A tészta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mégis számos mítosz övezi. Az egyik ilyen, hogy a tésztát főzés után át kell mosni folyó víz alatt. Sokaknál ez egy teljesen bevett gyakorlat, mások felhördülnek, ha meghallják ezt a barbár szokást. Az igazság az, hogy a valóban hiba átmosni a tésztát vízzel alapesetben, csakis egyetlen egy olyan helyzet létezik, amikor ez mégsem számít szentségtörésnek.
A tészta frissen a legjobb, ez nem kérdés, azonban, ha a forró fürdő után jól átmosod, akkor való igaz, hogy nem lesz ragacsos, de épp a legfontosabb tulajdonságaitól fosztod meg: egyrészt hideg lesz, másrészt a szószod, mártásod sem fog rátapadni a tésztára, mert a ragacsos, keményítős réteget eltávolítottad róla. És akkor meg minek dolgoztál vele annyit?
Tehát az átmosás épp az egyik legfontosabb elemét távolítja el a végső ételnek. Pontosan ez a keményítő ad tartást és struktúrát a tésztának, illetve a szósznak, és pontosan ezért kell sima víz helyett a főzővizet használni a szósz elkészítéséhez.
Tehát akkor mikor kell mégis átmosni a tésztát szervírozás előtt?
Akkor, ha hidegen fogod tálalni keményítőt igénylő szósz nélkül, így például egy hideg tésztasaláta formájában. Ilyen esetekben azért lehet kivételt tenni a főszabály alól, mert ez csökkenti a tészta hőmérsékletét, és itt épp az alacsonyabb hőmérséklet a kívánt és elvárt. Emellett a vizes öblítés megállítja a főzési folyamatot, tehát biztosan nem lesz túlfőtt és szétfolyó a tésztád. Ezen felül a tésztasalátánál épp az ellenkezőjére van szükség, mint egyébként, tehát nem jó, ha a salátában a tészta összetapad és csomós lesz, ezt pedig az átmosás előzi meg.
Ez az egyetlen eset, amikor elnézzük, ha átmosod a tésztát, egyébként pedig jobb, ha elfelejted ezt a praktikát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A konyhai alapokban is segítséget nyújtunk: