Sajnos erről az 5 élelmiszerről jobb, ha lemondasz a várandósság alatt

Sajnos vannak ételek, amelyektől várandósan búcsút kell vennünk kisbabánk érdekében. Lássuk, melyek azok, amelyeket tényleg kerülj!

Sok tévhit él azzal kapcsolatban, melyek azok az ételek, amelyekről le kell, hogy mondjunk a terhesség alatt. Amikor babát várunk, nemcsak a saját egészségünkre kell odafigyelnünk, de a születendő gyermekünkére is. A terhesség alatt az immunrendszer gyengébb, könnyebben betegszünk meg és kapunk el fertőzéseket akár élelmiszereken keresztül is. Most összeszedtünk 5 élelmiszert, amit jobb, ha hanyagolsz a várandóságod alatt.

Van néhány étel, ami a várandósság alatt tiltott

Nyers tej

Várandósan tilos a nyers tej fogyasztása. Lehet akár házi vagy biotej is, de ha nincs felforralva, hőkezelve, előfordulhatnak benne kórokozók. Bárhová is megyünk, mindig csak hőkezelt, pasztőrözött, megbízható forrásból származó tejet fogyasszunk!

Lágy sajtok

Ugyanígy a pasztörizálatlan tejből készült lágy sajtok (brie, feta, camembert, roquefort, penészes sajtok stb.) szintén kórokozókat tartalmazhatnak. A hazai élelmiszeripari cégek által előállított lágy sajtok biztonságosnak tekinthetők, azonban ezeket is csak akkor fogyasszuk, ha a csomagoláson szerepel az összetevők listája, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a sajt pasztörizált tejből készült. A legbiztosabb azonban az, ha csak kemény vagy félkemény sajtokat például ementálit, trappistát, parmezánt) fogyasztunk a terhességünk alatt.

Nyers tojás

A Salmonella-fertőzés lehetősége miatt érdemes a folyós sárgájú lágy tojást is elkerülni. Ha tükörtojást vagy főtt tojást készítünk, figyeljünk oda arra, hogy a sárgája egyáltalán ne folyjon. A rántotta is legyen jól átsütve, hiszen ha folyós marad, ugyanúgy kockázatnak vagyunk kitéve. A nyers tojást tartalmazó ételeket – pl. tiramisu, madártej, nyers tojásos-túrós palacsintatöltelék, házi majonéz – teljesen hagyjuk el étrendünkből a várandósság idejére, illetve keressünk olyan alternatív recepteket, amelyek nem nyers tojás felhasználásával készülnek.

Mákos guba tej- és tojásmentesen

Mindenki ismeri ezt a tipikus magyar édességet. Ez a mákos finomság egyébként Németországban is igen közkedvelt desszert. Általában a hűvösebb időszakhoz kötjük a gubát, de mára ...

Nyers hús

Ebben az időszakban a tatárbeefsteak és más, nyers hús alapú ételek is potenciális veszélyt jelentenek. Mindig alaposan átsült húsokat fogyasszunk a várandóság alatt. Igen, így sajnos egy medium steak és egy félig átsütött hamburgerhús is tiltólistára kerül.

Nyers hal

Egyre népszerűbbek a nyers halból készült ételek: pl. sushi, sashimi, ceviche. Ezek a várandósság idején teljesen elkerülendőek, mivel a nyers halhúsban előfordulhatnak paraziták, orsóférgek, vírusok, baktériumok.


Még több cikk a várandósággal kapcsolatban:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...