Padlizsán a pácban, avagy az új kedvenc ázsiai villámfogásunk

Azt már most is tudjuk, hogy a padlizsán sok mindenre alkalmas: készülhet belőle krém, szaftos rakott étel és töltött zöldség is. De vajon képes-e hasonlóan jól szerepelni egy ázsiai ételben is? A válasz egy határozott – és nagyon finom – igen.

Akik néha-néha esznek ázsiai ételeket, valószínűleg már belefuthattak a teriyaki szóba. Ez ugyanis nem más, mint a japán konyhában népszerű módszer, amivel általában különböző húsokat készítenek el. A módszer középpontjában egy aromás szósz áll, amiben először marinálják az alapanyagot, majd ugyanez a mártás besűrítve megjelenik a készen tálalt ételen is. A legtöbbször húst vagy halat készítenek teriyaki módon, mi most azonban a komplex padlizsánt vetettük alá ennek a kezelésnek. A végeredmény egy ízletes és gyors fogás lett, ami emellett még vegán is.

Padlizsán a pácban, avagy az új kedvenc ázsiai villámfogásunk / Recept ITT!

Mit tud a teriyaki szósz?

A teriyaki módon elkészített ételek tehát mind egy konkrét szószon alapulnak. A szóban a „teri” rész nem a Terézia becézése, hanem a cukor adta csillogásra utal, ami elengedhetetlen része ennek az ételfajtának.

A „jaki” része pedig a grillezést, roston sütést jelenti, ami a pácolást követi.

De mi is kerül a szószba? A kihagyhatatlan alapanyagok a következők:

  • szójaszósz: szinten minden ázsiai ételnek valahogy részét képezi, mély, umamis, sós íze utánozhatatlan.
  • mirin: az édes rizsbor is gyakori szereplő a keleti konyhákban, édes aromája sokat hozzáad a teriyaki szószhoz is. Alkoholtartalma alacsony, és ami van benne, az is elpárolog főzés közben.
  • rizsecet: különleges aromájú ecet, amit elég nehéz bármilyen más savas komponenssel helyettesíteni. Kiegyensúlyozza a szójaszósz sósságát és a mirin édességét.
  • nádcukor: a mirin mellett szükség van azért egy kevés cukorra, hogy a kötelező karamellizált fényességet elérjük.
  • gyömbér, fokhagyma: egyes receptek szerint opcionális a két aromás hozzávaló, azonban mindenképpen érdemes tenni a szószba, mert frissességükkel kiegészítik az ízkavalkádot.

Ebben az erősen aromás pácban ejtőzik egy fél órát a padlizsán, azonban utána nem szabad a lefolyóba öntenünk a marinádot. Ugyanis egy kis keményítő hozzáadásával sűrű szószt főzünk belőle, amit a megsült padlizsánra kanalazhatunk tálaláskor.

Miért a padlizsán?

Tradicionálisan hallal vagy hússal készülnek a teriyaki fogások. Akkor miért készítsük el padlizsánnal? Nos, ez a csere akkor lehet indokolt, ha egy húsmentes opciót keresünk, vagy éppen annyira nem kívánjuk a halat.

A teriyaki padlizsán receptjét ITT találod

A zöldségek közül a padlizsán azért lehet kiváló választás, mert „szivacsos” állaga képes felvenni a körülötte lévő ízeket. Ez pedig egy pácolt étel esetében elengedhetetlen. A 30 perces marinálás során (ha egyszer-kétszer átforgatjuk) minden íz bekerül a zöldségkockákba, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy íztelen lesz a fogás.

Még egy nagy előnye a padlizsánnak, hogy sütőben is istenien puhára sül, így egy fokkal egészségesebben megússzuk a főzést. Sütőpapírral bélelt tepsin, nagyjából 20-25 perc alatt el is készül. És már csak egy nagy tál gőzölgő rizsre van szüksége.

Készítsünk teriyaki padlizsánt!

Hozzávalók:

2 db padlizsán, 150 ml szójaszósz, 75 ml mirin (rizsbor), 2 ek rizsecet, 3 ek nádcukor, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 5 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, 0.5 ek étkezési keményítő (kb. 1 púpozott kávéskanál), 4 ek mandulapehely (pirított), 5 db újhagyma (1 csokor), 1 db lime, 1 csokor koriander

A padlizsánt felkockázzuk és félretesszük.

Egy tálkában összekeverjük a pác hozzávalóit (szójaszósz, rizsbor, rizsecet, cukor, gyömbér, fokhagyma), majd a padlizsánra öntjük, és alaposan elkeverjük.

Legalább 30 percet hagyjuk pácolódni, közben át-átforgatva párszor, hogy a padlizsándarabokat egységesen bevonja a szósz.

A sütésre kész, bepácolt padlizsánról átöntjük a páclevet egy kis nyeles forralóba. A padlizsánkockákat aztán sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, szükség szerint még megsózzuk (ez a szójaszósz sósságától is függ), és 225 fokos sütőbe küldjük 20-25 percre.

Közben a lábasban lévő pácléhez keverünk egy kevés keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellett felforraljuk és besűrítjük.

A teriyaki padlizsán receptjét ITT találod

A kész padlizsánt rizzsel kínáljuk. Rákanalazzuk a besűrített szószt, majd megszórjuk aprított újhagymával, korianderrel valamint pirított mandulapehellyel, és ráfacsarjuk egy-egy gerezd lime levét is.

A teriyaki padlizsán mellé nagyon jól illik:

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

A teriyaki padlizsán teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Forrásunk volt.

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is próbáld ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...