A tésztasaláta nem csak majonézes lehet – Nézzük, még milyen!

Szeretjük a tésztasalátát, és készítjük is gyakran – azonban az esetek szinte 100 százalékában mindig majonézesen. Vajon van élet ezen a verzión túl is?

Mindegy, hogy könnyed és gyors irodai ebédről vagy laktató vacsoráról, esetleg kertipartin felszolgált köretről van szó, a tésztasaláta minden ilyen alkalomra kiváló választás. Recept szinte nem is kell hozzá: mondhatni, mindent elbír, amit épp otthon találunk. Általában az egyetlen biztos pontot a majonézes szósz jelenti, olyannyira, hogy igen ritkán térünk el tőle. Pedig megéri nem kizárólag majonézes tésztasalátákat készíteni – próbáljuk ki más ízesítésekkel, jöjjön néhány ütős ötlet.

A tésztasaláta nem csak majonézes lehet - Nézzük, még milyen!

Pestós

Használjunk a szószunk alapjaként bármilyen színű és ízű pestót: lehet zöld, piros, házi, bolti, rukkolás, retekleveles, egyszerű bazsalikomos vagy szárított paradicsomos is. Mivel alapból elég tartalmas krém, nem is nagyon kell kiegészítenünk semmivel – önmagában kész mártás lehet.

Tegyünk a pestós tésztasalátánkhoz sajtot (pl. mozzarellát), sült vagy friss zöldségeket, olajbogyót, kapribogyót, akár egy kevés pirított sonkát is elbírhat.

Hummuszos

Egy másik krém, amit megvehetünk vagy otthon is elkészíthetünk – ha épp nem kenyérre kenjük, „salátaöntetté” avanzsálhat a laktató csicserikrém. Kisebb méretű tésztákkal kifejezetten jól működik: teljesen bevonja a darabokat, nem lesz egy szem csupasz tészta sem a tálban. Ha túl sűrű lenne a krémünk, hígítsuk némi tésztafőzővízzel – olajat és citromlevet nem érdemes pluszban hozzáadni, alapból is van a hummuszban elég.

Friss paradicsomos

Kezelhetjük a kifőzött tésztát úgy is, mint ha holmi friss zöldség lenne, és így keverhetünk belőle zamatos, nyárias salátát. Csupán egy adag szimpla vinaigrette-re lesz szükségünk (ecet, olaj, só, bors), friss paradicsomra, aprólevelű salátákra, zöldfűszerekre, vagy bármi másra, amit a tésztasalátához adnánk. Ha így készítjük, nem nyújt majd olyan fojtó élményt a saláta, mintha egy tonna majonézben úszna.

Mogyorószószos

Sőt, akár ázsiai irányba is elvihetjük a salátánkat: készítsünk híg szószt mogyoróvajból, szójaszószból, limeléből, fokhagymából és gyömbérből, majd keverjük el rizs- vagy hajdinatésztával, nyers répával, retekkel, uborkával és korianderlevelekkel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is lesd el:

Címlapról ajánljuk