Ez a tepertős pogi túl finom, hogy megvárjuk vele a vendégeket

A tepertős pogácsa tagadhatatlanul az ikonikusabb fajták közé tartozik: míg szeretjük az összes többi sós süteményt is, ez a hajtogatott, kockás tetejű korong különleges helyet foglal el a szívünkben. Süssünk hát belőle egy nagy, nagy tepsivel!

Amikor vendégségben járunk, és egy nagy kosár friss pogácsával várnak minket, tudhatjuk, hogy jó helyen járunk. Ha pedig tepertős korongok is díszelegnek a válogatásban, két további dolgot könyvelhetünk el magunkban. Egyrészt, hogy a házigazdánk ízlése kiváló a sós sütemények terén, másrészt pedig, hogy hatalmas önerővel rendelkezik. Ugyanis, aki nem eszi meg az egész tepsi tepertős pogácsát még frissen, a vendégek megérkezése előtt, az nem más, mint egy hatalmas hétköznapi hős.

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

Már a kelt tészta sem semmi

Mint a legtöbb pogácsa, a tepertős is egy egyszerű kelt tésztával indul. Bár, ha belevesszük a dologba, hogy a tésztához vajat, majd később tepertőkrémet is adunk, már nem is kérdés, hogy mi ennek a sós sütinek az igazi bája.

Persze a két zsiradék nem ugyanazt a szerepet látják el: a vaj először puhítja az alaptésztát, a tepertő pedig a rétegek között fejti ki „levelesítő” hatását.

Mivel sok pihentetés vár még a tésztára, az első alkalommal nem kell túlságosan megkelesztenünk: egy meleg helyen elég, ha 20 percet adunk neki. Nem lesz túl látványos a növekedés, de ez ne ijesszen meg minket, így kell lennie.

Töpörtyűkrémes hajtogatás

Az első kelesztés után indulhat a kemény munkás része a sütésnek: ugyanis a tepertős pogácsa élvezetéért bizony meg is kell dolgozni, nem lesz csak úgy magától szép réteges.

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

Persze nem lesz túl bonyolult: a leveles tésztához hasonlóan kell eljárnunk. Miután felkentük a töpörtyűkrémet, osszuk fejben három sávra a kinyújtott tésztát, majd vágjunk bele a hajtogatásba.

A felső harmadot lehajtjuk, majd rá az alsó részt, végül pedig az egy sávunkat behajtjuk középre jobbról és balról. Az így kapott csomagot fóliában kell pihentetnünk nagyjából 50 percig a hűtőben. A hajtogatást pedig megismételnünk még kétszer. Igen, kétszer. De higgyük el, meg fogja hálálni a kemény munkát.

Süssünk hajtogatott tepertős pogácsát!

Hozzávalók:

500 g finomliszt (plusz a gyúráshoz, szaggatáshoz(BL55), 30 g élesztő, 200 ml tejföl, 130 g vaj (puha), 1 ek só (kb. 15 g), 1 ek porcukor, 1 db tojás (L-es), 4 csepp ecet, 150 ml tej (langyos), 320 g libatepertő, só ízlés szerint, bors kávéskanál, 1 teáskanál füstölt pirospaprika, 2 db tojássárgája (lekenéshez)

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Eközben a töpörtyűt sóval, borssal, piros paprikával krémesre vagy darabosra daráljuk, ki hogy szereti.

A lisztet és az 1 ek sót egy nagy tálba szitájuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, 1 tojást, a tejfölt és a pár csepp ecetet. Jól összedolgozzuk, és mikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a puha vajat. Ezt azért kell utólag, mert nem omlós tésztát készítünk, hanem kelt tésztát.

Az alaposan kidagasztott tésztát letakarva 15-20 percig meleg (kb. 25 fokos) helyen pihentetjük

Ezt követően lisztezett felületen kb. 1 centi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztánkat, és megkenjük az egészet szép egyenletesen a nem túl lágy tepertőkrémmel (utóbbit tegyük hűtőbe darálás után!).

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

A tésztát gondolatban 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét balról és jobbról is középre hajtjuk. (Lásd: a videóban.)

Fóliával letakarva (hogy ne száradjon ki!) 45-50 percig hűtőben pihentetjük. Majd az idő letelte után ismét meghajtogatjuk, és újabb 50 percig pihentetjük, letakarva, hűtőben. Ezt a műveletet megismételhetjük még egyszer, ettől lesz igazán látványosan réteges.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és egy éles késsel finoman berácsozzuk, majd lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot kissé összenyomkodjuk, és újra kiszaggatjuk, ne hagyjuk kárba veszni!

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket egymástól kicsit távolabb, és letakarva kb. 15 percet még kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Miután kivettük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük, majd fogyaszthatjuk is, de ne sokat egyszerre, mert könnyen megüli a pocakunkat.

A hajtogatott tepertős pogácsa receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra


Még több recept Flórától:

Címlapról ajánljuk

További cikkek