A thai bazsalikom teljesen más ízvilágú, mint az olaszok által népszerűvé vált azonos nevű fűszer, bár a thai változat is egyike a több száz bazsalikomfajta egyikének. Érdemes megnézni a thai bazsalikom és az édes bazsalikom közötti eltéréseket, különösen akkor, ha odavagyunk a különböző, izgalmas zöldfűszerekért.
Becslések szerint a bazsalikomnak legalább 100 alfaja létezik, némelyiket pedig már több mint ötezer éve termesztik. Minden fajtája a mentafélék családjába tartozik.
Édes bazsalikom vs. thai bazsalikom
Ránézésre szinte alig van különbség a thai és az édes bazsalikom között. A szárakon figyelhető meg kisebb változás, hiszen a thai szára lila, az édes bazsalikomé pedig zöld. A leveleik tapintásában azonban már sokkal több az eltérés, hiszen míg a hagyományos fűszernek sokkal lágyabbak a levelei, addig a thaié erőteljesebbek, keményebbek, ami azt is jelenti, hogy tovább bírják a főzést. Továbbá a délkelet-ázsiai fűszer levelei kisebbek és keskenyebbek is, mint a nagy, kör alakú édes bazsalikomlevelek.
És akkor jöjjenek az ízbeli különbségek: a thai változat fűszeres, és az ánizshoz vagy az édesgyökérhez hasonló az íze, míg az édes bazsalikomé enyhébb, édesebb és borsos.
Mibe használhatod?
Masszív felépítésének köszönhetően a thai bazsalikom frissen vagy magas hőmérsékleten főzve is fogyasztható. Sok délkelet-ázsiai ételhez elengedhetetlen, ilyen például a curry vagy a pho leves.
A nagyobb piacokon, fűszerkereskedésekben vagy ázsiai boltokban is beszerezheted, ha szeretnéd kipróbálni ezt a remek zöldfűszert.
Még több fűszer: