6 hibátlan indiai étterem Budapesten, a kifőzdétől a vegetáriánuson át a klasszikusig

Az indiai konyha számomra maga a megnyugvás. Bármennyire feszült vagyok, bármennyire rossz a kedvem, az indai ételek telt ízeitől, melegségétől, a fűszerek gazdagságától valahogy azonnal helyre áll a világ rendje. Nem véletlen, hogy lelki bánatra mindig csirke tikka masalát főzök, bár tudom, hogy a szigorúan vett, autentikus indiai konyhába ez már nem férne bele. Amikor azonban nincs kedvem a konyhában pepecselni, jólesik a tudat, hogy Budapesten több indiai éttermet találni, ahol biztos megtalálom a kedvemre való falatokat.

Az indiai fogásokban ráadásul az is jó, hogy megoszthatóak, így minél többen ülünk egy asztalhoz, annál többfélét kóstolhatunk. Most mutatok is 6 budapesti indiait kifőzdétől kezdve a vegetáriánuson át a klasszikusig, ahova érdemes ellátogatni.

Palak paneer házilag

Forró, fűszeres és krémes spenótszószban fürdőző tejsajtkockák - ez a palak paneer, az indiai éttermek slágerfogása. A tejsajt, vagyis paneer, meglepő módon házilag is viszonylag ...

Életem biztos pontja – Hathi Indiai Kifőzde 

Egy ideig a munkahelyem közelében a Hathi volt szinte az egyetlen opció, ha ízletes, meleg ételt akartam enni ebédre, így amikor először betértem hozzájuk, még csak a praktikum vezérelt. Később azonban már meg is szerettem ezt a helyet, mert az ételek jóízűek voltak, a fokhagymás naan pedig verhetetlenül finom. Az étlapon mindig megtalálhatóak a kemencében sült ételek, a csirke-, rák- vagy épp bárányalapú fogások, vegetáriánus opciók és különféle lassik is. Amikor épp nem kókuszos csirkét kértem, akkor az én kedvencem a palak paneer volt, azaz az indiai spenót kis sajtkockákkal, hozzá pedig egy pohár mangó lassi, úgyhogy már a harsogó színekkel el tudtam volna telni, de szerencsére az ízekre sem volt panasz. Ebédidőben érdemes időben érkezni, mert a környék irodistái is tudják, hogy hova kell menni, ha igazán finomat ennének, de még akkor is megéri a hely a várakozást, ha nagy a sor. Legalább van idő kigondolni, hogy mit kérünk.  

Hathi Indiai Kifőzde  

Budapest, Gyöngyösi sétány 4.  

Nyitvatartás: hétfő-szombat 11.30-20.00 

Ami gyors, az nem mindig egészségtelen – Indigo Express 

Amikor az első egységüket megnyitották, nagyon kíváncsi lettem az Indigo Expressre, mert érdekelt, hogy kvázi gyorséttermi körülmények között mit fognak kihozni az indiai konyhából. Nem mondom, hogy nem volt bennem némi szkepszis, de azt is be kell ismerjem, hogy a végeredmény nagyon kellemes meglepetés volt, ugyanis:

a hely ár-érték aránya szerintem kiváló, az ételek finomak, az étlapon megtalálhatóak az indiai konyha világszerte legnagyobb kedvencei és klasszikusai, arról nem beszélve, hogy mindenből van vega opció is, így az sem marad ki a buliból, aki nem tud/akar húst enni.

Van háromféle leves, különféle bowlok, saláták, van szamósza is, azaz ropogósra sütött tésztabatyu. Tulajdonképpen óriási szerencse, hogy ilyen töltött tészták szinte minden nemzet konyhájában akadnak, szomorúbb hely lenne a világ nélkülük. Visszatérve azonban az Indigo Expresshez, a legjobb az étlapon mégis a Thali menü. Ezek a tálcák, amiken mindenből akad egy kicsi, tökéletesek, ha nem akarjuk túlenni magunkat mondjuk délben, de szeretnénk valami valóban ízletes és laktató ebédet választani. Egy kis hús vagy paneer, egy kis dahl, naan, rizs, zöldségek, talán még a dietetikusok is elismerően csettintenének egy ilyen jól megkomponált tál láttán.  

Indigo Express / forrás

Indigo Express 

Budapest, Nyugati tér 1. // Hercegprímás utca 2.  

