Az egyetlen helyzet, amikor tényleg át kell öblítened a tésztád

Meg kell mosni a tésztát főzés után, vagy nem kell megmosni a tésztát főzés után, ez itt a kérdés. A válasz igen és nem, el is mondjuk, miért!

A tészta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mégis számos mítosz övezi. Az egyik ilyen, hogy a tésztát főzés után át kell mosni folyó víz alatt. Sokaknál ez egy teljesen bevett gyakorlat, mások felhördülnek, ha meghallják ezt a barbár szokást. Az igazság az, hogy a valóban hiba átmosni a tésztát vízzel alapesetben, csakis egyetlen egy olyan helyzet létezik, amikor ez mégsem számít szentségtörésnek.

Az egyetlen helyzet, amikor tényleg át kell öblítened a tésztád

A tészta frissen a legjobb, ez nem kérdés, azonban, ha a forró fürdő után jól átmosod, akkor való igaz, hogy nem lesz ragacsos, de épp a legfontosabb tulajdonságaitól fosztod meg: egyrészt hideg lesz, másrészt a szószod, mártásod sem fog rátapadni a tésztára, mert a ragacsos, keményítős réteget eltávolítottad róla. És akkor meg minek dolgoztál vele annyit?

Tehát az átmosás épp az egyik legfontosabb elemét távolítja el a végső ételnek. Pontosan ez a keményítő ad tartást és struktúrát a tésztának, illetve a szósznak, és pontosan ezért kell sima víz helyett a főzővizet használni a szósz elkészítéséhez.

Tehát akkor mikor kell mégis átmosni a tésztát szervírozás előtt?

Akkor, ha hidegen fogod tálalni keményítőt igénylő szósz nélkül, így például egy hideg tésztasaláta formájában. Ilyen esetekben azért lehet kivételt tenni a főszabály alól, mert ez csökkenti a tészta hőmérsékletét, és itt épp az alacsonyabb hőmérséklet a kívánt és elvárt. Emellett a vizes öblítés megállítja a főzési folyamatot, tehát biztosan nem lesz túlfőtt és szétfolyó a tésztád. Ezen felül a tésztasalátánál épp az ellenkezőjére van szükség, mint egyébként, tehát nem jó, ha a salátában a tészta összetapad és csomós lesz, ezt pedig az átmosás előzi meg.

Ez az egyetlen eset, amikor elnézzük, ha átmosod a tésztát, egyébként pedig jobb, ha elfelejted ezt a praktikát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


A konyhai alapokban is segítséget nyújtunk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...