Tényleg fiatalabbá tesznek a kollagénes táplálékkiegészítők?

Annyi biztos, hogy a kollagénes krémek semmit nem csinálnak az arcunkkal, viszont ha a kollagént elfogyasztjuk, más a helyzet.

Nem is olyan régen jelentek meg a piacon a kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők, illetve italok. Ezekről annyit kell tudni, hogy mindkettő nagyon drága, az italok nem túl finomak, viszont vannak arra utaló jelek, hogy pozitív hatással lehetnek a bőrünk egészségére, és ezzel együtt a kinézetére.

Bőrünk nagy része kollagén

via GIPHY

Az emberi bőr 75-80% -át kollagén teszi ki, emellett persze található benne elasztin és hialuronsav is, de a nagy részét mégis ez a zselés anyag alkotja. Ahogy öregszünk, a kollagén vékonyabb lesz, és ennek köszönhető az, hogy a bőr az évek múlásával szintén elvékonyodik és kevésbé lesz feszes. Amikor az ember nagyon idős, szinte papírvékony lesz a bőre, annyira elfogy benne a kollagén, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi probléma is, hiszen minél vékonyabb a bőr, annál sérülékenyebb.

Ezt a problémát a múltban úgy gondolták kezelni a kozmetikai vállalatok, hogy az arckrémekbe a hétköznapi hidratáló összetevők mellé kollagént kevertek. Sajnos azonban ez nem működött, mert a kollagénmolekulák elég nagyok, és ezek a fajta krémek kollagénjei a méretük miatt a bőr külső rétegébe sem tudtak behatolni. A bőr felszínén tapadó kollagén viszont semmit nem csinál a bőrrel, ami jó hatással lenne rá.

Külsőleg nem, de belsőleg hat

Ezzel szemben, ha a kollagént elfogyasztjuk, akár csontleves formájában, akár a jóval több kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők formájában, számíthatunk valódi hatásra is.

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

Marhahúsleves Mercedes konyhájából

A húslevesek királya nálunk. Nincs is jobb egy tartalmas, finom marhahúslevesnél, egy esős, hűvösebb napon, mint amikor utoljára készítettem el ezt a levest. Valahogy késztetést érzek ...

A Kieli Egyetem kutatóinak tanulmányából az derült ki, hogy a statisztikailag is szignifikáns javulást lehet elérni a kollagén elfogyasztásávalnégy, illetve nyolc hét után. A javulás elsősorban a bőr feszességére vonatkozott, de egyéb tényezőket, mint a bőrfelszín simaságát és a bőr hidratáltságát is vizsgálták. Ezzel arra jutottak, hogy a nem túlsúlyos nőknél jelentős változásokat lehet elérni a narancsbőr csökkentésében. Az eredmény a túlsúlyos nők narancsbőrére is vonatkozik, ám náluk a javulás kisebb mértékű volt.

A Journal Of Cosmetic Dermatology (A kozmetikai bőrgyógyászat folyóirata) pedig azt állapította meg tanulmányában, hogy a bőr vastagsága és hidratáltsága is növekedett a kollagén szedésének hatására.

A kollagén, amit táplálékkiegészítőként árulnak, az esetek túlnyomó többségében állati, pontosabban szarvasmarha-eredetű. Aki tehát vegetáriánusvagy vegán, az ezeket nem fogyaszthatja, ha tartani akarja magát a táplálkozási szabályaihoz.

Ezeket olvastad már?

viaésvia

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...