5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Télen nemcsak az ember hangulata pang egy kicsit, a konyhában készített ételekbe is valahogy kevesebb svung jut. Persze ez nem teljesen a szakács hibája, a hideg hónapokban amúgy is kevesebb lehetőségünk van, és jó sok kreativitás kell a változatos és színes főzéshez. A lenti hozzávalók szerencsére segítenek ebben.

Talán ebben a zord hidegben hiányoljuk leginkább a friss, színes zöldségeket, gyümölcsöket és minden mást, amivel egy kis napsütést varázsolhatunk a téli alapanyagokkal telepakolt kamránkba. Hiszen ne értsük félre a dolgot, ilyenkor is rengeteg finom hozzávaló adott, nem maradunk zöldségek nélkül, csupán ezek ízére, aromájára kell egy kicsit rásegítenünk. Lássuk, miket használhatunk fel a téli alapanyagok mellett, amelyekkel ízesebb, izgalmasabb fogásokat kaphatunk.

5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Torma

Ugyan a legtöbbször a húsvéttal kötjük össze fejben az orrfacsaró gyökeret, mégis ilyenkor (október és március között) van igazából szezonja. A friss torma pedig fényévekkel finomabb (és csípősebb), mint az üveges fajta.

És miért jó nekünk a torma télen? Nos, bármilyen ételbe képes egy lórúgásnyi energiát csempészni.

És nemcsak akkor, ha borzasztóan sokat használunk belőle, és lerobbantjuk a fejünket vele. Akár kisebb mennyiségben is erőteljes ízt ad leveseknek, főzelékeknek és más egytálaknak, szendvicskrémeknek és szinte bármilyen hideg ételnek.

Szárított gomba

Egész évben hozzájuthatunk mind a friss, mind a szárított kalaposokhoz, a nyári melegben valahogy nincs szüksége az embernek a gomba nehéz, umamiban gazdag ízére és szinte hússzerű állagára.

Annál inkább télen! Ilyenkor a húsos gomba, de főleg annak mély íze az, amit rengetegszer használhatunk ételeink aromájának felfokozására. Főleg a szárított gomba alkalmas erre: sokáig eláll a kamrában, egy rövid áztatás után pedig visszanyeri régi alakját.

A beáztatásból ráadásul egy ízes levet is nyerünk, ami levesek vagy más ételek alapját képezheti. Persze közvetlenül is szórhatjuk a fazékba a szárított gombát, hogy rögtön főzés közben adja ki magából az összes aromát.

Szárított gombák

Télen sokszor nagyon jól jön a konyhában a szárított gomba. Ha a szezonban előre gondolunk a friss gombák szempontjából ínségesebb napokra, könnyűszerrel elrakhatunk egy kis gombát ...

Méz

Ha édesítésről van szó, télen nyúljunk a mézesbödönért. És ne csak süteménysütés közben, hanem sós ételek főzésénél is bátran használjunk mézet. Sokkal mélyebb, karakteresebb édességet hoz, mint az egyszerű kristálycukor.

A sütőben sütött, fűszeres-mézes zöldségek, vagy egy jó ragacsos hús mind megköszöni majd a méz használatát. A süteményekről nem is beszélve. Az összes ilyenkor szezonális gyümölcs (körte, alma) nagyon jó barátságban áll vele.

Mézes-szójás csirke

A levesben főtt csirkehús tuningolására elég sok remek módszer van, de egy pikáns és szaftos mézes mázzal nem lőhetünk mellé. 

Almás-mézes coleslaw

Különleges almás-mézes káposztasaláta, akár magában fogyasztva, akár egy jó hamburger mellé is tökéletes!  Érdemes kipróbálni! ;) Próbáld ki Te is Picato Apple-Honey szósszal!

Aszalt szilva

Szintén egy édeskés szereplő a listán, azonban az aszalt szilva nemcsak édességek receptjeiben tűnhet fel. Jó párosítás sült húsok mellé, de meglepő módon gazdag zöldséges ragukba főzve is fantasztikus hatást érhetünk el vele.

Édesíthetünk vele, a „zselés” állagával is játszhatunk, izgalmat csempészhetünk vele sós ételekbe. Tömény télies hangulat árad ebből az egyszerű aszalványból.

Aszalt szilvás-quinoás szelet

A süteményt a Minden ízében egészség receptversenyre készítettem. Gyorsan, sütés nélkül készül, ezért kiváló vendégváró. Minden ízében egészséges és finom.

Fodros kel

Kissé kakukktojásként, de azért a fodros kelnek is adhatunk egy helyet ebben az alapanyag-kavalkádban. Ilyenkor télen gyakran találkozhatunk a mélyen zöld, hullámos levelekkel, amelyek nemcsak nagyon finomak, de egészségesek is.

C-vitaminban gazdag, ami a téli hidegben mindig jól jön, minél több forrásból visszük be, annál jobb. A fodros kel pedig nagyon sokszínű felhasználást enged: a leveleket szinte bármilyen levesbe, egytálba belefőzhetjük, nagyon gyorsan megpuhul.

Smoothie is készülhet belőle, az alma, a banán és a citrom vagy más citrus közreműködésével.

Krémes fodroskel-pestós spagetti

Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és ...

Edzés utáni zöld turmix

Sportolás utáni fontos, hogy fogyasszunk valamit, ami gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, segíti regenerálni az izmokat, és feltölt energiával. Ez a turmix tartalmaz könnyen ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Télen is izgalmasan a konyhában:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...