A tészta nem hogy nem hizlal, hanem még karcsúsít is!

Egy igazán jó hír a tésztaimádóknak: egy friss kutatás eredményei szerint a rendszeres tésztafogyasztás nem hogy nem hizlal, hanem még a testsúly csökkenéshez is hozzájárul!

Az már jó pár éve köztudott, hogy a mediterrán diéta az egyik, ha nem "a leg-" egészségesebb étrend a világon. Hallhattunk már eleget a friss alapanyagok, a könnyű konyhatechnológia, az olívaolaj, a halak, a sok zöldség, a paradicsom kedvező élettani hatásairól, arról azonban még nem igazán, hogy azért az olasz konyhára, mint a mediterrán térség egyik fő képviselőjére jellemző rendszeres tésztafogyasztás pontosan miként is értékelendő a mediterrán diéta előnyeinek tükrében.

De most erre a kérdésre is választ kapunk, mégpedig nem is akármilyet. A tésztaimádók ennél jobb hírt nem is kaphatnának!

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Fogyni szeretnék! Ehetek tésztát?

A rendszeres tésztafogyasztás nemhogy hizlal, hanem épp ellenkezőleg!

A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány (ráadásul kivételesen nem brit tudós) szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg. "A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömeg-indexszel kapcsolatos" - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.

"Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre" – mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.

A kutatás egyébként arra (is) irányult, hogy megmutassa, a mostanában oly elterjed alacsony szénhidrát- – magas zsírtartalmú étrendek nem feltétlenül jobbak, eredményesebbek a hagyományos, megfelelő arányú, minőségű szénhidrátot tartalmazó étrendeknél.

Meríts ötleteket receptjeink közül!:

Top 7 tésztasaláta 320 kalóriából

Persze azért ésszel

Mi is örülünk ennek a jó hírnek, azt azonban érdemes tudni, hogy a fenti eredmények nem a mértéktelen tésztaevésre vonatkoznak. Ahogy korábbi cikkünkben mi is írtuk már, a tésztaételek is egyértelműen beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe – bizonyos feltételek mellett:

  1. Ügyeljünk a mennyiségre - ebéd és vacsora esetén is!
  2. Durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát fogyasszunk!
  3. Lehetőleg teljes értékű fehérjében gazdag feltéttel készítsük (pl. bolognai, húsgombócos, csirkehúsos stb.)!
  4. Tálaljunk mellé nagy adag, kalóriaszegény, friss zöldségekből készített salátát, és/vagy tegyünk sok zöldséget a mártásba!
  5. A tésztaszósz is legyen kalóriaszegény: pl. paradicsomos, kevés olívaolajos, joghurtos!

Még további ötletek:

13 kalóriaszegény tésztaétel ebédidőre

via MTI

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...