéhez a saját dobozunkkal, mert nem hajlandóak abban kiadni az ételt?

A Tudatos Vásárlón jelent meg egy cikk az elviteles rendszer okozta hulladékmennyiségről, amiből borzasztó számok derültek ki. Becsléseik szerint 2017-ben Budapesten 13 millió ételes doboz és 27 millió műanyag kávés pohár kerülhetett a kukába. Persze a műanyag nem ördögtől való, ahogy írják “sok esetben – többek között élelmiszer-biztonsági szempontból – igenis indokolt a használata”, de ez nem az az eset.

Mind láttunk már kifőzdéknél, éttermeknél olyan kiírást, hogy csak saját dobozban hajlandóak kiadni az elviteles ételt. Az indok, hogy a megfelelő higiéniát csak a saját dobozaikkal tudják garantálni és egy ragacsos műanyag dobozt a konyhába sem vihetnek be. De vajon tényleg létezik ilyen jogszabály? A cikkben ezzel kapcsolatban megszólalt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal is, amiből kiderült

“a közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekben nem tilos az ételt ételhordóban kiadni“.

„Gondosan ügyelni kell arra, hogy az átvett edényekkel sem a tálalóteret, sem az adagolt ételeket nem szabad szennyezni. Éppen ezért sokan választják inkább azt a megoldást, hogy nem kezelik a fogyasztók kétes tisztaságú edényeit, hanem azok helyett eldobható műanyag dobozokba tálalnak. Ezt a tevékenységet a vállalkozásoknak kell szabályozniuk a saját HACCP rendszereikben, ahol a lehetőségeket és az élelmiszer-biztonsági szabályokat egyedileg kell szinkronba hozniuk.”

Ebédötletek:

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...

Csirkegulyás

Most egy könnyű levesre vágyott a család, így nem marhahúsból készült a gulyásleves. Érdemes kipróbálni szárnyasból is.

Tehát érthető módon a vendéglátósok attól való félelmükben, hogy ételmérgezést kapunk a saját koszos dobozunktól, de végül mégis őket büntetik meg, inkább nemet mondanak a saját dobozainkra. A szabályozás viszont megengedő, nem hivatkozhatnak tiltásra, de nem is kötelezhetjük rá az étkezdét, hogy elfogadja a mi dobozunkat.

Ha szeretnénk minél kevesebb teljesen felesleges hulladékot termelni, érdeklődjünk előre és olyan helyet válasszunk, ami ilyen ilyen formában is támogatja a hulladékcsökkentést és elfogadják az ételhordónkat, vagy a kávés poharunkat. A dobozainkat pedig alaposan mossuk ki, mielőtt újra használnánk.

Még több érdekes cikk a Gardenistán.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...