Kiváló köret, de akár vegetáriánus főétel is lehet a tepsin sült zöldség: ha megfelelően válogatjuk össze az alapanyagokat, tápláló és gyors ebéd válhat belőle, jól eltalált fűszerezéssel szinte az egekbe emelhetjük a szerény hozzávalókat, a konyhai technika tökéletesítésével pedig elérhetjük a tepsin sült zöldségnél a lehető legropogósabb állagot. Ez utóbbi érdekében feltétlenül kerüljük el az alábbi hibákat.
Nézd meg galériánkban, miért nem sül ropogósra a tepsis zöldséged!
Ezért nem sül ropogósra a zöldség a tepsiden
Túlzsúfoltad a tepsit
Az első és legfontosabb szabály, hogy zöldséget ropogósra csak úgy lehet sütni, ha van elég hely a sütőfelületen. Ilyenkor tud kellő mértékben és sebességben elpárologni az alapanyagokból a nedvesség nagy része – minél gyorsabban történik meg a folyamat, annál ropogósabb lesz a zöldségünk. Hagyjunk kellő a helyet a tepsin: a kockák, darabok, szeletek ne érjenek egymáshoz.
Sok a nedvesség
Azok a zöldségek, amelyeknek túl nagy a nedvességtartalma, nehezen sülnek ropogósra, ugyanis először meg kell várnunk, míg a víz nagy része távozik belőlük. Ez problémát jelenthet sütés közben, ahogy az is, ha előfőzzük a zöldségeket, de nem csöpögtetjük le őket eléggé. A fennmaradó nedvesség gőzzé alakul, így a tepsin inkább párolódni, semmint pirulni fognak az alapanyagaink… ez pedig nem éppen ideális.
Nincs elég olaj
Talán alapvetésnek tűnhet, azonban tényleg szót kell ejtenünk az olaj mennyiségéről. Ugyanis a tepsis sült zöldség esetében nem szabad spórolni a zsiradékkal, még akkor sem, ha „egészségesebbre” szeretnénk formálni a köretet (ha erre vágyunk, válasszuk a párolást és intsünk búcsút a ropogós állagnak). Legyen minden zöldségdarab alaposan beolajozva, mert tényleg csak így tudnak majd ropogósra sülni a forróságban.
Nem elég forró a sütő
Az ideális hőmérséklet belövése is kulcsfontosságú: ez valahol 200 foknál kezdődik, de bátran lehetünk ennél agresszívak is a sütési hőfok beállításánál. Süssük a zöldségeket valahol 200-230 fokon, és alaposan melegítsük elő a sütőt, akár a tepsit is, hogy a lehető legforróbb felületre érkezzenek meg a zöldségeink.
Rossz edényt használsz
Nem véletlenül beszélünk végig tepsin sült zöldségről – ugyanis más edényben nem nagyon lehet hasonlóan ropogós állagot elérni. Kerüljük a kerámiatálakat és jénaikat, tepsiből is, ha van, masszívabb fémből készültet használjunk, ami jobban felveszi és tartja a hőt.
Tepsis receptek, amiket próbálj ki:
Tepsis csirkecombok vele sült hagymával, almával és sütőtökkel
Ez recept gyors és finom ebéd- vagy vacsoraopció zsúfolt és elfoglalt hétköznapokra. Könnyen elkészíthető, egészséges, és tele van igazán autentikus őszi ízekkel.
Parmezános sült répák
Ez a recept lesz az új kedvenced, ha sárgarépáról van szó! Füstös fűszerkeverékkel bevonva és ropogós parmezánkéregben pörköljük oda a sütőben. A sült sárgarépa már önmagában ...
Ropogós libacombok tepsiben sült zöldségágyon
Ha nincs idő hosszas főzőcskére, viszont azért szeretnénk valami tartalmas és látványos ételt villantani Márton-napra, ez lesz a tuti recept. Ropogós libacombok sült, mázas ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket találsz itt: