Így teríts meg helyesen – ide rakd az evőeszközöket!

Te tudod, hogyan illik teríteni, hova kell rakosgatni az evőeszközöket, ha adunk az étkezési etikettre? Hoztunk pár hasznos információt, úgyis vendégség- és vacsoraszezon van!(x)

Az étkezéshez kötődő etikettszabályok örökzöldnek tűnnek, és annak ellenére, hogy mára kihalófélben vannak legtöbbünk életében, ha picit is adunk magunkra, egyszer és mindenkorra megtanuljuk, hogyan kell terítenünk, melyik villához, kanálhoz, késhez kell nyúlnunk egy elegáns vagy akár egy valamirevaló hétköznapi ebéd/vacsora közben.

Annak idején az, hogy valaki hogyan és mivel evett, és hogyan viselkedett, elárulta azt is, melyik társadalmi csoporthoz tartozik – rutinos csalók tudtak lebukni azon, hogy rosszul fogtak meg egy kanalat, vagy nem megfelelően ültek az asztalnál. A jómódú családok gyerekei pedig nevelőktől, etikettórákon tanulták meg az asztalnál való helyes viselkedést és étkezést.

Lássuk az alapokat

Egy egyszerű hétköznapon vagy kisebb baráti vacsorán felesleges flancolni. Elég egy vizes- és egy borospohár, lehetőleg olyan méret, amelyben mindkét borfajta felszolgálható, de dönthetünk egyféle bor mellett is. Saláta vagy előétel híján a klasszikus lapos majd mélytányér felállás jön, az evőeszközök kapcsán pedig ennyit érdemes bevésni:

Jobbra kanál, jobbra kés, te meg villa balra mész!"

Több fogásos vacsora esetén

Ha kicsit elegánsabb, több fogásos vacsorát adunk - főleg, hogy itt a december, és sorra jönnek az ünnepi, karácsonyi események - vagy minket hívnak vendégségbe, kicsit macerásabb az etikett:

az evőeszközök elhelyezése a fogások sorrendjét követi, a sorrend mindig kintről befelé halad.

A villák oldalán ez kicsivel egyszerűbb - előételes, vagy salátás villa, halvilla, meg egy extra a főételhez. Erre az oldalra csak akkor teszünk/kapunk plusz villát, ha különleges tengeri herkentyű van a menüben.

A másik oldalon, mivel legegyszerűbb esetben is két evőeszköz, a kanál és a kés foglal helyet, kicsit nagyobb lehet a tumultus. Mivel a kanalat használjuk először, ők indulnak kívülről. Utána jönnek a kések, élükkel befelé. Mivel a halas fogás minden esetben megelőzi a húsos főételt (ha egyáltalán kínálunk húst), a halkés is megelőzi a húshoz használandó párját.

A tökéletes szűzérme

A tökéletesen omlós és szaftos szűzérméhez nincs szükség sok hozzávalóra, viszont néhány szabályt érdemes figyelembe venni az elkészítésénél. Ehhez adunk most néhány tippet és ...

Hogy mi kerül a tányér fölé? A desszerthez használatos evőeszközök: a süteményes villa és a desszertes kanál.

Hogyan jelezhetsz az evőeszközökkel?

  • Ha még nem végeztél az adott fogással, formálj az evőeszközökkel a tányéron egy piramist – az evőeszközök feje a tányér teteje felé mutasson, és semmiképp se keresztezzék egymást!
  • Ha úgy érzed, jöhet a következő fogás, tedd a kést és a villát keresztbe a tányéron. Az evőeszközök a tányér közepénél találkozzanak, a villa feje felfelé mutasson!
  • Ha végeztél, és ízlett is, a kést és a villát merőlegesen tedd a tányér közepére úgy, hogy az evőeszközök feje jobb oldalra mutasson.
  • Ha nem ízlett, ennek is „hangot" adhatsz: a villa ágaival keresztezett késél ezt jelzi a felszolgáló felé.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...