Pirogtól az empanadáig: 5 sós tésztabatyu, amit süss meg sorban

Az alábbi receptek ugyan első látásra nagyon különbözőnek tűnhetnek, mégis egy közös tulajdonságuk van, ami rámutat arra, hogy mi emberek, akik a világ különböző pontjain, változatos kultúrákban élünk és eltérő szokásrendszerekkel rendelkezünk, mennyire szeretünk különböző dolgokat tésztába rejteni, majd kisütni.

Akadnak olyan ételek a világon, amelyeknek hasonló változatait megtalálhatjuk több nemzet konyhájában is. Ez a jelenség több okból fakadhat (például a közös gyökereknek, a gyarmatosításnak, a bevándorlásnak vagy az időszakos megszállásnak is betudható), azonban gyakran egyszerűen az emberi gondolkodás praktikusságára vezethető vissza. Kiváló példaként használhatjuk erre az alábbi tésztabatyukat, amelyek itt is, ott is felütik fejüket, országhatárokon és kontinenseken átívelve. Hol húsosak, hol zöldségesek, külső burkuk is állandóan változik, egyedül az alapvető „design” maradandó. Nézzük hát, miért születhettek tésztabatyuk a különböző kultúrákban, majd azt is vegyük sorra, melyek a legismertebb, legízesebb receptek a kategóriában!

Pirog, empanada, samosa, spanakopita, xian bing: különböző töltött tésztabatyuk
5 sós tésztabatyu, amit süss meg sorban

Szállítható ebéd

Egy hatalmas előny bármilyen töltött batyunál vagy kisebb méretű piténél a csomagolás és szállítás könnyedsége. Ez természetesen manapság sem jön rosszul, de régebben, a történelem ételhordó dobozok előtti időszakában még többet jelentett. Egy tésztába zárt, laktató töltelék felért egy könnyedebb ebéddel, amit a mezei, bányai vagy ipari munkások könnyedén magukkal vihettek.

A Nagy-Britanniában tradicionális cornish pasty például, amely a Cornwall régióban született, igen népszerűvé vált a bányászok körében, mivel ebéd gyanánt le tudták magukkal vinni a pitét a föld alá is.

Korai tartósítási módszer

És ez még nem minden: a tésztába zárás azért is vált elterjedté, mert ezzel növelhető volt a töltelék szavatossága. A ma ismert piték őseinek például meg sem ették a külsejét, csak az általa körbefogott húst, pástétomot.

Egy bizonyos fokig ezeknél a kisebb pitéknél, batyuknál is megvalósul a fenti elmélet, tehát ez is egy további indok lehetett a különböző tésztabatyu-verziók elterjedése.

Káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki)

Oroszországból származik, de az egész kelet-európai régióban elterjedt a pirog, az egyszerű kelt tésztából és variálható töltelékből álló, töltött batyu. Az alábbi, ...

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Kelet-Európa: pirog

Oroszországban és a környező kelet-európai országokban a pirog hódit. Tésztája kelt jellegű, egy kicsit gazdagabb, mint a kenyéré, de nem olyan dúsított, mint a kalácsé. Ez egy igen szimpatikus metszéspont, ugyanis a pirog tésztája puha lesz és foszlós, mindemellett azonban nem kell rá egy vagyont költeni.

Egyszerű pirog: káposztával töltött, kelt tésztás sült batyuk
A pirog receptjéért kattints a képre!

A töltelékek is inkább a szerénységről árulkodnak: a legelterjedtebb tradicionális pirogok hússal, krumplival, káposztával vagy újhagymás tojással töltetnek meg. Az édes ízekre vágyók pedig túróval, almával tömhetik meg a batyukat.

TIPP: Ne hagyjuk ki a batyuk másodkelesztését, mert csak így lesz a tészta tényleg foszlós és puha.

Nézd meg videón is a pirog elkészítését:

Itt a pirog teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Spanyolország, Dél-Amerika: empanada

Az összes felsorolt recept közül talán a leglaktatóbb és a leggazdagabb is: vajas tésztába zárt marhahúsragu vár arra, aki egy empanadába harap. Léteznek ugyan zöldséges változatok is, de a legelterjedtebb és a legeredetibb tényleg a húsos.

