Tésztamánia egészségesen - mutatjuk, mit érdemes enned

Szereted a spagettit? Oda vagy a káposztás kockáért? Nem tudnál nudli nélkül élni? Teljesen megértünk.

A jó hír az, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe simán beleférnek a tészták, hiszen a gabonafélékből kinyert tápanyagokra szüksége van a szervezetünknek. Csak az a nem mindegy, milyen fajtát és milyen mennyiségben fogyasztasz.

Fehér lisztből ne

Vannak, akik ragaszkodnak a fehér lisztből készült tésztákhoz. Ezek a termékek sok szénhidrátot tartalmaznak, magas a glikémiás indexük. Hamar megemésztjük őket, gyorsan emelik a vércukorszintet, és a zsírszöveteket is táplálják – ezáltal elősegítve a hízást. Szóval mi azt tanácsoljuk, lehetőség szerint hanyagold a fehér lisztes változatokat!

 Teljes kiőrlésű tészták

A teljes kiőrlésű tészták hagyományos búzaőrleményből készülnek, a teljes szemeket feldolgozva. Azzal, hogy az egész szemet megőrlik, magasabb lesz a liszt rosttartalma. A teljes kiőrlésű tészták gyorsabban telítik a gyomrot, és hosszabb távon tartják a teltségérzetet. Mivel az emésztésre is jó hatással vannak, érdemes ezeket választani a kiadós étkezésekkor.

Szénhidrátcsökkentett tészták

A szénhidrátcsökkentett tészták 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint az átlagosak. További előnyük, hogy magas a fehérje- és élelmirost-tartalmuk. Mivel kevés bennük a szénhidrát, a vércukorszint nem ingadozik tőle, hanem lassan emelkedik, és lassan csökken. A fogyasztójáró ezáltal nem csap le a hirtelen fáradtság, és nem sarkallja őt további étkezésre. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a diétázók is bátran ehetik.

Spagetti dióval

Idén nyáron Olaszországban nyaraltunk, és menthetetlenül beleszerettem az olasz konyhába. Haza is hoztunk egy csomag fekete spagetti tésztát, hogy itthon elkészítsük. Igaz, kicsit halszaga ...

Durumtészta

Ugyan szénhidrát- és kalóriatartalmában nincs nagy különbség a durumtészta és a hagyományos tészta között, a durumlisztből készült változatok mégsem úgy hizlalnak. Ennek az az oka, hogy a durumbúza lassabban szívódik fel, mint a hagyományos búzából készült ételek, jobban telít, és a jóllakottság érzés is hosszú ideig eltart. Ha szereted a durumtésztát, és egészségesebben akarsz élni, nyert ügyed van!

Forrásaink voltak.

Ezeket olvastad már?

10+1 olaszos tésztaétel

Egy lassan főzött, sűrűre beforralt tésztaszósznak nincs párja. Amit aztán tehetsz tésztára, töltheted lasagneba. Biztos, ami biztos alapon kerüljön egy adag a fagyasztóba is!

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...