Ez a tepertős pogi túl finom, hogy megvárjuk vele a vendégeket

A tepertős pogácsa tagadhatatlanul az ikonikusabb fajták közé tartozik: míg szeretjük az összes többi sós süteményt is, ez a hajtogatott, kockás tetejű korong különleges helyet foglal el a szívünkben. Süssünk hát belőle egy nagy, nagy tepsivel!

Amikor vendégségben járunk, és egy nagy kosár friss pogácsával várnak minket, tudhatjuk, hogy jó helyen járunk. Ha pedig tepertős korongok is díszelegnek a válogatásban, két további dolgot könyvelhetünk el magunkban. Egyrészt, hogy a házigazdánk ízlése kiváló a sós sütemények terén, másrészt pedig, hogy hatalmas önerővel rendelkezik. Ugyanis, aki nem eszi meg az egész tepsi tepertős pogácsát még frissen, a vendégek megérkezése előtt, az nem más, mint egy hatalmas hétköznapi hős.

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

Már a kelt tészta sem semmi

Mint a legtöbb pogácsa, a tepertős is egy egyszerű kelt tésztával indul. Bár, ha belevesszük a dologba, hogy a tésztához vajat, majd később tepertőkrémet is adunk, már nem is kérdés, hogy mi ennek a sós sütinek az igazi bája.

Persze a két zsiradék nem ugyanazt a szerepet látják el: a vaj először puhítja az alaptésztát, a tepertő pedig a rétegek között fejti ki „levelesítő” hatását.

Mivel sok pihentetés vár még a tésztára, az első alkalommal nem kell túlságosan megkelesztenünk: egy meleg helyen elég, ha 20 percet adunk neki. Nem lesz túl látványos a növekedés, de ez ne ijesszen meg minket, így kell lennie.

Töpörtyűkrémes hajtogatás

Az első kelesztés után indulhat a kemény munkás része a sütésnek: ugyanis a tepertős pogácsa élvezetéért bizony meg is kell dolgozni, nem lesz csak úgy magától szép réteges.

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

Persze nem lesz túl bonyolult: a leveles tésztához hasonlóan kell eljárnunk. Miután felkentük a töpörtyűkrémet, osszuk fejben három sávra a kinyújtott tésztát, majd vágjunk bele a hajtogatásba.

A felső harmadot lehajtjuk, majd rá az alsó részt, végül pedig az egy sávunkat behajtjuk középre jobbról és balról. Az így kapott csomagot fóliában kell pihentetnünk nagyjából 50 percig a hűtőben. A hajtogatást pedig megismételnünk még kétszer. Igen, kétszer. De higgyük el, meg fogja hálálni a kemény munkát.

Süssünk hajtogatott tepertős pogácsát!

Hozzávalók:

500 g finomliszt (plusz a gyúráshoz, szaggatáshoz(BL55), 30 g élesztő, 200 ml tejföl, 130 g vaj (puha), 1 ek só (kb. 15 g), 1 ek porcukor, 1 db tojás (L-es), 4 csepp ecet, 150 ml tej (langyos), 320 g libatepertő, só ízlés szerint, bors kávéskanál, 1 teáskanál füstölt pirospaprika, 2 db tojássárgája (lekenéshez)

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Eközben a töpörtyűt sóval, borssal, piros paprikával krémesre vagy darabosra daráljuk, ki hogy szereti.

A lisztet és az 1 ek sót egy nagy tálba szitájuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, 1 tojást, a tejfölt és a pár csepp ecetet. Jól összedolgozzuk, és mikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a puha vajat. Ezt azért kell utólag, mert nem omlós tésztát készítünk, hanem kelt tésztát.

Az alaposan kidagasztott tésztát letakarva 15-20 percig meleg (kb. 25 fokos) helyen pihentetjük

Ezt követően lisztezett felületen kb. 1 centi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztánkat, és megkenjük az egészet szép egyenletesen a nem túl lágy tepertőkrémmel (utóbbit tegyük hűtőbe darálás után!).

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

A tésztát gondolatban 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét balról és jobbról is középre hajtjuk. (Lásd: a videóban.)

Fóliával letakarva (hogy ne száradjon ki!) 45-50 percig hűtőben pihentetjük. Majd az idő letelte után ismét meghajtogatjuk, és újabb 50 percig pihentetjük, letakarva, hűtőben. Ezt a műveletet megismételhetjük még egyszer, ettől lesz igazán látványosan réteges.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és egy éles késsel finoman berácsozzuk, majd lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot kissé összenyomkodjuk, és újra kiszaggatjuk, ne hagyjuk kárba veszni!

A tepertős pogácsa receptjéért kattints a képre!

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket egymástól kicsit távolabb, és letakarva kb. 15 percet még kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Miután kivettük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük, majd fogyaszthatjuk is, de ne sokat egyszerre, mert könnyen megüli a pocakunkat.

A hajtogatott tepertős pogácsa receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra


Még több recept Flórától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...