A kurkuma népszerűségét nemcsak csodálatos színe és sajátos íze adja, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is. Az a kurkuma, amit a fűszerszekrényünkben tárolunk, a növény őrölt gyökeréből készült. Élénk sárga színe sok kultúrát ösztönzött arra, hogy festékként használják. A currypor fő összetevőjeként is jól felismerhető. A kurkuma a kereskedelemben leginkább őrölt fűszer, kapszula, tea és kivonat formájában kapható, de manapság már az eredeti gyökeret is beszerezhetjük.
A kurkuma aktív összetevője a kurkumin. A hagyományos indiai gyógyítási rendszer, az ayurvédikus orvoslás a kurkumát a legkülönbözőbb egészségi állapotokra ajánlja, többek között a krónikus fájdalom és gyulladás kezelésére. Több tanulmányban beszámolnak arról, hogy a kurkuma csökkentette az ízületi gyulladást, és fájdalomenyhítőként is hatásos. A kurkuma antioxidánstartalma miatt is egyre nagyobb figyelmet kap, hatása olyan erős, hogy a máj toxikus károsodását is megakadályozhatja. Ez jó hír lehet azoknak, akik olyan erős gyógyszereket szednek, amelyek hosszú távon károsíthatják a májat. A kurkumint a rákkezelésben is tesztelik. Egyes vizsgálatok szerint a hasnyálmirigyrákban, a prosztatarákban és a myeloma multiplex elleni védekezésben is lehet pozitív szerepe.
Segítheti az emésztést
A kurkumát nemcsak az íze miatt érdemes az ételekhez adni, hanem azért is, mert fontos szerepet játszhat az emésztésében: antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a kurkuma hozzájárulhat az egészséges emésztéshez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ayurvédikus orvostudományban az immunerősítés mellett emésztést segítő gyógyító szerként használják. A nyugati orvoslás most kezdte el tanulmányozni, hogy a kurkuma hogyan segíthet a bélgyulladás és az irritábilis bélszindróma (IBS) leküzdésében.
A kurkuma ugyanazon anyagai, amelyek támogatják az emésztés egészségét, irritációt is okozhatnak, ha túl nagy mennyiségben jutnak a szervezetbe. A kurkuma egyes vegyületei növelik a vérzékenység kockázatát, így azoknak, akik vérhígítót szednek, kerülniük kell a fűszer fogyasztását. Fontos, hogy körültekintően járjon el, aki nagyobb mennyiségben szeretne kurkumát fogyasztani. A legjobb, ha mindenki kikéri az orvosa tanácsát.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Emésztés vs érzések: Ha bűntudattal eszel, meghízol, ha jó érzéssel,...
Vitaminok, rostok, ásványi anyagok: ha az egészséges táplálkozásra gondolunk, legtöbbször ezekre asszociálunk. Pedig van még valami, ami alapjaiban meghatározza az étkezést!
Czvitkovits JuditEzért érdemes tényleg minden nap ALMÁT ennünk – élettani hatások...
Az alma hazánkban a gyümölcsök origója, a legalapvetőbb, leggyakoribb, legkedveltebb gyümölcsféle. Most épp nem túl olcsó, de annál egészségesebb!
Brecz JuditEzt a programot ne használd a mosogatógépen, és több tízezret...
Lehet, hogy praktikusnak tűnik ezt használni, ha gépben mosogatnál, méghozzá gyorsan, de mégsem jó megoldás.
KesselAmikor lecsap a kajakóma – mit tehetsz, hogy elkerüld?
Jártál már úgy, hogy egy jó ebéd után máshoz sem volt kedved, csak egy kellemes alváshoz?
Jenei Gréta