Azokon a napokon, amikor az embernek se bevásárolni, se főzni nincs rendesen ideje, csak áll-áll a hűtő előtt, és addig nézi, addig szuggerálja, míg meg nem jelenik a polcokon valami ehető. Persze az igazság az, hogy gyakran tele van a hűtőnk kincsekkel, csupán nem látjuk őket vagy nem úgy: nem tekintünk rájuk potenciális levesalapként, szendvicskrémként vagy éppen tésztaszószként. Most ez utóbbiakat vesszük majd sorra, ugyanis cseppet sem rövid az a lista, ami a tésztaszószként is bevethető alapanyagokat tartalmazza. Vágjunk is bele hát!
Nézd meg galériánkban a tésztaszószként azonnal bevethető alapanyagokat!
5 alapanyag a hűtődben, amiből bármikor tésztaszósz válhat
Hummusz
Mindegy, hogy házilag készítjük nagyüzemben, vagy a boltban vesszük, mert nem tudunk élni nélküle, feltételezhető, hogy akad majd a hűtőnk egyik polcán egy kis tégely csicserikrém. Ez pedig nemcsak tunkolásra ad alkalmat, hanem szaftos tésztaételek készítésére is, ráadásul nagyjából 15 perc alatt, tekintve, hogy a hummusz már önmagában is felér egy ízes szósszal (maximum hígítani kell tésztafőzővízzel).
Padlizsánkrém
Ugyanez mondható el egy másik kedvenc zöldségkrémünkről is: a füstös, pikáns, karakteres padlizsánkrém nagy karéj kenyerek helyett landoljon most egy adag al dentére főzött szélesmetélten. Ízesíteni nem nagyon kell, ahogy lazítani sem, maximum kiegészíteni tetszőlegesen zöldfűszerekkel, magvakkal vagy sajttal, amiből épp akad otthon.
Ajvár
Talán nincs olyan mértékben jelen a magyar háztartásokban a paprikakrém, mint a balkániakban, mégis megbújhat egy-két üveg a kamrában vagy a hűtőben. Mivel paradicsomot is tartalmaz(hat), szinte tekinthetünk rá teljes értékű tésztaszószként is, csak még több zöldséggel, még több aromával kiegészítve.
Aszalt paradicsom
A krémektől és kencéktől elhatárolódva érdemes említést tennünk az olajban eltett aszalt paradicsomról is. Ez ugyan nem tesz lehetővé selymes szaftokat (legalábbis önmagában, vásárlásmentes szorult helyzetben biztosan), egy pofonegyszerű, olasz mintára összedobott olívaolajos-fokhagymás (aglio e olio) tésztát simán készíthetünk vele. Senki ne hőbörögjön, hogy „ez szinte csak üres tészta” – egyrészről szükség törvényt bont, másrészről, ha az olaszoknak is jó lesz, talán mi is beérhetjük vele.
Mogyoróvaj
Nem csak reggeli vagy uzsonna alkalmával kerülhet elő a gazdag krémet rejtő üveg: ázsiai jellegű, villámgyors tésztáknak adhat laktató szószt a magkrém, amihez mindössze egy kis citromlevet/almaecetet, szójaszószt (opcionális, de nagyon ajánlott), chilit és fokhagyma- illetve gyömbérport kell keverni (persze lehet frisset is). Hagyományos spagettire szedve is elmegy, ha épp sietünk, bár rizstésztával vagy sobával a legízesebb.
Receptek, amelyek jól jöhetnek majd:
Padlizsánkrémes tészta
Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...
Spagetti aglio e olio aszalt paradicsommal és rukkolával
Az aglio e olio egy nagyon egyszerű és gyors étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Paradicsomos alap helyett, az olívaolaj és a fokhagyma dominál ebben az ételben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Gyorsítsd fel a konyhai munkát az alábbi trükkökkel: