A téli időszak igen megterhelő lehet az emberi szervezet számára: az idő hidegebb, a nappalok rövidebbek, így alig láthatjuk a napot, és emellett sokkal több vírus, valamint baktérium leselkedik ránk. Ehhez adódik hozzá még az ilyenkor jellemző hangulatingadozás is: a téli depresszió rányomhatja a bélyegét a mindennapokra. Ahhoz, hogy mindezek ellen felvértezzük a testünket, számos dologra oda kell figyelnünk. Az egyik kulcs a rendszeres testmozgás, de ugyanilyen fontos a lelkünkkel való törődés és a helyes táplálkozás is.
Tény, hogy a téli hónapokban nehezebb hozzájutni azokhoz a friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez, amelyekből nyáron sehol nincs hiány. De azért ne feledjük: van jó pár olyan idénytermék, ami ilyenkor is ott vár minket a boltok polcain!
A gyümölcsök szuperélelmiszernek számítanak, hiszen telis-tele vannak hasznos tápanyagokkal, illetve vitaminokkal. Azonban arról nem feledkezhetünk meg, hogy az édes ízükért a bennük található cukor felelős! Nézzük meg, melyek azok a télen gyakran fogyasztott gyümölcsök, melyeknek magas a cukortartalma, így érdemes velük csínján bánni, ha nem szeretnénk felszedni néhány plusz kilót!
Ezekben a téli gyümölcsökben van a legtöbb cukor
Az ünnepek egyik nagy slágere a datolya, ami remekül kiegészíti a legkülönlegesebb fogásokat is, ráadásul sok rostot és tápanyagot tartalmaz. Ugyanakkor a kalóriatartalma is igen magas, hiszen tele van cukorral – emiatt pedig az a legjobb, ha 1-2 szemnél többet nem fogyasztunk belőle.
A banánnak nincs kifejezetten jó híre, ami elsősorban a magas cukortartalmának köszönhető. Mi mégis szeretjük, hiszen magas a magnézium-, kalcium- és káliumtartalma is, emellett vitaminok is vannak benne bőven. Ráadásul számtalan módon elkészíthető, hiszen gyümölcssalátákban, turmixokban, süteményekben és fagylaltokban is megállja a helyét. Nem azt mondjuk tehát, hogy nem ehetünk meg egy-egy szelet banánkenyeret a karácsonyi vacsora után, de ennyivel elégedjünk meg!
Szerző: Szabó Anna
Még több az egészségről: