A jó hír az, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe simán beleférnek a tészták, hiszen a gabonafélékből kinyert tápanyagokra szüksége van a szervezetünknek. Csak az a nem mindegy, milyen fajtát és milyen mennyiségben fogyasztasz.
Fehér lisztből ne
Vannak, akik ragaszkodnak a fehér lisztből készült tésztákhoz. Ezek a termékek sok szénhidrátot tartalmaznak, magas a glikémiás indexük. Hamar megemésztjük őket, gyorsan emelik a vércukorszintet, és a zsírszöveteket is táplálják – ezáltal elősegítve a hízást. Szóval mi azt tanácsoljuk, lehetőség szerint hanyagold a fehér lisztes változatokat!
Teljes kiőrlésű tészták
A teljes kiőrlésű tészták hagyományos búzaőrleményből készülnek, a teljes szemeket feldolgozva. Azzal, hogy az egész szemet megőrlik, magasabb lesz a liszt rosttartalma. A teljes kiőrlésű tészták gyorsabban telítik a gyomrot, és hosszabb távon tartják a teltségérzetet. Mivel az emésztésre is jó hatással vannak, érdemes ezeket választani a kiadós étkezésekkor.
Szénhidrátcsökkentett tészták
A szénhidrátcsökkentett tészták 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint az átlagosak. További előnyük, hogy magas a fehérje- és élelmirost-tartalmuk. Mivel kevés bennük a szénhidrát, a vércukorszint nem ingadozik tőle, hanem lassan emelkedik, és lassan csökken. A fogyasztójáró ezáltal nem csap le a hirtelen fáradtság, és nem sarkallja őt további étkezésre. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a diétázók is bátran ehetik.
Durumtészta
Ugyan szénhidrát- és kalóriatartalmában nincs nagy különbség a durumtészta és a hagyományos tészta között, a durumlisztből készült változatok mégsem úgy hizlalnak. Ennek az az oka, hogy a durumbúza lassabban szívódik fel, mint a hagyományos búzából készült ételek, jobban telít, és a jóllakottság érzés is hosszú ideig eltart. Ha szereted a durumtésztát, és egészségesebben akarsz élni, nyert ügyed van!
Ezeket olvastad már?
Spagetti A-tól Z-ig
Tények és érdekességek a legnépszerűbb tésztafajtáról. A-tól Z-ig!
Szikszai AnnaAzta'Pasta | Így készül a tradicionális Spaghetti alla Puttanesca
Elindult a legújabb olasz sorozatunk, az Azta'Pasta, amelyben bemutatjuk a legtradicionálisabb olasz fogásokat. Kezdjük a puttanescával!
Simon Gábor10+1 olaszos tésztaétel
Egy lassan főzött, sűrűre beforralt tésztaszósznak nincs párja. Amit aztán tehetsz tésztára, töltheted lasagneba. Biztos, ami biztos alapon kerüljön egy adag a fagyasztóba is!
Nosalty