A tokány egy Erdélyből származó, szaftos húsétel, amit különböző zöldségek hozzáadásával kedvünkre variálhatunk. Ott van a borsos, a borsós, a gombás, a hentes, és még sorolhatnánk. Mi ebből a csoportból most a temesvári tokányt ragadtuk ki, amiben a hús mellett finom, nyári zöldbabok szerepelnek. Rengeteg ízes szaftja van, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával felitatni kész élmény.
Minden tokány alapja
Az igazán jó tokányhoz kell egy igazán jó szaft, aminek az alapját több dolog adja. Először is egy kellemesen füstölt szalonna, amit zsírjára pirítunk, és ebben az ízes zsírban dinszteljük majd a hagymát.
Kell még az alaphoz paprika és paradicsom: ha ezeket szétfőzzük, már egy lépéssel közelebb kerülünk a szaftos tokányunkhoz.
A fűszerezés terén nem hagyhatjuk ki a borsot, a köményt és a pirospaprikát, ezek nélkül bizony nem lehet tokányt főzni. Vigyázzunk, nehogy odaégessük a fűszereket, mert akkor keserű ízük lesz. Szerencsére ezen segít a hozzáadott víz, ami megakadályozza a kozmálást.
Nem kockára, hanem csíkra
A pörkölttel és más húsos ragukkal szemben a tokány egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy a hozzá felhasznált húst (ami lehet marha, sertés, baromfi vagy vad is) 4-5 centis csíkokra kell felvágni. A sertés kiváló választás, mert a fűszeres szaftban teljesen omlósra fő, kiváló társa lesz a zöldbabnak.
És ha már a zöldbabról beszélünk: ilyenkor, nyáron mindenképpen használjunk friss hüvelyest, ha tehetjük, mert azzal ezerszer ízletesebb lesz a tokányunk.
A habarástól lesz olyan, amilyen
További jellegzetességei is vannak ám a tokánynak: a húsételek körében nem annyira gyakori a tejfölös habarás, itt mégis ezt a módszert kell alkalmaznunk. Krémes, selymes és gazdag lesz tőle a szaft, amit élvezet lesz majd felitatni a körettel.
Használhatunk lisztet vagy keményítőt is, bár ez utóbbival jobban járunk, mert nem kell majd belőle olyan sok.
Készítsünk temesvári tokányt!
Hozzávalók:
100 g füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek füstölt pirospaprika, 1 ek őrölt fűszerkömény, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 közepes db paradicsom, 1 közepes db tv paprika, 0.5 db hegyes erős paprika, 500 g sertéscomb, 1 ek napraforgó olaj, 300 g tejföl, 2 púpozott ek étkezési keményítő, 200 g zöldbab, 1 csokor petrezselyem
A felkockázott szalonnát egy kevés olajon zsírjára pirítjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a finomra vágott paprikákat és paradicsomot. Felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve kb. 6-7 percig dinszteljük.
Ezután a csíkokra vágott sertéscombot is hozzáadjuk, és felöntjük kb. egy deci vízzel. Lefedve szinte puhára pároljuk. Beletesszük a friss zöldbabot, és még egy pár percig főzzük.
Miután a hús és a bab is készre puhultak, behabarjuk a keményítővel elkevert tejföllel. Megvárjuk, míg felforr, majd frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk, és melegen, párolt rizzsel vagy galuskával tálaljuk.
A temesvári tokány teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod: