Tényleg egészségtelen a koffeinmentes kávé?

Ha azért váltottál át a koffeinmentes kávéra, mert azt gondoltad, a koffeines változat nem tesz jót a szervezetednek, akkor jobb, ha végigolvasod ezt a rövidke cikket.

Rengeteg a vita azzal kapcsolatban, mennyire egészséges a kávéfogyasztás. Az egyik tanulmány azt állítja, hogy még azok is nyugodtan ihatnak kávét, akiknek szívproblémáik vannak, egy másik azonban még az egészségeseket is óva intia túlzott koffeinfogyasztástól. Ezért is nehéz eldönteni, hogy akkor az eredetiből igyunk pár csészével, vagy váltsunk a mentes változatra, amiből bármennyit megihatunk...

Pedig lehet, hogy a koffeinmentes sem egészséges!

via GIPHY

Mi is a koffeinmentes kávé igazából?

Hogy mindenki képben legyen, tisztázzuk már az elején, hogy a koffeinmentes változat ugyanabból a babból készül, mint az eredeti, csak előbbi esetében speciális eljárással kivonják a koffeint. Azt is fontos tudni, hogy valamennyi mindig marad benne, tehát teljesen mentes soha nem lesz. Általában 3-4 mg koffeint tartalmaz egy mentes pohár kávé, összehasonlításképpen egy normál kávéban körülbelül 200 mg van.

De hogyan állítják elő?

A koffeines "normál" kávé esetében, miután leszedték a babokat, megpörkölik. A koffeinmentes változatnak azonban további folyamatokon kell átesnie. Háromféleképpen eljárás létezik:

  • a svéd vizes módszer, amiben szenet használnak a cél érdekében
  • a folyékony szén-dioxidos, aminek az a lényege, hogy a gáz kiszívja a babokból a koffeint
  • a vegyianyagos módszer, aminél vagy klórmetánt (festéklemosókban megtalálható anyag) vagy etil-acetátot (ragasztókban illetve körömlakklemosókban találhatod meg) használnak.

Az utolsó módszer tehát két, önmagában mérgező vegyületet alkalmaz, amelyek az amerikai Food and Drug Administration szerint az eltávolítás után elvileg nem maradnak rajta a kávébabszemeken, de azért mégis ajánlatos őket elkerülni.

Ha viszont odafigyelsz arra, hogy az első két technikával alkalmazottból készüljön a kávéd, akkor semmi problémád nem lehet belőle. Szóval elég, ha arra figyelsz, hogy organikus eredetű babot vásárolj, amiben biztosan nincsenek kémiai anyagok.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...