Vajon járnak télen étterembe a magyarok?

Téli szezon, kinn hideg van, és sűrűsödnek a programok: céges és családi vacsorák, összejövetelek, ünnepi alkalmak, iszogatások. Vajon mennyit járnak a magyarok étterembe télen?

A magyarok többsége télen legalább egyszer elmegy étterembe, amit leginkább az ízletes ételek, a barátságos helyszín, az udvarias kiszolgálás és egy különleges fogás tesz emlékezetessé számukra – mutat rá A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felmérése. A vendégek ilyenkor elsősorban családi és baráti összejövetelekre, randevúkra és céges vacsorákra érkeznek, ahol fejenként általában 5-10 ezer forint közötti értékben fogyasztanak.

Havonta minden negyedik nő (24%) és minden harmadik férfi (36%) jut el egy alkalommal vendéglőbe

A kutatásban megkérdezett, 18 és 59 év közötti válaszadóknak országszerte több mint a fele (57%), a Budapesten élőknek pedig a kétharmada (67%) étkezik legalább egyszer vendéglátóhelyen a téli időszakban.

Havonta minden negyedik nő (24%) és minden harmadik férfi (36%) jut el egy alkalommal vendéglőbe idehaza. Az étterembejárók negyede (27%) 5 ezer forint alatt, közel felük (47%) pedig 5-10 ezer forint között költ egy főre a teljes fogyasztásért, míg négyből egy vendég (26%) fizet ennél is többet az ízletes fogásokért.

Az étterem télen elsősorban családi összejövetelek, baráti találkozók, randevúk és év végi céges vacsorák színhelye. A hideg időben a hazai vendégek egyértelműen a húsételek rajongói, így a csirkéből, marhából, bárányból vagy kacsából készült fogásokat részesítik leginkább előnyben (81%), ezeket egymással közel hasonló arányban követik a vad-, hal- és a tésztaételek.

A vörösbor kedvelt szeszes ital télen

A megkérdezettek szerint egy ilyen alkalmat leginkább az ízletes, minőségi fogások (75%), az igényes, barátságos környezet (51%), az udvarias kiszolgálás (42%), valamint egy korábban sosem kóstolt, izgalmas, különleges étel (40%) tesz emlékezetessé.

A tél hangulatát idéző, de a megszokottól eltérő fogások közül a portói borban párolt vaddisznócombot, a whiskey-vel brezírozott tépett mangalica csülköt, valamint a sült sütőtökös rozé kacsamellet kóstolnák meg legszívesebben a magyar vendégek a felmérés szerint, de a csendes óceáni lepényhal filét pezsgőmártásban is sokan kipróbálnák

– emelte ki Antalffy Judit, A Kert Bisztró tulajdonosa. A zuglói étterem a megújult téli menüje alkalmából mérte fel a hazai étterembejárók szokásait és elvárásait.

A válaszok alapján az alkoholos italok közül télen leginkább a vörösborok (26%), a forralt borok és puncsok (24%), valamint a röviditalok (23%) kerülnek előtérbe, míg a nyáron népszerű fehérborok, koktélok, pezsgők és rozék ilyenkor kevesebb figyelmet kapnak a vendégek részéről.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...