Nyitvatartás: a két egység eltérő nyitvatartási idővel üzemel, bővebb információt a weboldalon találsz  

Ha húsmentesen kérnéd – Govinda  

Mint sokaknak, nekem is megvolt az a téves elképzelésem, hogy a húsmentes ételek unalmasak és íztelenek. Aztán egyszer úgy alakult, hogy az aktuális munkahelyem irodája alatt pont üzemelt egy Govinda étterem, és mikor nem vittem magammal ebédet, hozzájuk szaladtam le elemózsiáért. Azonnal megváltozott a vegetáriánus ételekről alkotott elképzelésem, mert rájöttem, hogy ez sokkal ízletesebb, gazdagabb, a szó szoros értelmében színesebb, mint amit valaha is elképzeltem. A Govindában nem csak indiai ételek vannak, de a napi menüben mindig akad indiai fogás is, például személyes kedvencem, a subji. A subji alatt az indiai gasztronómiában mindig valamilyen zöldséges ételt értenek, a Govindához hasonló helyeken általában többféle zöldség összesütésével készült egytálételre kell gondolni. Ezek rendszerint nagyon finom és laktató fogások, arról nem beszélve, hogy hihetetlenül inspirálóak lehetnek annak, aki épp kacérkodik a gondolattal, hogy kevesebb húst enne a mindennapokban. Én a Papnövelde utcai Govindát látogattam, de megtalálhatjátok őket Csillaghegyen, sőt, Debrecenben és Egerben is. 

Govinda / forrás

Govinda Vega Sarok 

Budapest, Papnövelde utca 1.  

Nyitvatartás: hétfő-péntek 11.30-16.00 

Autentikus, laktató, és mindenki talál kedvére valót benne – Haveli 

A Szinyei Merse utcában található Haveli indiai étterembe egyszer úgy keveredtem be, hogy a környéken járva ráeszméltem, hogy mindjárt éhen fogok halni, és vagy eszem valamit gyorsan, vagy a Kodály körönd környékén hamarosan réztábla őrzi majd a nevem. A Haveli étlapján több mint száz fogás található, ezek között bőven akad vegetáriánus is, például az egyik kedvencem, a baingan bhartha, ez az indiai fűszerezésű padlizsánkrém, vagy a hagyományos fűszerezésű hagymás sült gomba. Persze vannak halas, bárányos, csirkés ételek is, különféle lassik, rotik és naanok, úgyhogy ezen a helyen tényleg elképzelhetetlen, hogy bárki éhes maradjon. Feltéve, hogy szereti az indiai konyhát. De hát miért ne szeretné?  

Haveli / forrás

Haveli Indiai Étterem 

Budapest, Szinyei Merse utca 1.  

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 11.30-23.00 

Óbuda kedvence – Maharaja  

Maharaja éttermet többfelé is találni, ott vannak például a Csengery utcában, van egy egységük Szentendrén is, én most mégis a Bécsi úti étteremről szeretnék néhány szót szólni. Aki töltött már el munkanapot Óbuda ezen részén, pláne többet, az tudja, hogy egy idő után az ember úgy érzi, hogy már mindenhol ebédelt kétszer, és nem tud többet úgy tenni, mintha tényleg kívánná a menzás kétfogásost. Na, ilyenkor jön jól, ha ajánlást kérünk a környéken ismerős barátainktól, mert előbb-utóbb valaki el fog küldeni bennünket a Maharajába. Ez nemcsak azért örömteli, mert már minden jólesik, ami új, hanem azért is, mert itt tényleg finom indiait lehet enni. Arról nem beszélve, hogy kérhetünk különféle falatkákat is, például csirkepakorát, papardamot, szamószát vagy épp tandoori csirkeszárnyakat is. Tehát nemcsak akkor opció a Maharaja, ha leülnénk, és amúgy nyugalomban megebédelnénk, hanem akkor is jó választás, ha a baráti társaságunkkal szeretnénk falatozni, és néhány ital mellett kellemesen elbeszélgetnénk. Azért úgy általában mégis azt javaslom, hogy aki ott jár, adjon egy esélyt a csípős mangótikkanak, de ez csak egy ötlet, ami nekem egyszer már bevált.  

A Maharaja csirke tikka masalája / forrás

Maharaja  

Budapest, Bécsi út 89-91. 

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 11.00-22.00 

Akik nélkül nincs ilyen lista – Pándzsáb Tandoori 

Tízből nyolc fővárosi, aki életében evett már jó indiait, és nem bánta meg, az ebbe a Pannónia utcai étterembe fogja irányítani a gyanútlan érdeklődőt, aki maga is szeretne hasonló élmény részesévé válni. Érdemes rájuk hallgatni, mert a Pándzsábban, túl azon, hogy isteniek az ételek, megvan az az autentikus hangulat, amit egy ilyen helytől várunk.

Állandó a teltház, folyamatos az alapzaj, a nyüzsgés, jó a hangulat, és tényleg minden milliméter azt az érzést kelti bennünk, hogy egy valódi indiai étteremben járunk.

És az érzés csak fokozódik, miután megkóstoltuk a főztjüket. Az én kedvencem a feketeborsos csirke és a paneer saslik, de bármennyire is szeretek a megszokottra támaszkodni, mégis azt mondom, hogy próbáljatok ki mindent, amit csak lehet, mert ha valahol megéri a kísérletezés, akkor ebben az étteremben biztosan.  

Pándzsáb Tandoori / forrás

Pándzsáb Tandoori 

Budapest, Pannónia utca 3. 

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 12.00-22.00 

Címlapkép: Maharaja


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!