A tepsis linzer megannyi különböző formát ölthet: készülhet kakaósan, légies túrótöltelékkel, az éppen aktuális szezon friss gyümölcseivel vagy lekvárral, fűszeresen, klasszikus vaníliásan, reszelve, rácsozva vagy lapos szerénységgel is. Ehhez a sokszínűséghez képest a tepsis linzerek receptjei meglepően egyszerűek, sőt, gyakran egy kaptafára készülnek: éppen ezért idővel könnyű őket kiismerni és tökéletesíteni. Azonban, ha nincs időnk, csak vessük be az alábbi trükköket.
Nézd meg galériánkban, hogyan készül a tepsis linzer, kattints a tippekért a képre!
5 tipp, amitől tökéletesen omlós lesz a tepsis linzer
Puha vajjal dolgozz
Egyes omlós tésztákkal ellentétben a tepsis linzer alapmasszáját puha, szobahőmérsékletű vajjal kell készíteni. Itt ugyanis nem cél, hogy a hideg zsiradékdarabokból „lemezkék” alakuljanak ki, nem ettől lesz omlós a tészta. Ellenben sokkal fontosabb, hogy egységes masszát kapjunk, amivel utána könnyebb lesz dolgozni.
Ne maradjon ki a sütőpor
A „klasszikus”, teasüteményként hódító linzer tésztájába nem szükséges sütőport tenni, ugyanis a belőle kiszaggatott, vékony karikák gyorsan átsülnek, segítség nélkül is omlósak lesznek. A tepsis verziónál azonban figyelembe kell vennünk, hogy egyrészt jóval vastagabb süteményt készítünk, másrészt egy – általában nedves – töltelék is betolakodik a két tésztaréteg közé. Itt feltétlenül szükség lesz sütőporra, így olyan receptet válasszunk, amiben szerepel.
A hűtésről azonban ne feledkezz meg
Kicsit ellentmond önmagának a tepsis linzer, ugyanis szobahőmérsékletű alapanyagokat kér a receptben, azonban a belőlük gyúrt tésztát utána pihenni küldi. Persze mégsem annyira logikátlan ez a döntés: a hűtött (tehát szilárdabb) tésztával sokkal egyszerűbb lesz bánni, legyen szó rácsozásról, reszelésről vagy egyszerű kinyújtásról.
Ne legyen túl vastag a szelet
Az omlós állagnak sok ellensége van, és ezek közül csak egy a túlsütés. Ha hosszabb ideig hagyjuk a süteményt a sütőben, mint kéne, szépen-lassan elveszíti porhanyós állagát, keménnyé és szárazzá válik. A sütési idő pedig akkor növekszik meg szignifikánsan, ha a tepsis linzerünk vastagabb a kelleténél. Figyeljünk a tepsi méretére, illetve arra, hogy a kétujjnyi vastagságot ne lépje át a sütemény.
Néhány isteni tepsis linzer, amit süss meg izibe:
Omlós reszelt túrós sütemény
Omlós, kakaós linzertészta és lágy túrótöltelék egyesül a tepsiben, hogy megalkossák minden idők legporhanyósabb süteményét. De nem is ez a legnagyszerűbb tulajdonsága a receptnek, ...
Sütőtökös rácsos linzer
Az őszies hangulat elérte a kedvenc linzerszeletünket is: a dióhabos, rácsos sütemény belsejében sütőtökpürére cserélte a savanykás baracklekvárt. De nem ez az egyetlen változás, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is lesd meg: