Tényleg a kávézacc válthatja fel a környezetkárosító pálmaolajat?

Kávézaccból nyert olajakra cseréli a pálmaolajat egy skót cég az élelmiszerekben.

Különleges dologgal kísérletezik egy skót cég.Revive Eco mögött álló két vállalkozó kávézaccból nyer ki olyan anyagokat, amivel állítólag helyettesíteni lehet a környezetkárosító pálmaolajat az élelmiszerekben.

A Revive Eco hulladékkezelő cégekkel dolgozik együtt, hogy begyűjtsék a kávézaccot Skóciában. Az összeszedett "szemétből" egy különleges eljárás segítségével vonják ki azokat az olajokat, amiket később fel lehet használni élelmiszerek, italok, kozmetikumok és tisztítószerek gyártásánál. De együttműködnek kávézókkal, kávéforgalmazókkal is.

A cég egyelőre csak teszteli az új módszert, a termékeiket várhatóan az év második felében dobják piacra.

Mi a baj a pálmaolajjal?

  • Az 1990. és 2008. között elpusztult esőerdők 8 százalékáért az olajpálma-ültetvények voltak a felelősek. Az erdőirtás során fedetlenül maradó földterületet az erózió hamar tönkreteszi.
  • Az borneói és szumátrai esőerdők pusztulása a vöröses szőrű orángután élőhelyének területét is 90 százalékkal csökkentette az elmúlt 20 évben. Évente 1000-5000 állat pusztul el.
  • A erdőégetések tehetők felelőssé a délkelet-ázsiai üvegházhatású gázok kibocsátásának egy nagy részéért is.

A skót cég projektje radikális változást hozhat az élelmiszeriparban, feltéve, hogy a módszer tényleg beválik. A Revive Eco nem titkolt célja az, hogy a kávét a világ fenntartható árucikkévé tegyék, amiből nem csak ital készül, hanem környezetkímélő termékek is.

Ezeket olvastad már?

via FoodIngredients, TradeMagazin

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...