5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Télen nemcsak az ember hangulata pang egy kicsit, a konyhában készített ételekbe is valahogy kevesebb svung jut. Persze ez nem teljesen a szakács hibája, a hideg hónapokban amúgy is kevesebb lehetőségünk van, és jó sok kreativitás kell a változatos és színes főzéshez. A lenti hozzávalók szerencsére segítenek ebben.

Talán ebben a zord hidegben hiányoljuk leginkább a friss, színes zöldségeket, gyümölcsöket és minden mást, amivel egy kis napsütést varázsolhatunk a téli alapanyagokkal telepakolt kamránkba. Hiszen ne értsük félre a dolgot, ilyenkor is rengeteg finom hozzávaló adott, nem maradunk zöldségek nélkül, csupán ezek ízére, aromájára kell egy kicsit rásegítenünk. Lássuk, miket használhatunk fel a téli alapanyagok mellett, amelyekkel ízesebb, izgalmasabb fogásokat kaphatunk.

5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Torma

Ugyan a legtöbbször a húsvéttal kötjük össze fejben az orrfacsaró gyökeret, mégis ilyenkor (október és március között) van igazából szezonja. A friss torma pedig fényévekkel finomabb (és csípősebb), mint az üveges fajta.

És miért jó nekünk a torma télen? Nos, bármilyen ételbe képes egy lórúgásnyi energiát csempészni.

És nemcsak akkor, ha borzasztóan sokat használunk belőle, és lerobbantjuk a fejünket vele. Akár kisebb mennyiségben is erőteljes ízt ad leveseknek, főzelékeknek és más egytálaknak, szendvicskrémeknek és szinte bármilyen hideg ételnek.

Szárított gomba

Egész évben hozzájuthatunk mind a friss, mind a szárított kalaposokhoz, a nyári melegben valahogy nincs szüksége az embernek a gomba nehéz, umamiban gazdag ízére és szinte hússzerű állagára.

Annál inkább télen! Ilyenkor a húsos gomba, de főleg annak mély íze az, amit rengetegszer használhatunk ételeink aromájának felfokozására. Főleg a szárított gomba alkalmas erre: sokáig eláll a kamrában, egy rövid áztatás után pedig visszanyeri régi alakját.

A beáztatásból ráadásul egy ízes levet is nyerünk, ami levesek vagy más ételek alapját képezheti. Persze közvetlenül is szórhatjuk a fazékba a szárított gombát, hogy rögtön főzés közben adja ki magából az összes aromát.

Méz

Ha édesítésről van szó, télen nyúljunk a mézesbödönért. És ne csak süteménysütés közben, hanem sós ételek főzésénél is bátran használjunk mézet. Sokkal mélyebb, karakteresebb édességet hoz, mint az egyszerű kristálycukor.

A sütőben sütött, fűszeres-mézes zöldségek, vagy egy jó ragacsos hús mind megköszöni majd a méz használatát. A süteményekről nem is beszélve. Az összes ilyenkor szezonális gyümölcs (körte, alma) nagyon jó barátságban áll vele.

Aszalt szilva

Szintén egy édeskés szereplő a listán, azonban az aszalt szilva nemcsak édességek receptjeiben tűnhet fel. Jó párosítás sült húsok mellé, de meglepő módon gazdag zöldséges ragukba főzve is fantasztikus hatást érhetünk el vele.

Édesíthetünk vele, a „zselés” állagával is játszhatunk, izgalmat csempészhetünk vele sós ételekbe. Tömény télies hangulat árad ebből az egyszerű aszalványból.

Fodros kel

Kissé kakukktojásként, de azért a fodros kelnek is adhatunk egy helyet ebben az alapanyag-kavalkádban. Ilyenkor télen gyakran találkozhatunk a mélyen zöld, hullámos levelekkel, amelyek nemcsak nagyon finomak, de egészségesek is.

C-vitaminban gazdag, ami a téli hidegben mindig jól jön, minél több forrásból visszük be, annál jobb. A fodros kel pedig nagyon sokszínű felhasználást enged: a leveleket szinte bármilyen levesbe, egytálba belefőzhetjük, nagyon gyorsan megpuhul.

Smoothie is készülhet belőle, az alma, a banán és a citrom vagy más citrus közreműködésével.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Télen is izgalmasan a konyhában:

Címlapról ajánljuk

További cikkek