A temesváriak szaftos tokánya zsenge zöldbabbal készül

A tokánynak megannyi különböző verziója létezik, mi most így a nyár elején a temesvári változatot hoztuk el nektek, ami hozza a megszokott köményes-paprikás-tejfölös szaftot és omlós sertéshúst, majd kiegészül a zsenge zöldbabbal.

A tokány egy Erdélyből származó, szaftos húsétel, amit különböző zöldségek hozzáadásával kedvünkre variálhatunk. Ott van a borsos, a borsós, a gombás, a hentes, és még sorolhatnánk. Mi ebből a csoportból most a temesvári tokányt ragadtuk ki, amiben a hús mellett finom, nyári zöldbabok szerepelnek. Rengeteg ízes szaftja van, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával felitatni kész élmény.

A temesvári tokány receptjét ITT találod

Minden tokány alapja

Az igazán jó tokányhoz kell egy igazán jó szaft, aminek az alapját több dolog adja. Először is egy kellemesen füstölt szalonna, amit zsírjára pirítunk, és ebben az ízes zsírban dinszteljük majd a hagymát.

Kell még az alaphoz paprika és paradicsom: ha ezeket szétfőzzük, már egy lépéssel közelebb kerülünk a szaftos tokányunkhoz.

A fűszerezés terén nem hagyhatjuk ki a borsot, a köményt és a pirospaprikát, ezek nélkül bizony nem lehet tokányt főzni. Vigyázzunk, nehogy odaégessük a fűszereket, mert akkor keserű ízük lesz. Szerencsére ezen segít a hozzáadott víz, ami megakadályozza a kozmálást.

A temesvári tokány receptjét ITT találod

Nem kockára, hanem csíkra

A pörkölttel és más húsos ragukkal szemben a tokány egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy a hozzá felhasznált húst (ami lehet marha, sertés, baromfi vagy vad is) 4-5 centis csíkokra kell felvágni. A sertés kiváló választás, mert a fűszeres szaftban teljesen omlósra fő, kiváló társa lesz a zöldbabnak.

És ha már a zöldbabról beszélünk: ilyenkor, nyáron mindenképpen használjunk friss hüvelyest, ha tehetjük, mert azzal ezerszer ízletesebb lesz a tokányunk.

A habarástól lesz olyan, amilyen

További jellegzetességei is vannak ám a tokánynak: a húsételek körében nem annyira gyakori a tejfölös habarás, itt mégis ezt a módszert kell alkalmaznunk. Krémes, selymes és gazdag lesz tőle a szaft, amit élvezet lesz majd felitatni a körettel.

A temesvári tokány receptjét ITT találod

Használhatunk lisztet vagy keményítőt is, bár ez utóbbival jobban járunk, mert nem kell majd belőle olyan sok.

Készítsünk temesvári tokányt!

Hozzávalók:

100 g füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek füstölt pirospaprika, 1 ek őrölt fűszerkömény, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 közepes db paradicsom, 1 közepes db tv paprika, 0.5 db hegyes erős paprika, 500 g sertéscomb, 1 ek napraforgó olaj, 300 g tejföl, 2 púpozott ek étkezési keményítő, 200 g zöldbab, 1 csokor petrezselyem

A felkockázott szalonnát egy kevés olajon zsírjára pirítjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a finomra vágott paprikákat és paradicsomot. Felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve kb. 6-7 percig dinszteljük.

Ezután a csíkokra vágott sertéscombot is hozzáadjuk, és felöntjük kb. egy deci vízzel. Lefedve szinte puhára pároljuk. Beletesszük a friss zöldbabot, és még egy pár percig főzzük.

Miután a hús és a bab is készre puhultak, behabarjuk a keményítővel elkevert tejföllel. Megvárjuk, míg felforr, majd frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk, és melegen, párolt rizzsel vagy galuskával tálaljuk.

A temesvári tokány receptjét ITT találod

A temesvári tokány teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...