5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Télen nemcsak az ember hangulata pang egy kicsit, a konyhában készített ételekbe is valahogy kevesebb svung jut. Persze ez nem teljesen a szakács hibája, a hideg hónapokban amúgy is kevesebb lehetőségünk van, és jó sok kreativitás kell a változatos és színes főzéshez. A lenti hozzávalók szerencsére segítenek ebben.

Talán ebben a zord hidegben hiányoljuk leginkább a friss, színes zöldségeket, gyümölcsöket és minden mást, amivel egy kis napsütést varázsolhatunk a téli alapanyagokkal telepakolt kamránkba. Hiszen ne értsük félre a dolgot, ilyenkor is rengeteg finom hozzávaló adott, nem maradunk zöldségek nélkül, csupán ezek ízére, aromájára kell egy kicsit rásegítenünk. Lássuk, miket használhatunk fel a téli alapanyagok mellett, amelyekkel ízesebb, izgalmasabb fogásokat kaphatunk.

5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Torma

Ugyan a legtöbbször a húsvéttal kötjük össze fejben az orrfacsaró gyökeret, mégis ilyenkor (október és március között) van igazából szezonja. A friss torma pedig fényévekkel finomabb (és csípősebb), mint az üveges fajta.

És miért jó nekünk a torma télen? Nos, bármilyen ételbe képes egy lórúgásnyi energiát csempészni.

És nemcsak akkor, ha borzasztóan sokat használunk belőle, és lerobbantjuk a fejünket vele. Akár kisebb mennyiségben is erőteljes ízt ad leveseknek, főzelékeknek és más egytálaknak, szendvicskrémeknek és szinte bármilyen hideg ételnek.

Szárított gomba

Egész évben hozzájuthatunk mind a friss, mind a szárított kalaposokhoz, a nyári melegben valahogy nincs szüksége az embernek a gomba nehéz, umamiban gazdag ízére és szinte hússzerű állagára.

Annál inkább télen! Ilyenkor a húsos gomba, de főleg annak mély íze az, amit rengetegszer használhatunk ételeink aromájának felfokozására. Főleg a szárított gomba alkalmas erre: sokáig eláll a kamrában, egy rövid áztatás után pedig visszanyeri régi alakját.

A beáztatásból ráadásul egy ízes levet is nyerünk, ami levesek vagy más ételek alapját képezheti. Persze közvetlenül is szórhatjuk a fazékba a szárított gombát, hogy rögtön főzés közben adja ki magából az összes aromát.

Méz

Ha édesítésről van szó, télen nyúljunk a mézesbödönért. És ne csak süteménysütés közben, hanem sós ételek főzésénél is bátran használjunk mézet. Sokkal mélyebb, karakteresebb édességet hoz, mint az egyszerű kristálycukor.

A sütőben sütött, fűszeres-mézes zöldségek, vagy egy jó ragacsos hús mind megköszöni majd a méz használatát. A süteményekről nem is beszélve. Az összes ilyenkor szezonális gyümölcs (körte, alma) nagyon jó barátságban áll vele.

Aszalt szilva

Szintén egy édeskés szereplő a listán, azonban az aszalt szilva nemcsak édességek receptjeiben tűnhet fel. Jó párosítás sült húsok mellé, de meglepő módon gazdag zöldséges ragukba főzve is fantasztikus hatást érhetünk el vele.

Édesíthetünk vele, a „zselés” állagával is játszhatunk, izgalmat csempészhetünk vele sós ételekbe. Tömény télies hangulat árad ebből az egyszerű aszalványból.

Fodros kel

Kissé kakukktojásként, de azért a fodros kelnek is adhatunk egy helyet ebben az alapanyag-kavalkádban. Ilyenkor télen gyakran találkozhatunk a mélyen zöld, hullámos levelekkel, amelyek nemcsak nagyon finomak, de egészségesek is.

C-vitaminban gazdag, ami a téli hidegben mindig jól jön, minél több forrásból visszük be, annál jobb. A fodros kel pedig nagyon sokszínű felhasználást enged: a leveleket szinte bármilyen levesbe, egytálba belefőzhetjük, nagyon gyorsan megpuhul.

Smoothie is készülhet belőle, az alma, a banán és a citrom vagy más citrus közreműködésével.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Télen is izgalmasan a konyhában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...