A tésztasaláta nem csak majonézes lehet – Nézzük, még milyen!

Szeretjük a tésztasalátát, és készítjük is gyakran – azonban az esetek szinte 100 százalékában mindig majonézesen. Vajon van élet ezen a verzión túl is?

Mindegy, hogy könnyed és gyors irodai ebédről vagy laktató vacsoráról, esetleg kertipartin felszolgált köretről van szó, a tésztasaláta minden ilyen alkalomra kiváló választás. Recept szinte nem is kell hozzá: mondhatni, mindent elbír, amit épp otthon találunk. Általában az egyetlen biztos pontot a majonézes szósz jelenti, olyannyira, hogy igen ritkán térünk el tőle. Pedig megéri nem kizárólag majonézes tésztasalátákat készíteni – próbáljuk ki más ízesítésekkel, jöjjön néhány ütős ötlet.

A tésztasaláta nem csak majonézes lehet - Nézzük, még milyen!

Pestós

Használjunk a szószunk alapjaként bármilyen színű és ízű pestót: lehet zöld, piros, házi, bolti, rukkolás, retekleveles, egyszerű bazsalikomos vagy szárított paradicsomos is. Mivel alapból elég tartalmas krém, nem is nagyon kell kiegészítenünk semmivel – önmagában kész mártás lehet.

Tegyünk a pestós tésztasalátánkhoz sajtot (pl. mozzarellát), sült vagy friss zöldségeket, olajbogyót, kapribogyót, akár egy kevés pirított sonkát is elbírhat.

Hummuszos

Egy másik krém, amit megvehetünk vagy otthon is elkészíthetünk – ha épp nem kenyérre kenjük, „salátaöntetté” avanzsálhat a laktató csicserikrém. Kisebb méretű tésztákkal kifejezetten jól működik: teljesen bevonja a darabokat, nem lesz egy szem csupasz tészta sem a tálban. Ha túl sűrű lenne a krémünk, hígítsuk némi tésztafőzővízzel – olajat és citromlevet nem érdemes pluszban hozzáadni, alapból is van a hummuszban elég.

Friss paradicsomos

Kezelhetjük a kifőzött tésztát úgy is, mint ha holmi friss zöldség lenne, és így keverhetünk belőle zamatos, nyárias salátát. Csupán egy adag szimpla vinaigrette-re lesz szükségünk (ecet, olaj, só, bors), friss paradicsomra, aprólevelű salátákra, zöldfűszerekre, vagy bármi másra, amit a tésztasalátához adnánk. Ha így készítjük, nem nyújt majd olyan fojtó élményt a saláta, mintha egy tonna majonézben úszna.

Mogyorószószos

Sőt, akár ázsiai irányba is elvihetjük a salátánkat: készítsünk híg szószt mogyoróvajból, szójaszószból, limeléből, fokhagymából és gyömbérből, majd keverjük el rizs- vagy hajdinatésztával, nyers répával, retekkel, uborkával és korianderlevelekkel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is lesd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...