Tényleg csodafűszer a kurkuma?

A kurkuma, amit indiai sáfránynak vagy arany fűszernek is hívnak, az indiai konyha talán legfontosabb alapfűszere.

A kurkuma népszerűségét nemcsak csodálatos színe és sajátos íze adja, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is. Az a kurkuma, amit a fűszerszekrényünkben tárolunk, a növény őrölt gyökeréből készült. Élénk sárga színe sok kultúrát ösztönzött arra, hogy festékként használják. A currypor fő összetevőjeként is jól felismerhető. A kurkuma a kereskedelemben leginkább őrölt fűszer, kapszula, tea és kivonat formájában kapható, de manapság már az eredeti gyökeret is beszerezhetjük.

A kurkuma aktív összetevője a kurkumin. A hagyományos indiai gyógyítási rendszer, az ayurvédikus orvoslás a kurkumát a legkülönbözőbb egészségi állapotokra ajánlja, többek között a krónikus fájdalom és gyulladás kezelésére. Több tanulmányban beszámolnak arról, hogy a kurkuma csökkentette az ízületi gyulladást, és fájdalomenyhítőként is hatásos. A kurkuma antioxidánstartalma miatt is egyre nagyobb figyelmet kap, hatása olyan erős, hogy a máj toxikus károsodását is megakadályozhatja. Ez jó hír lehet azoknak, akik olyan erős gyógyszereket szednek, amelyek hosszú távon károsíthatják a májat. A kurkumint a rákkezelésben is tesztelik. Egyes vizsgálatok szerint a hasnyálmirigyrákban, a prosztatarákban és a myeloma multiplex elleni védekezésben is lehet pozitív szerepe.

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

Segítheti az emésztést

A kurkumát nemcsak az íze miatt érdemes az ételekhez adni, hanem azért is, mert fontos szerepet játszhat az emésztésében: antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a kurkuma hozzájárulhat az egészséges emésztéshez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ayurvédikus orvostudományban az immunerősítés mellett emésztést segítő gyógyító szerként használják. A nyugati orvoslás most kezdte el tanulmányozni, hogy a kurkuma hogyan segíthet a bélgyulladás és az irritábilis bélszindróma (IBS) leküzdésében.

Indiai babfőzelék

Varázsoljuk otthonunkba indiai ételek illatát és ízét ezzel a nagyon könnyű recepttel. A híres kókusztejes vöröslencse curry-t készítettük el most, bab felhasználásával!

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

A kurkuma ugyanazon anyagai, amelyek támogatják az emésztés egészségét, irritációt is okozhatnak, ha túl nagy mennyiségben jutnak a szervezetbe. A kurkuma egyes vegyületei növelik a vérzékenység kockázatát, így azoknak, akik vérhígítót szednek, kerülniük kell a fűszer fogyasztását. Fontos, hogy körültekintően járjon el, aki nagyobb mennyiségben szeretne kurkumát fogyasztani. A legjobb, ha mindenki kikéri az orvosa tanácsát.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...