Empanada: marhahúsos raguval töltött, omlós tésztabatyuk, paradicsomos mártogatóssal tálalva
Az empanada receptjéért kattints a képre!

Ez a „kézi pite” tényleg felér szinte egy teljes étkezéssel, így érthető miért válhatott ilyen népszerűvé. Ízében hoz mindent, amiről ez a régió ismert: paradicsomos, határozottan fűszerezett ragut, ami mégsem hat túlzónak.

TIPP: Mindenképpen szurkáljuk meg az empanadákat (a tojásos lekenés után, a sütés előtt), így a gőz távozhat majd a batyuk belsejéből és nem fogja szétrepeszteni őket.

Itt az empanada teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Görögország: spanakopita

A görög spenótos-fetasajtos spanakopitának talán nem ez a legeredetibb formája: kis háromszögek helyett gyakrabban találkozni vele rendes piteként, vaskos töltelékkel, szeletekbe vágva. Azonban így is készítik a szigeteken, amelynek eredménye sok kis, kívülről ropogós, belülről szaftos sós réteske.

Spanakopita: görög fetás-spenótos batyuk
A spanakopita receptjéért kattints a képre!

A réteslapokat vajjal egymásra hajtogatni ugyan nem a legkedvesebb feladat, de semmiképp se hagyjuk ki, mert ez lesz az utánozhatatlan textúra forrása. A töltelékhez pedig, ha tehetjük tényleg eredeti fetasajtot használjunk: ennek savanykás, karakteresen só aromája egyszerűen utánozhatatlan.

TIPP: A batyuk megformázása során tartsuk a réteslapokat nedves konyharuha alatt, mert ha kiszáradnak, könnyebben törnek majd és nehéz lesz velük dolgozni.

Itt a spanakopita teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

India: samosa

Az eddig említett batyuk mind a sütőben készülnek (bár az empanadát egyesek olajban sütik), Indiába érve azonban betörünk az olajban sütés területére. A félszigetnyi országban ugyanis a samosa az (egyik) elterjedt tésztabatyu, amit olajban süthetünk elképesztően ropogósra.

Samosa: zöldségekkel töltött indiai tésztabatyu, zöld chutneyval tálalva
A samosa receptjéért kattints a képre!

Mivel India lakosságának igen nagy része (vallási vagy egyéb okokból) vegetáriánus, ezért a legelterjedtebb samosák zöldségeket rejtenek. Gyakori verzió az itteni receptben is látható krumplis-borsós samosa. Érdekes, hogy e batyuk esetében nemcsak a töltelék, de a tészta is megfűszerezésre kerül.

TIPP: Ha nem kenjük be vízzel, a tészta nem fog összeragadni és a batyuk kinyílhatnak a forró olajban.

Itt a samosa teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Kína: xian bing

Kínában, ahol viszonylag kevés a sütőben sült étel, nem csoda, hogy egy olyan batyuval találkozhatunk, ami serpenyőben sül készre. A xian bing (ejtsd: sian bing) akár egy töltött palacsinta is lehetne, megformázási módszere azonban inkább batyuvá teszi.

Xian bing: kínai húsos batyu
A xian bing receptjéért kattints a képre!

Érdekes a töltelék elkészítése is, amely egy tradicionális módszert is tartalmaz. A darált húst úgy tehetjük szaftosabbá, puhább, ha kezünkkel belecsapjuk a tálba. Annak ellenére, hogy szokatlan, mindenképpen szórakoztató konyhai eljárás.

TIPP: Az első oldal sütését mindenképpen fedő alatt végezzük, hogy a tészta is, a töltelék is alaposan megpárolódhasson.

Itt a xian bing teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Blondies

A blondies a brownies fehér csokis változata, aminek fő ízprofilját a karamellás, vaníliás jegyek adják. Pirított mandulával gazdagítva egy tökéletes választás, ha valami édesre, de ...

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!