Ehető alapanyagokból és pár száz forintból festettünk csodás tojásokat

Ezúttal olyan káprázatos (és természetes) alapanyagokkal festettünk tojásokat, amelyeket biztosan te is megtalálsz a konyhádban, így a pénztárcádat sem terheli majd meg, ha ezt a technikát választod!

Az unikornistojás után jöhet a következő festési technika, ami nem más, mint a természetes alapanyagokkal történő színezés. Ez az eljárás kicsit időigényesebb, mint az előző praktika, de hidd el, megéri rászánni az időt, ugyanis fantasztikus lesz a végeredmény.

Ezúttal nem muszáj kifehérítened a tojásokat, ha nem szeretnéd, hiszen így is megfogják majd a különböző alapanyagok, azonban mi mégis azt javasoljuk, hogy szánd rá azt a fél órát, ugyanis így sokkal egyenletesebbek és élénkebbek lesznek a színek.

Élénkebb színeket kapunk, ha kifehérítjük a tojásokat

Légy türelmes

Mi 3 alapanyaggal: céklával, lila káposztával és kurkumával próbálkoztunk. A cékla púderszínűre, a káposzta kékre, a kurkuma pedig citromsárgára festette meg a tojásainkat. Ezen kívül még szükséged lesz 3 közepes lábasra és összesen körülbelül két liter vízre, illetve a türelmedre és kitartásodra. Ha pedig nemcsak egyszínű tojásokat szeretnél csinálni, akkor érdemes lehet előkapnod a fiókodból egy kis celluxot, amivel különböző mintákat varázsolhatsz a tojásokra.

Nézzük, hogyan készülnek ezek a tojások:

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb darab cékla
  • 1 fél fej lila káposzta
  • 1 fél csomag kurkuma
  • víz
  • 3 darab közepes lábas
  • szűrő
  • 3 kisebb tál vagy pohár
Párszáz forintos alapanyagokból gyönyörű húsvéti tojásokat varázsolhatsz

Elkészítés:

Első lépésként meghámozzuk a céklát, ezután apró darabokra vágjuk, majd az egyik lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy körülbelül 1-2 centire ellepje. Alacsony lángon körülbelül 1 órán át főzzük.

A cékla púderszínűre festi majd tojásainkat

Ezek után elővesszük a lilakáposztát, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd ezt is egy lábasba rakjuk. Ugyanúgy, mint a céklánál, ráengedjük a vizet, és lassan melegíteni kezdjük. Egy óráig a tűzhelyen hagyjuk.

Egy óra alatt elkészülnek a színező folyadékok

A harmadik lábasba 5 deciliter vizet öntünk, majd beleszórjuk a kurkumát. Szintén alacsony lángon 1 órán át főzzük.

A kurkuma gyönyörű citromsárgára színezi majd tojásainkat

Ha letelt az idő, leszűrjük mind a három keveréket, külön tálakba töltjük őket, majd megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűlnek.

Szűrés közben érdemes felvenni kötényt, hogy megóvjuk ruhánkat

Ha nem egyszínű tojásokat szeretnénk, akkor a várakozás ideje alatt elővehetjük a celluxot és a kreativitásunkat! Vágjunk a ragasztószalagból kis koronákat, vagy tekerjük körbe a tojást, így kapva egy szuper csíkos mintát.

Ha kihűltek a folyadékok, akkor beletesszük a tojásainkat úgy, hogy ellepje őket, majd minimum 2 órán át állni hagyjuk őket.

Minél tovább hagyjuk a tojásokat a folyadékokban állni, annál erőteljesebb lesz a színük

Ezek után vegyük ki a tojásokat, mossuk meg őket hideg vízzel, majd hagyjuk őket megszáradni. Szedjük le róluk a celluxmaradványokat, majd gyönyörködjünk mesés és színes látványukban!

Egy kis szalmával tegyük őket egy kosárkába

Van még!

Nehogy azt higgyétek, hogy itt megállunk! További két, szemet gyönyörködtető festési technikát mutatunk nektek hamarosan, amelyeket könnyedén, akár kisgyermekkel is alkalmazhattok húsvétkor. Ráadásul az összeshez természetes alapanyagokat használunk majd. Tartsatok velünk!


További cikkek, hogy idén is tökéletes legyen a húsvét:

Fotók: Réthly Dávid

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...