5 strandétel, amit muszáj megkóstolnunk a tengerparti nyaraláson

A strandételek világa egy kis külön univerzum a gasztronómiában: vásárolhatjuk a portékájukat a homokos parton hangosan ajánlgató árusoktól, olajszagú büfékből vagy akár a tengerparton felállított grillről is. Autentikus strandkajákat ajánlunk szerte Európából.

Az egyszer biztos, hogy ha kiszív a nap és a tengervíz, enni jó, sőt enni kell. Strandételajánlónk következik a legnépszerűbb európai tengerparti nyaralóhelyekről! Nyugatról, Portugáliából indulunk, és kelet felé tartunk.

Mariscada, a tenger adta bőségtál Portugáliában

Az óceánparti ország óriási sláger lett a magyarok körében is az utóbbi években. Ha megvolt Lisszabon és az isteni krémes, vaníliás pastel de nata sütemény kellő mennyiségű kóstolása, a tengerparton is adjuk át magunkat az autentikus szokásoknak. A tudatlan turista hamburgert kér, a felkészült viszont azt, aminek valódi szokásai és hagyományai vannak. A halászhálókból frissen kiszedett fogásokból készül a mariscada.

A frissen fogott tengergyümölcsei egy tálon

Spanyol beavatás a nyolckarúak világába: pulpo

Érthető, ha valaki idegenkedik a polip megkóstolásától. A tenger gyümölcseinek nevezett vízi herkentyűk már önmagukban is megosztóak, a puhatestű, nyolckarú polip pedig közöttük is extra. Ha kedveljük ezt a csemegét, nem is kell érvelnünk mellette, ha pedig még a beavatás előtt állunk, kóstoljuk meg ott, ahol biztosan nem tévednek vele. A spanyol tengerpartok egyik igazi, friss tengeri fogása (szó szerint!) a pulpo, azaz polip.

Polip nélkül nincs mediterrán nyaralás!

A hangulathoz hozzáad, hogy gyakran kint, a szabad ég alatt főzik az akár néhány órával azelőtt halászott állatot, aminek izmos húsa, frissessége az egyik legeredetibb strandétellé teszi a Földközi-tenger spanyol szakaszain. Csupán egy-két fűszer kerül hozzá (a füstölt paprika, olívaolaj alap), és papírtálcán gyakran csak egy fogpiszkálóval fogyaszthatjuk a feldarabolt csápokat.

Street food alla siciliana: panelle

Igazi szicíliai sajátosság a panelle, aminek elsőre talán meglepő módon csicseriborsóliszt az alapja – pedig nem is a Közel-Keleten járunk. Ropogós lepényeket sütnek belőle, és többféle módon kínálják. Árulják tölcsér alakú papírzacskóból kézzel eszegetve, valamint szendvicsként is. Csak semmi flancolás: általában a legegyszerűbb fehér zsemlében kapjuk, benne az olajban frissen kisütött penellével (a feliratokon ezért pane & panelle szerepel). Amilyen egyszerű, olyan kultikus strandétel Dél-Olaszországban.

Panelle

Ha nem a beach body a cél Horvátországban: fritule

Komoly fizikai kihívás állni a forró olaj mellett, de strand és fánk két jóbarát. Olaszországban bomboloni néven keressük, Görögországban loukoumades, Törökországban lokma, és mézet csurgatnak rá. A horvátoknál a fritule karácsonyi csemegeként is kedvelt, de mi inkább a strandokon szeretünk ismerkedni vele.

Ízletes fritule Horvátországból

A kicsire formázott, golyószerű fánkok tésztájába aszalt gyümölcs, citrusfélék héja és rakia (gyümölcspárlat) is kerül. Kis méretükből adódóan igazán ropogósak, és csak porcukrot kapnak, ha megszavazzuk őket strandoláskor.

Keftedes, a görög minifasírt

Görögország technikailag egy hatalmas nagy tengerpart. Így hát mindaz, ami a görög tavernák slágere, megkapható a strandokon is. Ha csak mártogatósokra éheznénk meg, ott a fetasajt alapú tirokafteri vagy az itthon is jól ismert, uborka-joghurt-fokhagyma szentháromságában készült tzatziki. A napon olykor jólesik csak kikérni egy tálka felkockázott görögdinnyét fetasajttal vagy egy parasztsalátát, magyarul görög salátát.

Keftedes, a görögök hamisíthatatlan fasírtja

Ha azonban jólesne egy kis hús a friss tenger gyümölcsei és halak kínálata után, a gazdagon fűszerezett keftedes igazi helyi kedvenc. Darált sertés- és marhahús elegyéből gyúrják, és a fentieken kívül jól áll hozzá a pita is.

Szerző: Pásztor Rozina

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...